Άγιοι Σαράντα

Άγιοι Σαράντα

Οι Άγιοι Σαράντα βρίσκονται στην νοτιοδυτική Αλβανία και κοντά στην Κέρκυρα. Είναι μία από τις μικρές ήσυχες πόλεις της Αλβανίας, που βρίσκεται στις ακτές του Ιονίου πελάγους. Το πιο στενό σημείο ανάμεσά τους απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα. Οι Άγιοι Σαράντα είναι ένα αρκετά σημαντικό λιμάνι για τη χώρα και χαρακτηρίζεται ως η “Νότια Πύλη της Αλβανίας”.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΣΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Η Ιστορία των Άγιων Σαράντα

Στην αρχαιότητα, η πόλη ήταν γνωστή ως Ογχησμός και λειτούργησε ως λιμάνι της Φοινίκης. Μετά το 1191, η πόλη εγκαταλείφθηκε και η περιοχή άρχισε να ονομάζεται Άγιοι Σαράντα, προς τιμήν της κοντινής Βασιλικής των Σαράντα Μαρτύρων της Σεβάστειας, που χτίστηκε τον 6ο αιώνα και γύρω από την οποία είχε αναπτυχθεί τότε το μοναστήρι. Από το 1912 έως το 1916, οι Έλληνες ελέγχουν την πόλη για πρώτη φορά. Ωστόσο, μετά το 1916, οι Ιταλοί μπήκαν στην πόλη, καθώς δημιουργήθηκε ιταλικό προτεκτοράτο στη Νότια Αλβανία. Από το 1926 έως το 1939, οι Ιταλοί ανέπτυξαν έντονα το λιμάνι.

Τον Δεκέμβριο του 1944, η πόλη καταλήφθηκε από Βρετανικές δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής δικτατορίας, πολλοί Μουσουλμάνοι εγκαταστάθηκαν στην πόλη. Έτσι, από εκείνη την περίοδο και μετά, η ελληνική κοινότητα δεν ήταν πλέον η μόνη στην περιοχή, όπως ήταν για τρεις χιλιετίες πριν. Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο λιμάνι καταστράφηκε, αλλά μετά την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στην Αλβανία το 1991, χτίστηκε ένα μικρό παρεκκλήσι στον ίδιο τόπο.

Η παραλία των Άγιων Σαράντα

Οι Άγιοι Σαράντα εντυπωσιάζουν με απίστευτα καθαρά νερά, τα οποία έχουν γαλαζοπράσινες αποχρώσεις κοντά στην ακτή, και καθώς το βάθος αυξάνεται, αποκτούν ένα πιο κορεσμένο σκούρο μπλε χρώμα. Η μεγάλη ακτογραμμή στον γραφικό κόλπο της παραλίας είναι καλυμμένη με πολύ καθαρή λευκή άμμο, αλλά μερικές φορές υπάρχουν επίσης μικρά βότσαλα και στο νερό - ακόμη και μεγάλες πέτρες.

Σε ορισμένα μέρη, οι παράκτιοι βράχοι και ένας σωρός από πέτρινες πλάκες και πέτρες δίνουν στην παραλία μια πραγματικά φανταστική θέα. Το κεντρικό τμήμα της ακτογραμμής με μεγάλη έκταση ρηχών νερών ταιριάζει καλύτερα για αναψυχή με μικρά παιδιά. Αλλά πρέπει να έχετε κατά νου ότι μερικές φορές υπάρχουν δυνατά κύματα.

Υπάρχει ένα μικρό beach bar στην περιφέρεια. Όταν αγοράζετε ποτά σε αυτό, μπορείτε να πάρετε μια άνετη ξαπλώστρα ως μπόνους. Η παραλία των Αγίων Σαράντα είναι απίστευτα όμορφη και δεν παραμένει απαρατήρητη από τους τουρίστες. Πάντα υπάρχουν πολλοί παραθεριστές εδώ. Είναι καλύτερα να φτάσετε νωρίς για να βρείτε έναν διαθέσιμο χώρο στάθμευσης.

Αξιοθέατα στους Άγιους Σαράντα

Το Ksamil: Αξίζει να επισκεφθείτε το Ksamil, που βρίσκεται Νότια των Σαράντα. Το Ksamil είναι ένας από τους καλύτερους παραθαλάσσιους προορισμούς στην Αλβανία.

Το Blue Eye: Μπορείτε να επισκεφθείτε το Blue Eye, ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο που αποτελεί μια πηγή νερού. Αυτός ο τουριστικός προορισμός είναι πολύ δημοφιλής, καθώς μπορείτε να θαυμάσετε τα γαλανά νερά του ποταμού από ένα βάθος που υπερβαίνει τα πενήντα μέτρα. Παρόλο που κάποιοι δύτες έχουν καταφέρει να κατέβουν σε αυτό το βάθος, δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί ποιο είναι το πραγματικό βάθος της καρστικής τρύπας.

Το μοναστήρι των Σαράντα Αγίων: Ένας άλλος τόπος που μπορείτε να επισκεφθείτε είναι το μοναστήρι των Σαράντα Αγίων. Χτισμένος σε ένα λόφο πίσω από τον κόλπο, αυτό το μοναστήρι προέρχεται από τον 15ο αιώνα.

Πως να ταξιδέψω στους Άγιους Σαράντα;

Υπάρχει μία ακτοπλοϊκή εταιρεία, η Finikas Lines, που πραγματοποιεί περίπου επτά αναχωρήσεις την εβδομάδα από την Κέρκυρα προς την Σαράντα. Αυτά τα δρομολόγια συνδέουν τα Ιόνια νησιά με την Αλβανία. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 30 λεπτά.

Σημειώνεται ότι αυτά τα δρομολόγια εξυπηρετούν μόνο πεζούς επιβάτες. Δεν επιτρέπεται η μεταφορά οχημάτων, όπως αυτοκινήτων ή άλλων μεταφορικών μέσων.