Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας με πληθυσμό που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο. Η πόλη αναπτύχθηκε λόγω της ασφαλούς λιμανιού της και της στρατηγικής εμπορικής θέσης της μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Είναι γνωστή ως μία από τις πιο ζωντανές, ρομαντικές και δημοφιλείς πόλεις της Ελλάδας.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΣΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Η Ιστορία της Θεσσαλονίκης

Από τον ιδρυτή της, Κάσσανδρο, το 316 π.Χ., μέχρι τους Μακεδονικούς πολέμους, η Θεσσαλονίκη έχει πλούσια ιστορία. Πήρε το όνομά της από τη σύζυγό του Κάσσανδρου και αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο βασιλιάς Αλέξανδρος έκανε τη Μακεδονία γνωστή παγκοσμίως με τις εκστρατείες του. Το 168 π.Χ., η πόλη υποτάσσεται στους Ρωμαίους. Το 50 μ.Χ., ο Απόστολος Παύλος μεταφέρει το έργο του Χριστού στην Θεσσαλονίκη, θεωρώντας την "Χρυσή Πύλη" για τον Χριστιανισμό. Παρόλο που εκδιώχθηκε αργότερα από τους εβραίους της πόλης, πολλοί ήδη είχαν ασπαστεί τις αρχές του χριστιανισμού και ίδρυσαν την πρώτη χριστιανική κοινότητα. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204 από τους Φράγκους, ακολούθησε και η παράδοση της Θεσσαλονίκης. Το 1430, ο σουλτάνος Μουράτ Β΄ καταλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη, και για δύο μερόνυχτα ο τουρκικός στρατός λεηλατεί, σκοτώνει και αιχμαλωτίζει τους κατοίκους.

Το 1912, η Θεσσαλονίκη απελευθερώνεται. Το 1941, οι Γερμανοί εισβάλλουν στη Θεσσαλονίκη. Οι Θεσσαλονικείς, όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες, αντιστέκονται στους κατακτητές. Μετά την απελευθέρωση της πόλης στις 30 Οκτωβρίου 1944, η Θεσσαλονίκη μπαίνει σε μια περίοδο ανάπτυξης.

Οι Παραλίες της Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη διαθέτει μερικές όμορφες παραλίες για να απολαύσετε τον καλοκαιρινό σας χρόνο. Ορισμένες από αυτές είναι οι παρακάτω:

 • Η Περαία: Βρίσκεται περίπου 17 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό για όσους αναζητούν μια οργανωμένη παραλία. Με το πέρασμα του χρόνου, έχει γίνει όλο και πιο γνωστή και συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερο κόσμο. Εκτός από το μπάνιο, μπορεί κανείς να απολαύσει εξαιρετικές γεύσεις με θέα στη θάλασσα και να περιηγηθεί στους δρόμους αυτής της μικρής πόλης.
 • Η Επανομή: Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Περαία, περίπου 25 χιλιόμετρα νότια της Θεσσαλονίκης. Είναι ένας προορισμός που σας δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε έναν μακρινό ειδυλλιακό τόπο. Μπορείτε να θαυμάσετε το διάσημο ναυάγιο και να εξερευνήσετε τους αμπελώνες της περιοχής, που είναι δύο αξιοθέατα που αξίζουν να δείτε.
 • Η παραλία του Ποταμού: Πολύ κοντά στην Επανομή βρίσκεται η παραλία του Ποταμού, η οποία αποτελεί την πύλη προς τον Θερμαϊκό Κόλπο και το Αιγαίο. Οι καθαρές και κρυστάλλινες νερές του Ποταμού θα σας δώσουν την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε ένα νησί. Η ομορφιά του τόπου έχει κατατάξει την παραλία του Ποταμού στις κορυφαίες προτάσεις για χαλάρωση και αναψυχή.
 • Η Λεπτοκαρυά: Λίγο πιο απομακρυσμένο από την περιοχή, περίπου 97 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται η Λεπτοκαρυά, μια γραφική κωμόπολη που δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε. Βρίσκεται στην παραλιακή περιοχή της Πιερίας και έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Η περιοχή διατηρεί τον παραδοσιακό της χαρακτήρα στο βόρειο τμήμα, ενώ στο κάτω μέρος θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία και ταβέρνες.
 • Η παραλία της Πλάκας: Βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου στο Λιτόχωρο. Συνδυάζει τη μαγεία της θάλασσας με την άγρια ομορφιά του βουνού και δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα. Μπορείτε να χαλαρώσετε στις όμορφες αμμουδιές και να απολαύσετε τον γραφικό χαρακτήρα της περιοχής.

Αυτοί οι παραλίες προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία για χαλάρωση, κολύμπι και απολαυστικές γευστικές απολαύσεις. Ανακαλύψτε τα μοναδικά τους τοπία και απολαύστε μια αξέχαστη εκδρομή στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης

Ο Λευκός Πύργος είναι ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης. Χτίστηκε τον 15ο αιώνα και αρχικά χρησίμευε ως φρούριο. Αργότερα, κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή. Σήμερα, αποτελεί ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο. Μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή του πύργου για να απολαύσετε μια μοναδική θέα του λιμανιού και της πόλης.

Επίσης, κοντά στο πανεπιστημιακό κέντρο βρίσκονται η Ροτόντα και η Καμάρα. Η Ροτόντα, με τα 30 μέτρα ύψος της, έχει περάσει από διάφορα στάδια της ιστορίας και χρησιμοποιήθηκε ως παγανιστικός ναός, χριστιανική εκκλησία και τζαμί. Η Καμάρα, από την άλλη πλευρά, χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. ως έμβλημα νίκης έναντι των Πέρσων.

Ο ναός του Άγιου Δημήτριου βρίσκεται στην ομώνυμη οδό και έχει ιδιαίτερη σημασία για την πόλη, καθώς στεγάζει τον τόπο μαρτυρίου του προστάτη της πόλης Αγίου Δημητρίου επί ρωμαϊκής εποχής. Ο πρώτος ναός χτίστηκε γύρω στα 313 μ.Χ., όταν με το διάταγμα των Μεδιολάνων επετράπη στους Χριστιανούς να τιμούν ελεύθερα τον συμπολίτη τους, Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο. Ο ναός μέσα στους αιώνες υπέστη πολλές φθορές, ώσπου καταστράφηκε ολοσχερώς το 1917 από πυρκαγιά. Κάτω από την εκκλησία υπάρχει κρύπτη και χώρος που λειτουργεί ως μουσείο όπου εκτίθενται παλαιοχριστιανικά γλυπτά των 5ου, 6ου και 7ου αιώνα από τον ναό, βυζαντινά γλυπτά από τον 11ο ως τον 14ο αιώνα και άλλα ανασκαφικά ευρήματα. Στο εσωτερικό ο ζωγραφικός και ο μαρμάρινος διάκοσμος είναι πλούσιος, με περίτεχνα κιονόκρανα και ψηφιδωτά που απεικονίζουν τον Άγιο Δημήτριο.

Η Άνω Πόλη αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης που αξίζει να επισκεφθείτε. Κατά τη διάρκεια μιας ανηφορικής διαδρομής, θα αντικρύσετε την πιο γοητευτική θέα της πόλης. Τα στενά δρομάκια, τα οθωμανικά κτίρια, οι παραδοσιακές καφετέριες δημιουργούν ένα νοσταλγικό σκηνικό που εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη.

Η Πλατεία Αριστοτέλους, που σχεδιάστηκε το 1918 από τον αρχιτέκτονα Ernest Hébrard, είναι το κεντρικό σημείο της πόλης. Από την παραλία μέχρι το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου, αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό στολίδι και τον πυρήνα της πόλης.

Τέλος, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι ένα ιστορικό διαμάντι που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με τις αρχαιότητες που φιλοξενεί. Το μουσείο έχει ανανεωθεί και παρουσιάζει εκθέματα από την αρχαϊκή εποχή έως την ελληνιστική περίοδο, ενώ η αρχιτεκτονική του είναι εντυπωσιακή.

Αυτά είναι μερικά από τα αξιοθέατα και τα σημεία ενδιαφέροντος που μπορείτε να ανακαλύψετε στη Θεσσαλονίκη.

Εισιτήρια πλοίων και ακτοπλοϊκά δρομολόγια από / προς την Θεσσαλονίκη

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης εξυπηρετεί κυρίως δρομολόγια προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπως Λέσβο, Λήμνο, Χίο, Σάμο και άλλα. Επίσης, προσφέρει συνδέσεις με τα νησιά των Σποράδων, όπως Σκιάθο, Αλόννησο και Σκόπελο. Τα πλοία που προσεγγίζουν τη Θεσσαλονίκη λειτουργούν κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Συγκεκριμένα, υπάρχουν καθημερινά ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τη Σκιάθο προς τη Θεσσαλονίκη καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η διάρκεια του ταξιδιού με ένα ταχύπλοα από τη Σκιάθο προς τη Θεσσαλονίκη είναι περίπου 3 ώρες.

Μερικά δημοφιλή δρομολόγια από Θεσσαλονίκη είναι τα παρακάτω:

 • Δρομολόγια Πλοίων από Θεσσαλονίκη προς Λήμνο
 • Δρομολόγια Πλοίων από Θεσσαλονίκη προς Σκόπελο
 • Δρομολόγια Πλοίων από Θεσσαλονίκη προς Μυτιλήνη (Λέσβος)
 • Δρομολόγια Πλοίων από Θεσσαλονίκη προς Χίο

Parking στην Θεσσαλονίκη

Η ΟΛΘ Α.Ε. λειτουργεί με επιτυχία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δύο σύγχρονους υπαίθριους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων. Οι χώροι στάθμευσης βρίσκονται κοντά στο εμπορικό κέντρο.

 • Χώρος στάθμευσης Πύλης 6 (P2): Ο χώρος στάθμευσης δίπλα στην πύλη Νo 6 διαθέτει 350 θέσεις με είσοδο από την οδό Κουντουριώτου.
 • Χώρος Στάθμευσης Επιβατικού Σταθμού (P1): Ο χώρος στάθμευσης έναντι του Επιβατικού Σταθμού διαθέτει 245 θέσεις και λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Η είσοδος του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων βρίσκεται στην οδό Αξιού, σε απόσταση 50 μέτρων από την Κεντρική Πύλη του Λιμένα.

Οι Σταθμοί λειτουργούν καθημερινά από 6:30 το πρωί ως 22:00

Στο booktickets μπορείς εύκολα και απλά να βρεις τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια που σε ενδιαφέρουν και να κλείσεις ακτοπλοϊκά εισιτήρια online στις φθηνότερες τιμές με όλες τις εκπτώσεις τόσο για επιβάτες όσο και για οχήματα!