Ηράκλειο

Ηράκλειο

Το Ηράκλειο αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Κρήτης, είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας και το οικονομικό κέντρο του νησιού. Επιπλέον, αποτελεί το κύριο εμπορικό και επιστημονικό κέντρο της Κρήτης. Λόγω της στρατηγικής γεωπολιτικής θέσης του στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου, συνδέει τρεις ηπείρους και φιλοξενεί πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΣΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Η Ιστορία του Ηρακλείου

Η ιστορία συνδέει το Ηράκλειο με την αρχαιότητα και την Ευρώπη. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Δίας, ο πατέρας των θεών, έφερε την όμορφη νεαρή παρθένα Ευρώπη στην Κρήτη, με την οποία ήταν ερωτευμένος. Η σχέση τους οδήγησε στη γέννηση του Μίνωα. Κατά τη διάρκεια της Μινωικής περιόδου (2000-1450 π.Χ.), το Ηράκλειο πιθανότατα ήταν το λιμάνι της Κνωσού, το κέντρο του Μινωικού πολιτισμού. Περίπου τον 9ο αιώνα, οι Άραβες κατέλαβαν την Κρήτη και ίδρυσαν μια νέα πόλη στη θέση του Ηρακλείου, την ονόμασαν Κάστρο του Χάνδακος.

Κατά τον 10ο αιώνα, οι Βυζαντινοί ανέκτησαν τον έλεγχο του νησιού και κατάφεραν να το ελέγξουν μέχρι την αρχή του 13ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα, η πόλη πέρασε στα χέρια των Βενετών. Η Ενετική περίοδος διήρκεσε περίπου τεσσερισήμισι αιώνες και ήταν μια περίοδος μεγάλης προόδου για την πόλη, όσον αφορά την ανάπτυξη σε τομείς όπως το εμπόριο, η αρχιτεκτονική, η λογοτεχνία και η τέχνη γενικότερα.

Μετά την πολιορκία του Ηρακλείου από τους Τούρκους, η οποία ξεκίνησε το 1648 και διήρκεσε για 25 χρόνια, οι Βενετοί αναγκάστηκαν να παραδώσουν την πόλη στους Τούρκους. Οι Κρητικοί επαναστάτησαν ενάντια στους Οθωμανούς Τούρκους πολλές φορές, όπως το 1770, το 1821, το 1866 και το 1895. Το 1898, η Κρήτη ανέκτησε την αυτονομία της από την Οθωμανική αυτοκρατορία, και το 1912 ενώθηκε με την Ελλάδα.

Οι Παραλίες του Ηρακλείου

Στη βόρεια πλευρά της Κρήτης θα βρείτε μια πληθώρα όμορφων παραλιών. Ανάμεσά τους είναι οι εξής:

  • Παραλία Φοντέλε: Αυτή η παραλία βρίσκεται 23 χιλιόμετρα δυτικά του Ηρακλείου, κοντά στην εθνική οδό που συνδέει το Ηράκλειο με τα Ρέθυμνο και Χανιά. Η παραλία είναι αμμώδης και το χωριό Φοντέλε, που βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα μακριά, είναι η γενέτειρα του διάσημου ζωγράφου Ελ Γκρέκο (Δομήνικου Θεοτοκόπουλου).
  • Παραλία Μονοναύτη: Βρίσκεται 20 χιλιόμετρα δυτικά του Ηρακλείου και είναι μια αμμώδης παραλία με κάποια βότσαλα.
  • Παραλία Αγίας Πελαγίας: Απέχει 16 χιλιόμετρα δυτικά του Ηρακλείου. Στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας θα βρείτε πολλές ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες.
  • Παραλία Λυγαριάς: Βρίσκεται 15 χιλιόμετρα δυτικά του Ηρακλείου και είναι λιγότερο πολυσύχναστη από την παραλία της Αγίας Πελαγίας.
  • Παραλία Παλαιόκαστρου: Βρίσκεται 10 χιλιόμετρα δυτικά του Ηρακλείου και είναι μια μικρή παραλία με βότσαλα.
  • Παραλία Αμμουδάρα: Βρίσκεται 5 χιλιόμετρα δυτικά του Ηρακλείου. Είναι μια μακριά αμμώδης παραλία με πολλά ξενοδοχεία στην περιοχή, τόσο μεγάλα όσο και μικρά. Θα βρείτε γωνιές με ξαπλώστρες, ομπρέλες και ναυαγοσώστες, καθώς και ήσυχες γωνιές.
  • Παραλίες Φλόριντας, Καρτερού, Αμνισός και Τομπρούκ: Αυτές οι παραλίες βρίσκονται 8 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου. Είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με διαφορετικά ονόματα για κάθε τμήμα της.

Αξιοθέατα του Ηρακλείου

  • Κνωσός: Το Μινωικό Παλάτι της Κνωσού βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νοτιο-ανατολικά από το Ηράκλειο, στην κοιλάδα του ποταμού Καίρατου. Ο ποταμός πηγάζει από τις Αρχάνες, διασχίζει την Κνωσό και εκβάλλει στον Κατσαμπά, το μινωικό λιμάνι της Κνωσού. Στα μινωικά χρόνια ο ποταμός είχε τρεχούμενο νερό όλη τη διάρκεια του χρόνου και οι γύρω λόφοι καλύπτονταν από βελανιδιές και κυπαρίσσια, εκεί που σήμερα βλέπουμε ελιές και αμπέλια. Οσο για τα πεύκα μέσα στην Κνωσό, αυτά φυτεύτηκαν από τον Εβανς. Η επί 9.000 χρόνια συνεχής κατοίκηση έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον, που δεν μας επιτρέπουν να φανταστούμε εύκολα το πραγματικό Μινωικό τοπίο. Ο πρώτος οικισμός στην Κνωσό χρονολογείται γύρω στο 7.000 π.Χ., στη Νεολιθική Εποχή. Η οικονομική, κοινωνική και πολιτική ανάπτυξη του οικισμού οδήγησε κατά τα τέλη της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. στην ανέγερση του μεγαλοπρεπούς ανακτόρου της Κνωσού. Η Κνωσός αποτέλεσε έδρα του μυθικού βασιλιά Μίνωα και το κυριότερο κέντρο εξουσίας στην Κρήτη.
  • Η Φαιστός: Γνωστή και ως Μινωικό Ανάκτορο της Φαιστού, είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος στη νότια-κεντρική Κρήτη. Βρίσκεται στην πεδιάδα της Μεσαράς, περίπου 55 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται επίσης ο αρχαιολογικός χώρος της Αγίας Τριάδας, η αρχαία Γόρτυνα και τα Μάταλα. Η Φαιστός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Κρήτη και προσελκύει πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο. Το μινωικό ανάκτορο της Φαιστού αποτελεί μια ακμαία πόλη που αναπτύχθηκε στην πεδιάδα της Μεσαράς από τους προϊστορικούς χρόνους (περίπου 6.000 π.Χ.) έως τον 1ο αιώνα π.Χ., όπως αποδεικνύουν τα αρχαιολογικά ευρήματα.
  • Το ανάκτορο των Μαλίων: Το ανάκτορο των Μαλίων βρίσκεται ανατολικά των σημερινών Μαλίων. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο μινωικό ανάκτορο στην Κρήτη και βρίσκεται σε μια προνομιακή τοποθεσία κοντά στη θάλασσα και πάνω στον δρόμο που συνδέει την ανατολική με την κεντρική Κρήτη. Σύμφωνα με τη μυθολογία, χρησίμευε ως κατοικία του Σαρπηδόνα, αδερφού του Μίνωα, και κατασκευάστηκε γύρω στο 1900 π.Χ. Ο προ υπάρχων ισχυρός οικισμός μετατράπηκε σε ανακτορικό κέντρο-πόλη, και το ανάκτορο ανακατασκευάστηκε περίπου το 1650 π.Χ., μετά από καταστροφή του αρχικού ανακτόρου γύρω στο 1700 π.Χ. Το ανάκτορο των Μαλίων εγκαταλείφθηκε οριστικά γύρω στο 1450 π.Χ.
  • Η Αγία Πελαγία: Η Αγία Πελαγία αποτελεί ένα ξεχωριστό τουριστικό θέρετρο στην Κρήτη και αποτελεί σημαντικό σημείο ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες που επιθυμούν να επισκεφτούν τα αξιοθέατα του νησιού. Ο οικισμός της Αγίας Πελαγίας βρίσκεται κοντά στην ακτή με αμφιθεατρικό σχεδιασμό των σπιτιών. Βρίσκεται δυτικά του κόλπου της Λυγαριάς και ανατολικά του κόλπου του Μονοναύτη. Η θέα από την περιοχή είναι εκπληκτική. Η Αγία Πελαγία προσφέρει όμορφες παραλίες, καθώς η θάλασσα είναι ήρεμη και καθαρή, ενώ οι χρυσαφένιες αμμουδιές της είναι επίσης ελκυστικές για τους τουρίστες. Αν κάποιος επιθυμεί πιο ήσυχες παραλίες, μπορεί να επισκεφτεί τη δυτική πλευρά της Αγίας Πελαγίας, όπου βρίσκονται οι παραλίες Κλαδισσός, Ψαρομούρα και Μονοναύτης.
  • Τα Μάταλα: Τα Μάταλα είναι ένας προορισμός που βρίσκεται 65 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ηρακλείου και είναι γνωστά για τα καθαρά νερά και τη χρυσαφένια άμμο τους. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το κολύμπι στα όμορφα νερά του Λυβικού πελάγους, έχοντας ως υπόβαθρο τα επιβλητικά βράχια που αποτελούν το σήμα κατατεθέν της περιοχής. Η αμμουδερή παραλία των Ματάλων έχει μήκος 300 μέτρα και σχηματίζει ένα ημικύκλιο στις δύο πλευρές, ενώ γύρω της υπάρχουν βράχοι που δημιουργούν ένα μικρό κλειστό απάνεμο κόλπο. Τα Μάταλα έγιναν ευρέως γνωστά τη δεκαετία του '60 για την ανεμελιά και τον διαφορετικό τρόπο ζωής των ανθρώπων που επέλεξαν να ζήσουν στις πολλές σπηλιές και κοιλότητες που δημιουργήθηκαν στα βράχια από τη δύναμη των κυμάτων και την αλμύρα της θάλασσας. Επίσης, στα Μάταλα διοργανώνεται κάθε χρόνο ένα φεστιβάλ τραγουδιού, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχει σύνδεση με καΐκι προς την Αγία Γαλήνη. Επιπλέον, υπάρχει ένα τοπικό γραφείο της Οργάνωσης για την προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας.