Κίμωλος

Κίμωλος

Η Κίμωλος είναι νησί του Αιγαίου πελάγους και συγκαταλέγεται στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Ιδανικό νησί για οικογένειες με παιδιά χωρίς πολύ τουρισμό. Στο booktickets θα βρεις όλα τα δρομολόγια πλοίων, τις ώρες αναχώρησης και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Σύγκρινε τις τιμές και κλείσε εύκολα και απλά φθηνά ακτοπλοϊκά εισιτήρια με όλες τις εκπτώσεις σε επιβάτες και οχήματα.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΣΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Η Ιστορία της Κιμώλου

Από την Μινωική εποχή έως τον 18ο αιώνα, η Κίμωλος εξήγαγε ένα μοναδικό είδος αργίλου, την κιμωλία γη, η οποία είχε λευκαντικές, απορρυπαντικές και φαρμακευτικές ιδιότητες. Χάρη στις εξαγωγές αυτές, το νησί κυκλοφόρησε τα δικά του νομίσματα γύρω στον 3ο αιώνα π.Χ. Μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού η Κίμωλος έμεινε στην σκιά της Μήλου.

Το 1204, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους. Το 1617, κατά την Οθωμανική κατοχή, η Κίμωλος πέρασε υπό την εξουσία των Οθωμανικών δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού Πολέμου το 1771, η Κίμωλος και η Μήλος κυριεύτηκαν από τους Ρώσους. Το 1830, μετά την Ελληνική Επανάσταση, η Κίμωλος και οι υπόλοιπες Κυκλάδες εντάχθηκαν στο νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος.

Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Κίμωλος καταλήφθηκε από τις Δυνάμεις του Άξονα το 1944 και παρέμεινε υπό κατοχή μέχρι τις 8 Μαΐου 1945. Κατά την περίοδο αυτή, οι κάτοικοι υπέφεραν από την πείνα και τις καταναγκαστικές εργασίες που επέβαλαν οι Γερμανοί. Αυτά τα γεγονότα ενέπνευσαν τη δημιουργία της ταινίας "Τα Κανόνια του Ναβαρόνε".

Στα επόμενα χρόνια, η Κίμωλος εξελίχθηκε σε ιδανικό προορισμό για ήρεμες διακοπές λόγω της απόστασής της από τα κεντρικά νησιά των Κυκλάδων.

Οι Παραλίες της Κιμώλου

  • Οι παραλίες που αξίζει να επισκεφθείς πέρα από τις Πράσσες είναι η Γούπα και τα Μαυροσπήλια. Η παραλία της Γούπας βρίσκεται πολύ κοντά στην Χώρα του νησιού. Για να φτάσεις εκεί, πρέπει να ακολουθήσεις έναν κατηφορικό δρόμο που θα σε οδηγήσει απευθείας στην παραλία. Ίσως να χρειαστείς λίγο περπάτημα ανάλογα με το που θα βρεις να παρκάρεις, αλλά η ομορφιά της παραλίας αξίζει τον κόπο. Στην παραλία της Γούπας θα αντικρίσεις δύο από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού: τον Ελέφαντα και τα "σύρματα". Οι σύρματα αποτελούνται από κάτασπρα βράχια, που θυμίζουν το Σαρακήνικο της Μήλου, και περιλαμβάνουν μικρές σπηλιές με χρωματιστές ξύλινες πόρτες, όπου παλιότερα οι ψαράδες φύλαγαν τις βάρκες τους.
  • Επιπλέον, μπορείς να προχωρήσεις στο βραχώδες μονοπάτι που οδηγεί στην άκρη της παραλίας, όπου θα αντικρίσεις έναν πέτρινο ελέφαντα που σχηματίζεται από τους βράχους. Εκεί είναι το ιδανικό σημείο για να κάνεις τις βουτιές σου στα πεντακάθαρα γαλανά νερά.
  • Προς το δυτικό τμήμα του νησιού, μετά την Χώρα, υπάρχουν πολλές παραλίες στη σειρά, οι οποίες είναι προστατευμένες από τον αέρα και αποτελούν ιδανική επιλογή όταν φυσάει στο νησί. Από αυτές αξίζει να αναφερθούν η Μπονάτσα και τα Μαυροσπήλια. Ειδικά τα Μαυροσπήλια είναι ιδανικά για ένα απογευματινό μπάνιο και μπορείς να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα από εκεί.

Αξιοθέατα της Κιμώλου

  • Στο Χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε το Μεσαιωνικό Κάστρο και τα Μουσεία (Αρχαιολογικό και Λαογραφικό), και τις μεταβυζαντινές εκκλησίες.
  • Σήμερα στο νησί σώζονται 7 ανεμόμυλοι. Ανεβείτε από το δρόμο που ξεκινά από την περιοχή του Τσουκαλά, στο Ξαπλοβούνι για να δείτε τους ανεμόμυλους. Μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι τον Παντοκράτορα και να κατεβείτε από το μονοπάτι στην είσοδο του Χωριού (Μυζηθρού).
  • Στη νότια έξοδο του χωριού, επισκεφθείτε το γραφικό ψαράδικο οικισμό της Γούπας με τα «σύρματα» (σπηλιές πελεκημένες στο μαλακό βράχο, όπου φυλάσσονται οι βάρκες).
  • Αν έχετε στη διάθεσή σας πλωτό μέσον, μπορείτε να δείτε την Πελεκητή σπηλιά στον Κακοποταμό, να αναζωογονηθείτε στο θερμό ιαματικό νερό που αναβλύζει στην παραλία Αγιόκλημα ή να εξερευνήσετε τη σπηλιά στον Κάβο της Γερακιάς και να βουτήξετε στα υπέροχα τυρκουάζ νερά.
  • Τέλος εντυπωσιακά είναι «Του Γερονικόλα τ` Αψηλά» με τις λεπτές στρώσεις από γκριζόλευκα ηφαιστειακά πετρώματα.
  • Βγαίνοντας από τη νότια Αγ.Μηνάς και ακολουθώντας τον ασφαλτόδρομο προς Πράσα, λίγο μετά τη διακλάδωση προς Γούπα, θα δείτε το γραφικό ψαράδικο λιμανάκι του Αγ. Νικόλα, τα εντυπωσιακά απορρίμματα από την κατεργασία των πωριών και το απάνεμο αραξοβόλι του Αγ. Μηνά με την παλιά σκάλα φορτώσεως σιδηρομαγγανίου.
  • Στην είσοδο του οικισμού των Πρασών, θα συναντήσετε τις εγκαταστάσεις των ιαματικών λουτρών, ενώ μπορείτε να θαυμάσετε τη θέα από τον κάβο του Αγ. Γεωργίου, με τις σπηλιές της Μεσογειακής φώκιας.