Σαλαμίνα

Η Σαλαμίνα, γνωστή από την αρχαιότητα και ως Κούλουρη, είναι το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού Κόλπου. Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Σαρωνικού Κόλπου απέναντι από τον Κόλπο της Ελευσίνας. Η πρωτεύουσά της είναι η πόλη της Σαλαμίνας.

Η Iστορία της Σαλαμίνας

Το 480 π.Χ., στα στενά της Σαλαμίνας, διεξήχθη μια σημαντική ναυμαχία ανάμεσα στον ελληνικό και τον περσικό στόλο, η οποία είχε καθοριστική επίδραση στην ιστορία. Οι Πέρσες, μετά τη νίκη τους στις Θερμοπύλες, είχαν καταλάβει τη Βοιωτία, την Αττική και τη σχεδόν άδεια Αθήνα. Οι Έλληνες διαφωνούσαν σχετικά με το που έπρεπε να δοθεί η τελική αμυντική μάχη. Με δυσκολία ο Θεμιστοκλής κατάφερε να επιβάλει τη γνώμη του, και έτσι περίπου 380 ελληνικά πλοία αντιμετώπισαν τα περίπου διπλάσια πλοία των Περσών. Ο περιορισμένος χώρος της ναυμαχίας και η τακτική που ακολούθησαν οι Έλληνες οδήγησαν σε μια μεγάλη νίκη, με τον Ξέρξη να εγκαταλείπει την Ελλάδα με το μεγαλύτερο μέρος του στρατού του. Από πολλούς ιστορικούς, η Ναυμαχία της Σαλαμίνας θεωρείται μια από τις κρισιμότερες μάχες στην ιστορία.

Στην αρχαιότητα, η Σαλαμίνα ήταν ένα αυτόνομο μυκηναϊκό βασίλειο και αναφέρεται ότι συμμετείχε στον Τρωικό Πόλεμο με τον βασιλιά της Αίαντα, τον Τελαμώνιο. Αργότερα, το νησί έπεσε υπό την κυριαρχία των Αθηναίων και ακολούθησε την πορεία της Αθήνας όσον αφορά τους κατακτητές. Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Φράγκοι και Τούρκοι κατέλαβαν τη Σαλαμίνα μέχρι την Ελληνική Επανάσταση του 1821, όταν απελευθερώθηκε και έγινε μέρος του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Οι Παραλίες της Σαλαμίνας

 • Στη δυτική πλευρά του νησιού βρίσκεται ο οικισμός του Άγιου Γεωργίου, ένας όμορφος τόπος με καταστήματα και μια παραλία με καθαρά νερά.
 • Στην περιοχή Αιάντειο, μια παραθαλάσσια περιοχή, υπάρχουν αμμώδεις παραλίες και πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Επίσης, είναι γνωστή για τις ψαροταβέρνες όπου μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ψάρι.
 • Στα Βασιλικά, που βρίσκονται περίπου 5 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, υπάρχει μια παραλία με χαλίκι και παροχές όπως ξαπλώστρες και ομπρέλες.
 • Η παραλία Ηλιακτή είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες, με ψιλό βότσαλο, άμμο και καθαρά νερά, περιτριγυρισμένη από πυκνή βλάστηση.
 • Στον όρμο Κακή Βίγλα, μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας σε μια παραλία με ψιλό χαλίκι και πολλά καταστήματα στην περιοχή.
 • Στην παραλία Κύριζα, που βρίσκεται στο νότιο μέρος του νησιού, θα βρείτε μια όμορφη και ήσυχη παραλία με άμμο και βότσαλα, και θα είναι καλό να έχετε μαζί σας ό,τι χρειάζεστε.
 • Τέλος, η παραλία Κολώνες διαθέτει βότσαλα και κρυστάλλινα νερά, και τα αλμυρίκια στην παραλία παρέχουν σκιά για να απολαύσετε την παραμονή σας εκεί.

Αξιοθέατα της Σαλαμίνας

 • Η Ιερά Μονή Φανερωμένης, που εορτάζει στις 23 Αυγούστου, χτίστηκε τον 17ο αιώνα (1670) από τον Όσιο Λαυρέντιο, γνωστός και ως Λάμπρος Κανέλλος. Ο Λάμπρος Κανέλλος ανακάλυψε την εικόνα της «Νεοφανείσης Παναγίας». Η μονή βρίσκεται βορειοδυτικά του νησιού.
 • Το σπίτι του ποιητή Άγγελου Σικελιανού, που βρίσκεται στην παραλία της Μονής Φανερωμένης, αναστηλώθηκε από το 2003 έως το 2006, κατά τη διάρκεια της δημαρχίας του Βαγγέλη Αγαπίου. Ο Σικελιανός ζούσε σε αυτό το σπίτι για πολλά χρόνια και δημιούργησε εκεί το σημαντικότερο έργο του. Δίπλα στο σπίτι υπάρχει η προτομή του.
 • Στην περιοχή βρίσκονται το ανοιχτό Ευριπίδειο Θέατρο, το οποίο χτίστηκε το 1993 επί της δημαρχίας του Αθ. Μακρή, καθώς και ο Ιερός Ναός της Παναγίας Ελευθερώτριας, που κατασκευάστηκε το 1998 επί της δημαρχίας του Αθ. Μακρή, στον λόφο Πατρίς.
 • Οι Ιεροί Ναοί Αγίου Μήνα και Αγίου Δημητρίου στο κέντρο της πόλης αποτελούν έργα του διάσημου Σαλαμίνιου ζωγράφου Πολυχρόνη Λεμπέση (1848-1913) και του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά (1851-1938). Αυτοί οι ναοί αποτελούν σημαντικά δείγματα της τέχνης και της αρχιτεκτονικής της εποχής τους.
 • Ο τάφος του ήρωα Γεώργιου Καραϊσκάκη βρίσκεται στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο κέντρο της πόλης. Ο τάφος ανακατασκευάστηκε το 1996 και περιβάλλεται από την προτομή του ήρωα. Εκεί βρίσκονται επίσης τα σωστά του οστά.
 • Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας καθώς και η Δημοτική Βιβλιοθήκη βρίσκονται στο κτίριο του Νέου Δημαρχείου. Το μουσείο αυτό φιλοξενεί συλλογές λαϊκής τέχνης και αντικείμενα που αναδεικνύουν την ιστορία της περιοχής.
 • Η Μονή του Αγίου Νικολάου Λεμονιών, που χρονολογείται στον 17ο αιώνα, και το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Καλυβίτη, που χρονολογείται στον 10ο αιώνα, βρίσκονται σε ένα πευκόφυτο δάσος προς την περιοχή Κανάκια.
 • Το σπήλαιο του Ευριπίδη βρίσκεται στην περιοχή Περιστέρια και ανασκάφηκε από τον αρχαιολόγο καθηγητή Γιάννο Λώλο (1994-1997). Αυτό το σπήλαιο σχετίζεται με τον αρχαίο Έλληνα δραματουργό Ευριπίδη.
 • Ο πέτρινος φάρος στο ακρωτήριο Λυκόπουλο, το οποίο βρίσκεται στα νότια του νησιού, μεταξύ των περιοχών Περιστέρια και Κολώνες, αποτελεί μια σημαντική αξιοθέατο της περιοχής.
 • Τέλος, το Ναΰδριο της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, που χρονολογείται στον 11ο αιώνα, βρίσκεται κοντά στην πλατεία του Αιαντείου (Μούλκι).

Δραστηριότητες στην Σαλαμίνα

Όταν επισκέπτεστε τη Σαλαμίνα για διακοπές ή ακόμα και για μια ημερήσια εκδρομή, θα βρείτε πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε.

 • Όπως και σε κάθε νησί, έτσι και στη Σαλαμίνα, μπορείτε να απολαύσετε το κολύμπι και θαλάσσια σπορ σε όμορφες παραλίες, καθώς και καταδύσεις ή ακόμα και ψαροντούφεκο στα καταγάλανα νερά. Η θάλασσα προσφέρεται για ατελείωτες ώρες διασκέδασης και χαλάρωσης.
 • Αν προτιμάτε την ξηρά, μπορείτε να απολαύσετε πεζοπορία στα πευκοδάση του νησιού ή να εξερευνήσετε όλη τη Σαλαμίνα με ένα ποδήλατο. Ένας γύρος του νησιού σας επιτρέπει να ανακαλύψετε όλες τις όμορφες γωνιές και τα τοπία του.
 • Αν ψάχνετε για κάτι διαφορετικό, μπορείτε να επισκεφθείτε τον Ιππικό Όμιλο Σαλαμίνας και να απολαύσετε την ιππασία με όμορφα άλογα. Υπάρχουν ειδικοί εκπαιδευτές που θα σας καθοδηγήσουν, και για τους μικρότερους υπάρχουν και πόνι για να απολαύσουν την εμπειρία.

Γενικά, στις διακοπές ή την εκδρομή σας στη Σαλαμίνα, θα περάσετε εξαιρετικά και θα απολαύσετε μια μοναδική εμπειρία.

Εισιτήρια πλοίων και ακτοπλοϊκά δρομολόγια προς Σαλαμίνα

Στη Σαλαμίνα υπάρχουν δύο κύρια λιμάνια, τα Σελήνια και τα Παλούκια, καθώς και ένα πορθμείο στην περιοχή της Μονής Φανερωμένης, απέναντι από τα Μέγαρα.

 • Δρομολόγια πλοίων από Πειραιά για Σαλαμίνα: Για να ταξιδέψετε από τον Πειραιά στη Σαλαμίνα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρά ταχύπλοα και επιβατικά καραβάκια που αναχωρούν κάθε 30 λεπτά. Τα καραβάκια μεταφέρουν μόνο επιβάτες και έχουν προορισμό τα Παλούκια, τα Σελήνια και τα Περιστέρια. Αν επιθυμείτε να ταξιδέψετε με το δικό σας όχημα, θα πρέπει να επιλέξετε το λιμάνι του Περάματος ή το πορθμείο στα Μέγαρα.
 • Δρομολόγια πλοίων από Πέραμα για Σαλαμίνα: Από το λιμάνι του Περάματος μπορείτε επίσης να ταξιδέψετε με πλοίο προς τη Σαλαμίνα (Παλούκια). Τα δρομολόγια είναι συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, αναχωρώντας κάθε 15 λεπτά. Κατά τις νυχτερινές ώρες, η συχνότητα μειώνεται λόγω της μειωμένης κίνησης. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 15 λεπτά. Για να φτάσετε στο Πέραμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητό σας ή το λεωφορείο από το λιμάνι του Πειραιά.
 • Δρομολόγια πλοίων από Μέγαρα για Σαλαμίνα: Αν θέλετε να ταξιδέψετε από τα Μέγαρα προς τη Σαλαμίνα, μπορείτε να επιβιβαστείτε σε πλοίο από τη Νέα Πέραμο Μεγάρων. Υπάρχουν συχνά δρομολόγια καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, και το ταξίδι διαρκεί περίπου 10 λεπτά.


Πως να κλείσω ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Σαλαμίνα;

Μπορείς να βρεις στο booktickets πληροφορίες για τα όλα τα δρομολόγια των πλοίων και όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Επίσης παρέχονται λεπτομέρειες σχετικά με τα ωράρια αναχώρησης των πλοίων και τη διάρκεια του ταξιδιού για να οργανώσεις εγκαίρως το ταξίδι σου.

Αλόννησος
Χίος
Κεφαλονιά