Πως πάω στην Κύθνο

Πως πάω στην Κύθνο

Η Κύθνος, αποτελεί ένα μοναδικό Κυκλαδίτικο νησί με περίπου 100 παραλίες και γραφική Χώρα, χτισμένη αμφιθεατρικά σε λόφο. Με ξερολιθιές, λευκά σπίτια και πανέμορφες εκκλησίες, προσφέρει ένα αυθεντικό κυκλαδίτικο ταξίδι. Οι παραλίες της είναι πολλές και ποικίλες, ενώ μπορείτε να εξερευνήσετε ιστορικά μνημεία και να απολαύσετε τις ιαματικές πηγές στην παραλία των Λουτρών.

Κύθνος: Το νησί με τις 100 παραλίες !

Σαν την Ελλάδα το καλοκαίρι δεν υπάρχει και ιδιαίτερα όταν το περνάς στις Κυκλάδες. Όσο και αν τις ψάξεις πάντα κάτι θα υπάρχει που θα σου ξεφύγει που θα βρεις την επόμενη φορά και θα σε ενθουσιάσει. Εκτός από τα mainstream νησιά υπάρχουν και τα outsider , και το απόλυτο outsider των Κυκλάδων δεν είναι άλλο από την Κύθνο.

Ακτοπλοϊκά για Κύθνο.

Η Κύθνος είναι ένα κυκλαδονήσι ανάμεσα στην Κέα και στη Σέριφο. Απέχει μόλις 1 ώρα και 40 λεπτά από το λιμάνι του Λαυρίου. Συνδέεται με τον Πειραιά και άλλα λιμάνια του Αιγαίου. Τα συμβατικά πλοία, κάνουν το δρομολόγιο «Πειραιάς – Κύθνος» σε 2,5 ώρες περίπου.

Γνωρίζοντας την Κύθνο.

Η Κύθνος γνωστή και ως Θερμιά, λόγω των ιαματικών πηγών της, παραμένει από τις πλέον άγνωστες γωνιές του Αιγαίου. Έχει το γνώριμο χρώμα των Κυκλάδων, με γυμνούς και άνυδρους λόφους, ζωσμένους με χιλιόμετρα ξερολιθιές και 350 διασκορπισμένα κατάλευκα γραφικά ξωκλήσια. Κατοικήθηκε τον 10ο αι. π.Χ. από τους Δρύοπες, κατοίκους της Εύβοιας. Ευημερούσε στην κλασική αρχαιότητα και συμμετείχε στα γεγονότα της ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Η Χώρα της είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου και απέχει 8 χλμ. από τον Μέριχα, το λιμάνι του νησιού. Χτίστηκε τον 17ο αι. και από τότε κατοικείται συνεχώς. Είναι από τα πιο όμορφα κυκλαδίτικα χωριά, ένα γοητευτικό σύνολο με κάτασπρα σπίτια, πλακόστρωτα δρομάκια, ασβεστωμένα πεζούλια και πολλές μικρές εκκλησίες και ανεμόμυλους. Απολαύστε τα αξιοθέατά της όπως το Ηρώο, στην είσοδο της Χώρας, το Βυζαντινό Μουσείο, την εκκλησία του Αγίου Σάββα, του 17ου αι., με το αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο και την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, με το τέμπλο του 17ου αι. Τέλος, μπορείτε να επισκεφθείτε το αιολικό πάρκο, ΒΑ της Χώρας, που αποτελεί τον πρώτο αιολικό σταθμό που λειτούργησε στην Ελλάδα. Μια καλή τοποθεσία αν και δύσκολα προσβάσιμη για πανοραμικές φωτογραφίσεις είναι το κάστρο της ωριάς . Πρόκειται για μεσαιωνικό κάστρο του οποίου επιβιώνουν σήμερα τμήμα από τα θεμέλια του πάνω στον γκρεμό.

Μπάνια στην Κύθνο

Και 100 μέρες να είχαμε στην διάθεση μας , πάλι δεν θα έφταναν για να εξερευνήσουμε τις παραλίες της. Παρ΄ όλα αυτά εμείς θα αναφέρουμε μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες και τις υπόλοιπες θα τις αφήσουμε σε εσάς να τις ανακαλύψετε. Η πιο διάσημη παραλία του νησιού είναι η Κολώνα. Επισκεφθείτε την και θα εντυπωσιαστείτε από το πώς μια λωρίδα άμμου χωρίζει τη θάλασσα στη μέση σε δυο αμμουδιές στην ίδια παραλία τόσο θεαματικά. Αφήνοντας το λιμάνι του Μέριχα με κατεύθυνση προς τη Χώρα, συναντάμε πρώτα τη μικρή αμμουδιά Μαρτινάκια και στη συνέχεια την Επισκοπή και την Απόκρουση. Είναι οι μόνες οργανωμένες παραλίες του νησιού, οι πιο πολυσύχναστες με beach bar εστιατόρια ενώ έχουν ψιλή άμμο. Περνώντας από τον οικισμό της Χώρας φτάνουμε στον κόλπο των Λουτρών. Εάν βουτήξετε στην άκρη της παραλίας θα απολαύσετε τις ευεργετικές ιδιότητες των Ιαματικών Πηγών που καταλήγουν στη θάλασσα. Η ιδανική ώρα για να επισκεφθείτε την παραλία είναι λίγο πριν την ανατολή του ηλίου. Αν επιθυμείτε απόλυτη ησυχία για να απολαύσετε το μπάνιο σας, μπορείτε να επισκεφθείτε τις παραλίες Σκύλου, Γαϊδουρόμαντρα, Σιμουσί στα νοτιοανατολικά και Μαυριάνου και Στιφό στα νοτιοδυτικά του νησιού. Στο Νοτιοανατολικό άκρο του νησιού είναι ο μοναδικός πευκόφυτος οικισμός της Παναγιάς Κανάλα. Γύρω από την περιοχή της εκκλησίας απλώνονται οι κόλποι της Μεγάλης Αμμου, το Αμμουδάκι και οι Αντώνηδες.

Η Κύθνος θα διαπιστώσετε πως πρόκειται για ένα πανέμορφο ορεινό Κυκλαδίτικο νησί ανάμεσα στην Τζια και τη Σέριφο που διατηρεί αναλλοίωτες τις φυσικές τις ομορφιές. Κατά την παραμονή σας στο νησί και όσο την γνωρίζετε παραπάνω θα απολαύσετε παραλίες , διασκέδαση στα μαγαζάκια της, πανηγύρια , μουσεία για να εξερευνήσετε και μοναδική διακόσμηση στην αρχιτεκτονική της Χώρας της. Θαυμάστε τις αυλές και τα σοκάκια βαμμένα με ασβέστη και ζωγραφισμένα με θέματα από τη νησιώτικη ζωή. Αποτελεί ένα ανεξερεύνητο νησί που πρέπει να ανακαλύψετε και σίγουρα μόνο μια επίσκεψη δεν θα σας αρκεί !

Μην ξεχάσεις να κλείσεις τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια για την Κύθνο στο booktickets