Καστελλόριζο

Καστελλόριζο

Το Καστελλόριζο, ένας μικροσκοπικός κόκκινος βράχος στην ανατολική άκρη του Αιγαίου. Με την ανεπανάληπτη θέση του ανάμεσα σε δύο ηπείρους, αναδεικνύεται ως ένα περήφανο μέρος. Αποτελεί ένα σταυροδρόμι πολιτισμών όπου οι σύνορα δεν έχουν σημασία, και μια αξέχαστη εμπειρία στην αγνή ομορφιά που θα σας σαγηνεύσει. Όταν φθάσετε, το Καστελλόριζο σας υποδέχεται με υπερηφάνεια.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΣΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Η Ιστορία του Καστελλόριζου

Το νησί του Καστελλόριζου έχει μια πολύ περίπλοκη ιστορία, που περιλαμβάνει διάφορες κατακτήσεις και αλλαγές κατοχής από διάφορες δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων, το νησί υπέστη μεγάλες καταστροφές κατά τις Σταυροφορίες. Το 1306 πέρασε στην κατοχή των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ και το 1512 καταλαμβάνεται από τους Ισπανούς. Κατά την Οθωμανική περίοδο, το νησί παρέμεινε υπό χριστιανική κυριαρχία και το 1570 ελήφθη από τους Βενετούς. Το 1522, μετά την κατάκτηση της Ρόδου από τους Τούρκους, το Καστελλόριζο παρέμεινε ένα από τα λίγα χριστιανικά έδαφα υπό καθεστώς τουρκικής κατοχής.

Κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης του 1821, οι κάτοικοι του νησιού εγκατέλειψαν το νησί και εγκαταστάθηκαν σε άλλα νησιά. Το 1913, οι κάτοικοι του νησιού απελευθέρωσαν το Καστελλόριζο από την οθωμανική κυριαρχία. Κατά την περίοδο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, το νησί καταλήφθηκε από τους Γάλλους το 1915, και το 1920 παραχωρήθηκε στους Ιταλούς. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το Καστελλόριζο χρησιμοποιήθηκε ως σημαντική στρατιωτική βάση.

Τελικά, στις 7 Μαρτίου 1948, το νησί ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος, μαζί με τα υπόλοιπα νησιά των Δωδεκανήσων. Ένα σημαντικό γεγονός που έδωσε παγκόσμια προβολή στο νησί ήταν η γυρισμένη εκεί το 1991 βραβευμένη με Όσκαρ ταινία "Mediterraneo".

Οι Παραλίες του Καστελλόριζου

 • Λιμάνι: Αντί για μια καθαρή αμμουδερή παραλία, στην περιοχή του φυσικού λιμανιού του νησιού θα βρείτε όμορφα βραχάκια, όπου μπορείτε να απολαύσετε δροσιστικά μπάνια στα καταγάλανα νερά τους.
 • Μανδράκι: Το γραφικό λιμανάκι του Μανδρακίου φιλοξενεί τη μοναδική αμμουδερή παραλία του νησιού, συνοδευόμενη από διάσημες ψαροταβέρνες. Αν επισκεφθείτε το Καστελλόριζο, μπορείτε να συνδυάσετε το μπάνιο σας στα κρυστάλλινα νερά με ένα αξέχαστο γεύμα θαλασσινών.
 • Φάρος - Κάβος - Πλάκες: Αυτές οι τρεις δημοφιλείς περιοχές στην ανατολική πλευρά του νησιού προσφέρουν δυνατότητες για βουτιές σε κρυστάλλινα νερά από εξέδρες και σκάλες που οδηγούν σε προβλήτες.
 • Γαλάζια Σπηλιά: Αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό σημείο του νησιού για κολύμπι. Μην χάσετε την ευκαιρία να κάνετε βουτιές στα γαλαζοπράσινα νερά της σπηλιάς με τους σταλακτίτες. Είναι καλύτερο να το επισκεφθείτε το πρωί, όταν ο ήλιος δημιουργεί μια μαγευτική ατμόσφαιρα.
 • Ρω - Άγιος Γεώργιος - Στρογγύλη: Αυτές οι μικρές και αχτύπητες παραλίες στα κοντινά νησιά, σε απόσταση αναπνοής από το Καστελλόριζο, είναι εξίσου εντυπωσιακές. Έχουν κρυστάλλινα και σμαραγδένια νερά και αξίζει να τις ανακαλύψετε.

Αξιοθέατα στο Καστελλόριζο

 • Λαογραφικό Μουσείο: Το λαογραφικό μουσείο βρίσκετε στο παλιό Τζαμί και αξίζει να το δείτε για να μάθετε περισσότερα για την Ιστορία του νησιού.
 • Γαλάζιο Σπήλαιο: Ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα του νησιού και ένας λόγος για να πάτε στην Μεγίστη, Καστελλόριζο και να δείτε αυτό το υπέροχο γεωλογικό θαύμα. Το σπήλαιο ονομάζετε επίσης Τρύπα και Φοτσαλίκι.
 • Μουσείο: Στην τοποθεσία κάτω από το κάστρο του λιμανιού βρίσκετε το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού. Τα δωμάτια είναι οργανωμένα χρονολογικά. Το πρώτο είναι αφιερωμένο στην αρχαία Μεγίστη με σημαντικά ευρήματα. Στο δεύτερο έχει τα πρώτα Χριστιανικά χρόνια έως και την Βυζαντινή περίοδο. Στο τελευταίο δωμάτιο υπάρχουν φορεσιές και οικοσκευές από το παραδοσιακό σπίτι του 19ου αιώνα.
 • Παλαιόκαστρο: Η αρχαία ακρόπολη της Μεγίστης στον λόφο του Παλαιοκάστρου αποτελούσε την κεντρική οχυρωμένη εγκατάσταση του νησιού και είναι του 4ου αιώνα π.Χ. Στο μεσαίωνα χρονολογούνται οι εκτεταμένες επεμβάσεις στη τοιχοδομία της οχύρωσης. Οι νεότερες εκκλησίες τα πολυβολεία και οι φθορές από τους βομβαρδισμούς μαρτυρούν την πολυκύμαντη ιστορία του.
 • Ο Άγιος Γεώργιος του Βουνού: Αν είσαι γυμνασμένος δοκίμασε να ανέβεις τα 400 σκαλιά που οδηγούν στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Βουνού το οποίο χτίσθηκε το 1759. Μέσα στο Μοναστήρι υπάρχει κατακόμβη του Αγίου Χαράλαμπου και υπάρχει μικρή πηγή που αναβλύζει νερό.
 • Λυκιακός Τάφος: Πρόκειται για τάφο του 4ου αιώνα π.Χ., λαξευμένο στους πρόποδες του Κάστρου που είναι ακόμη ένα μνημείο που μπορείτε να επισκεφτείτε. Οι κάτοικοι της περιοχής της Μικράς Ασίας ονομάζονταν Λύκιοι γιατί ο θεός τους, ο Λύκιος Απόλλωνας, λατρευόταν ως λύκος.
 • Το Κάστρο: Το φρούριο ανακατασκεύασαν οι Ιωαννίτες Ιππότες τον 13ο αιώνα πάνω στον χώρο που είχε κατασκευάσει ο επιστάτης (έπαρχος Ρόδου) Σωσικλής Νικαγόρας στους αρχαίους ελληνικούς χρόνους.

Δραστηριότητες στο Καστελλόριζο

 • Ανακαλύψτε τη γοητεία της Χώρας του Καστελλόριζου, έναν από τους πιο γραφικούς διατηρητέους οικισμούς στη νησιωτική Ελλάδα. Απολαύστε μια ρομαντική βόλτα κατά μήκος της παραλίας (γνωστή και ως "Κορδόνι") και απολαύστε τη μαγευτική θέα των πολύχρωμων διώροφων και τριώροφων νεοκλασικών αρχοντικών που χρονολογούνται από τις αρχές του 20ού αιώνα.
 • Εξερευνήστε τα ερείπια του επιβλητικού Κάστρου των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, το οποίο χτίστηκε τον 14ο αιώνα στην κορυφή του κόκκινου βράχου (Castell Rosso). Σταθείτε στον μοναδικό προμαχώνα του και απολαύστε τη μαγευτική θέα από το λιμάνι έως τις παραλίες της Μικράς Ασίας.
 • Απολαύστε την πανοραμική θέα στο νησί και τις ακτές της Τουρκίας από τον περίβολο του Αγίου Γεωργίου του βουνού, ένα πέτρινο μοναστήρι-φρούριο που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και βρίσκεται απομονωμένο στην ανηφορική πλαγιά του Κάστρου. Σταθείτε και θαυμάστε το αρχαίο ψηφιδωτό δάπεδο του ναού και την τοιχογραφία του Αγίου Χαραλάμπους (18ου αιώνα) στην κατακόμβη της μονής.
 • Επισκεφθείτε το υπέροχο Μουσείο Μεγίστης-Καστελλόριζου, μια χρονολογική κιβωτό της ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού. Η εντυπωσιακή συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει ευρήματα από την αρχαία, βυζαντινή και νεότερη περίοδο, αντικείμενα της τοπικής λαϊκής τέχνης και παραδοσιακές ενδυμασίες. Το μουσείο βρίσκεται στο ιστορικό κτίριο "Κονάκι", ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα στην ατμοσφαιρική συνοικία "Κάβος".