Νάξος

Νάξος

Η Νάξος βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων και είναι το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος. Είναι ένας μοναδικός προορισμός που προσελκύει πολλούς ταξιδιώτες για τα αξιοθέατά της, το σημαντικό ιστορικό της παρελθόν αλλά και της κοσμοπολίτικης ατμόσφαιράς της. Στο booktickets μπορείς να βρεις πληροφορίες και δρομολόγια πλοίων για την Νάξο και μπορείς εύκολα και γρήγορα να κλείσεις τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΣΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Η Ιστορία της Νάξου

Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι υπήρξε μια ανεπτυγμένη κοινωνία στη Νάξο από τον 4ο αιώνα π.Χ. και έπειτα. Η Νάξος ήταν συνεχώς κατοικημένη από τότε. Μετά την τελική ήττα των Περσών από τους Έλληνες, η Νάξος γίνεται μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Το 41 π.Χ., η Νάξος γίνεται ρωμαϊκή επαρχία και χρησιμοποιείται ως τόπος εξορίας. Κατά την περίοδο του Βυζαντίου, κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ., με την άφιξη του Χριστιανισμού, η Νάξος βρίσκεται σε μια περίοδο παρακμής. Πολλές εκκλησίες κτίζονται πάνω σε αρχαία ιερά. Σήμερα, στη Νάξο υπάρχουν πάνω από πεντακόσιες εκκλησίες. Η Παναγία η Δροσιανή, κοντά στο χωριό Μονή, και η Παναγία η Πρωτόθρονη, στο χωριό Χαλκί, αποτελούν σημαντικά μνημεία της περιόδου του Παλαιοχριστιανικού χρόνου.

Το 1207, οι Βενετοί αποβιβάζονται στον κόλπο της Αγιάσσου και κατακτούν το νησί μετά από πολιορκία. Στη συνέχεια, κατακτούν και άλλα 18 νησιά του Αιγαίου. Η Νάξος παρέμεινε υπό την οθωμανική κυριαρχία μέχρι το 1829, όταν εντάχθηκε στο ελληνικό κράτος. Στα νεότερα χρόνια η Νάξος επιτυγχάνει οικονομική αυτάρκεια χάρη στα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της. Ο τουρισμός ανακαλύπτει τη Νάξο κυρίως τη δεκαετία του '80.

Οι Παραλίες της Νάξου

 • Άγιος Γεώργιος: είναι η πιο δημοφιλής και πολυσύχναστη παραλία στη Χώρα. Έχει άμμο και ρηχά νερά, είναι προστατευμένη από τους ανέμους και αποτελεί ιδανική επιλογή για οικογένειες με παιδιά. Υπάρχει ένα οργανωμένο αθλητικό κέντρο με σύγχρονο εξοπλισμό για θαλάσσια σπορ. Στην παραλία υπάρχουν επίσης ταβέρνες και παραλιακά μπαράκια.
 • Η παραλία του Άγιου Προκόπη: είναι επίσης γνωστή και οργανωμένη για τουριστικές δραστηριότητες. Διαθέτει χοντρόκοκκη άμμο και καθαρά και διάφανα νερά. Υπάρχουν επίσης ευκαιρίες για θαλάσσια σπορ. Η παραλία συνδέεται με τη Χώρα μέσω τακτικών λεωφορείων που λειτουργούν κάθε 20 λεπτά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
 • Η παραλία Αγία Άννα: είναι μια ατελείωτη αμμουδιά που συνεχίζει την παραλία του Άγιου Προκόπη. Έχει αναπτυχθεί τουριστικά και προσφέρει επίσης δυνατότητες για θαλάσσια σπορ. Ένα χαρακτηριστικό της Αγίας Άννας είναι το δάσος με τους σπάνιους κέδρους που αναπτύσσονται στην άμμο.
 • Η παραλία Πλάκα: είναι μια μεγάλη αμμουδιά που επεκτείνεται για 4 χιλιόμετρα και αποτελεί συνέχεια της παραλίας της Αγίας Άννας. Ένας χωματόδρομος χωρίζει την παραλία από τον κάμπο που οδηγεί σε αυτήν. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν ταβέρνες και μπαράκια.
 • Η παραλία Μικρή Βίγλα: αποτελείται ουσιαστικά από δύο όμορφες αμμουδιές, τη Μικρή Βίγλα και τη Παρθένο, που χωρίζονται από το βράχο της Μικρής Βίγλας. Η παραλία της Παρθένου έχει καθιερωθεί ως σημείο συνάντησης για τους φίλους της ιστιοσανίδας από όλο τον κόσμο. Υπάρχουν λίγες ταβέρνες στην περιοχή.
 • Η παραλία Καστράκι: είναι μια μεγάλη παραλία μήκους 3 χιλιομέτρων με λευκή ψιλή άμμο. Στον ομώνυμο οικισμό υπάρχουν λίγες ταβέρνες.
 • Η παραλία Άλυκο: δημιουργεί μια εξωτική ατμόσφαιρα με αμμόλοφους και ένα δάσος από κέδρους. Δεν είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστη και στην περιοχή υπάρχουν ταβέρνες.
 • Η παραλία Πυργάκι: είναι ο τερματικός προορισμός του περιφερειακού δρόμου που ξεκινά από τη Χώρα και κατευθύνεται προς τα νότια. Είναι μια παραλία με αμμόλοφους, κέδρους και απόλυτη ηρεμία. Υπάρχουν επίσης ταβέρνες στην περιοχή.
 • Η παραλία Αγιασσός: είναι μια παραλία με ρηχά και καθαρά νερά. Η πρόσβαση στην παραλία δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη, καθώς υπάρχουν μόνο χωματόδρομοι που οδηγούν σε αυτήν. Ένας από τους χωματόδρομους ξεκινά λίγο πριν το Πυργάκι, ενώ ο άλλος ξεκινά έξω από το χωριό Σαγκρί. Υπάρχει ένας μικρός οικισμός με μια ταβέρνα στην περιοχή.

Αυτές είναι ορισμένες από τις γνωστές παραλίες της Νάξου. Κάθε μία έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες.

Αξιοθέατα της Νάξου

 • Η Χώρα της Νάξου: Η Χώρα είναι η κεντρική πόλη του νησιού και λειτουργεί ως η πρωτεύουσα και το διοικητικό κέντρο της. Μέσα στη Χώρα υπάρχουν πολλά ιστορικά μνημεία, όπως η Πορτάρα, ο αρχαιολογικός χώρος της Γκρόττας και το Ενετικό Κάστρο, τα οποία μαρτυρούν το παρελθόν της πόλης. Επιπλέον, στη Χώρα βρίσκονται το Αρχαιολογικό Μουσείο και η Μουσειακή Λαογραφική Συλλογή του Βασίλη και της Κάθριν Κουτελιέρη της Νάξου.
 • Το Χαλκί: Βρίσκεται στο κέντρο του λεκανοπεδίου της Τραγέας, είναι η κύρια πόλη και το διοικητικό κέντρο του δήμου Δρυμαλίας, ο οποίος περιλαμβάνει τα χωριά της Τραγέας και της ορεινής Νάξου. Η περιοχή της Τραγέας, που βρίσκεται στο κέντρο της Νάξου, είναι κατάφυτη με ελαιόδεντρα και φρουτοφόρα δέντρα και θεωρείται από την αρχαιότητα το πιο πλούσιο και γόνιμο μέρος του νησιού.
 • Το χωριό Δαμαριώνας: Το Χωριό έχει όμορφα παλιά αρχοντικά, πολλά από τα οποία αναπαλαιώνονται σήμερα. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια ελιάς, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η πολύ παλαιά εκκλησία του Χριστού, η οποία διαθέτει ξύλινο γλυπτό τέμπλο και αρχαίες εικόνες.
 • Άγιος Αρσένιος: Χωριό με όμορφα σπίτια και φροντισμένες αυλές. Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Άγίου Σπυρίδωνα. Γύρω από το χωριό, χωμένα μέσα στον κάμπο υπάρχουν πολλά ξωκλήσια και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
 • Μονή: Το χωριό είναι χτισμένο σε μια πλαγιά με θέα προς το λεκανοπέδιο της Τραγέας. Πήρε το όνομά του από τον ναό της Παναγίας της Δροσιανής, ο οποίος κάποτε ήταν ένα μοναστήρι. Οι υφαντικές του παραδόσεις είναι περίφημες.
 • Κινίδαρος: Ένα όμορφο χωριό, γνωστό για τα προϊόντα της κτηνοτροφίας του, αλλά επίσης για τα φεστιβάλ και τις γιορτές που διοργανώνει. Κοντά στον Κινίδαρο βρίσκεται η πηγή που τροφοδοτεί τη Χώρα με νερό. Στην περιοχή υπάρχουν λατομεία μαρμάρου. Τα καλοκαιρινά βράδια, συχνά διοργανώνονται γλέντια στις ταβέρνες του χωριού με τοπικούς μουσικούς και οργανοπαίκτες.
 • Μέλανες: Το χωριό είναι χτισμένο σε μια γόνιμη κοιλάδα. Υπάρχουν τρέχουσες πηγές νερού που κάποτε τροφοδοτούσαν τους εγκαταλειμμένους σήμερα νερόμυλους. Στην κοιλάδα των Μελάνων βρίσκονται επίσης τα μικρά χωριά Κουρουνοχώρι και Μύλοι. Ο πύργος του Φραγγόπουλου στο Κουρουνοχώρι θυμίζει την εποχή της Ενετοκρατίας, καθώς η περιοχή ήταν ένα από τα σημαντικότερα φεουδάρχηδες της Νάξου. Κοντά στους Μέλανες, στη θέση Φλεριό, βρίσκεται ο ένας από τους δύο αρχαϊκούς κούρους της Νάξου.

Δραστηριότητες στην Νάξο

 • Η Νάξος είναι ένας προορισμός για εξερεύνηση και ποικίλες δραστηριότητες. Ανεξάρτητα από το αν είστε μόνοι, ζευγάρι ή οικογένεια, έχετε πολλές επιλογές από μια μεγάλη λίστα δραστηριοτήτων που μπορείτε να απολαύσετε στο νησί. Η ποδηλασία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για όλες τις ηλικίες και κατηγορίες. Υπάρχουν πολλές διαδρομές και μονοπάτια που είναι κατάλληλα για ποδηλασία, ανάλογα με τις προτιμήσεις και τη δυσκολία που επιθυμείτε. Η παραθαλάσσια περιοχή της Χώρας είναι εύκολα προσβάσιμη και ευχάριστη διαδρομή, ειδικά για οικογένειες, ενώ η διαδρομή προς τις ήσυχες παραλίες συνήθως επιλέγεται από ζευγάρια. Για τους πιο περιπετειώδεις που θέλουν να δοκιμάσουν τα όριά τους, υπάρχουν πολλά ορεινά μονοπάτια που θα κεντρίσουν ακόμη και τον πιο έμπειρο ποδηλάτη!
 • Η Νάξος, όπως και οι υπόλοιπες Κυκλάδες, είναι γνωστή για τους ισχυρούς ανέμους της, καθιστώντας την ιδανική για wind και kite surfing. Παραλίες όπως η Αγία Άννα και η Μικρή Βίγλα προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο που θέλουν να αντιμετωπίσουν τα κύματα. Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε καταστήματα που προσφέρουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Αν ενδιαφέρεστε για την υποβρύχια εξερεύνηση, υπάρχουν κέντρα καταδύσεων που παρέχουν εξοπλισμό και εκπαίδευση για να ανακαλύψετε τα μαγικά βυθού της Νάξου! Λόγω της γεωλογίας του Αιγαίου, υπάρχουν πολλές παραλίες και μια εκπληκτική θαλάσσια ζωή που περιμένει να ανακαλυφθεί. Επιπλέον, αν επιθυμείτε να γίνετε πιστοποιημένοι δύτες, μπορείτε να επισκεφθείτε ένα από τα εκπαιδευτικά κέντρα καταδύσεων στη Νάξο. Τέλος, αν θέλετε να εξερευνήσετε πολλές από τις παραλίες του νησιού με έναν ξεκούραστο τρόπο, μπορείτε να επιλέξετε την ιστιοπλοΐα!
 • Στην Νάξο υπάρχουν εκπληκτικοί τρόποι για να εξερευνήσετε το νησί και να μάθετε για την ιστορία και το φυσικό περιβάλλον. Ορεινά χωριά και μικροί οικισμοί περιμένουν να επισκεφθείτε, όπου μπορείτε να συναντήσετε ντόπιους κατοίκους και να μάθετε για τη ζωή, τις παραδόσεις και τα έθιμα του νησιού. Η πεζοπορία στα μικρά μονοπάτια της Νάξου είναι ένας υπέροχος τρόπος για να ανακαλύψετε την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.