Βόλος

Βόλος

Ο Βόλος, είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Θεσσαλίας και πρωτεύουσα του νομού Μαγνησίας. Είναι μια μεγάλη, δυναμική και σύγχρονη πόλη. Βρέχεται από τον Παγασητικό Κόλπο και σκιάζεται από το πανέμορφο Πήλιο με τα γραφικά του χωριά. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του Πηλίου και βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της Ελλάδας ανάμεσα στην πρωτεύουσα Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΣΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Η Ιστορία του Βόλου

Το πρώτο που μάθαμε για τον Βόλο, γνωστό και ως αρχαία Ιωλκός, σχετίζεται με τον μυθικό ήρωα Ιάσονα, το χρυσόμαλλο δέρας και την αργοναυτική εκστρατεία. Ο Ιάσονας, για να ανακτήσει το χρυσόμαλλο δέρας από την μακρινή Κολχίδα, κατασκεύασε το καράβι "Αργώ" από τα μοναδικά ξύλα του Πηλίου, υπό την καθοδήγηση της θεάς Αθηνάς. Στην περιοχή του Βόλου οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν αποκαλύψει περισσότερους από 40 νεολιθικούς οικισμούς την 8η-7η χιλιετία π.Χ.

Το 1423, το Κάστρο των Παλαιών καταλαμβάνεται από τους Τούρκους, και όλη η οικονομική και πνευματική δραστηριότητα της περιοχής μεταφέρεται στο Πήλιο, όπου ευνοείται με προνόμια από τους Οθωμανούς. Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, το Πήλιο εξελίσσεται σε ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά και πνευματικά κέντρα στην ελληνική επικράτεια. Με την έναρξη της επανάστασης του 1821, οι χωρικοί του Πηλίου επαναστατούν. Το 1881, μετά τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, ο Βόλος και η περιοχή της Μαγνησίας προσαρτώνται στο νεοελληνικό κράτος.

Στην συνέχεια ο Βόλος γνωρίζει μεγάλη πληθυσμιακή και εμπορική ανάπτυξη. Η ανάπτυξη τόσο του σιδηροδρόμου όσο και των λιμενικών έργων συμβάλλει στη δημιουργία πολλών βιομηχανιών. Ωστόσο, εξίσου σημαντική είναι και η πολιτιστική και κοινωνική άνθηση που αναπτύχθηκε ταυτόχρονα. Η πόλη του Βόλου, όπως και όλη η Ελλάδα, υπέστη ζημιές από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλοί πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, που είχαν φτάσει εδώ το 1922, καθώς και από άλλα θεσσαλικά χωριά, εγκαταστάθηκαν στον Βόλο, και δημιουργήθηκε ένας νέος οικισμός στην περιοχή Ξηροκάμπου, γνωστός ως Νέα Ιωνία. Οι σεισμοί του 1955 επηρέασαν σημαντικά την πόλη. Ωστόσο, η πόλη ανακτά γρήγορα και συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Σήμερα, ο Βόλος είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός με όμορφες παραλίες, αξιοθέατα και πλούσια ιστορία. Ο συνδυασμός της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με τις σύγχρονες υποδομές, καθώς και η ποικιλία των δραστηριοτήτων που προσφέρει, καθιστούν τον Βόλο έναν δημοφιλή προορισμό για τουρίστες από όλον τον κόσμο.

Οι Παραλίες του Βόλου

Από το Πήλιο, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας, που βρίσκονται είτε στον Παγασητικό κόλπο είτε στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου πελάγους.

 • Μυλοπόταμος: Αφού διασχίσετε τη δασώδη διαδρομή μετά τη γνωστή Τσαγκαράδα του Πηλίου και κατεβείτε προς τη θάλασσα, θα φτάσετε στον Μυλοπόταμο. Πρόκειται ίσως για την πιο διάσημη παραλία της περιοχής, με ζεστά νερά που διατηρούνται έως το φθινόπωρο. Ο εντυπωσιακός βράχος που έχει σμιλευτεί από τη δύναμη της θάλασσας και του αέρα αποτελεί ένα πραγματικό φυσικό μνημείο.
 • Νταμούχαρη: Σε μικρή απόσταση από την Τσαγκαράδα βρίσκεται η παραλία της Νταμούχαρης, μια μικρή γωνιά με άσπρα και ρόδινα βότσαλα. Τα κύματα αγκαλιάζουν την ακτή και δημιουργούν μοναδικούς ήχους καθώς αλληλεπιδρούν με τα βότσαλα, μοιάζοντας σχεδόν να τραγουδούν. Αυτή η παραλία έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα και για γυρίσματα της διάσημης αμερικανικής ταινίας "Mamma Mia!".
 • Η παραλία του Χορευτού: Αποτελεί μία από τις πιο όμορφες και μεγαλύτερες παραλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα, με μαγευτική ακτή που εκτείνεται σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων. Η διαδρομή από τη Ζαγορά προς το Χορευτό είναι θαυμάσια και συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα. Ο Χορευτός πήρε το όνομά του από τα κύματα που φαίνεται να χορεύουν με την ακτή.

Αν κάποιος επιθυμεί να επισκεφθεί "μυστικές" παραλίες, μπορεί να ανακαλύψει την Παρίσαινα, την Ανάληψη και τους Άγιους Σαράντα. Όλες αυτές οι παραλίες βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από τον Χορευτό και προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες.

Αξιοθέατα του Βόλου

 • Πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου: Το πάρκο που ονομάζεται Πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου δημιουργήθηκε το 1920 σύμφωνα με τα σχέδια του αρχιτέκτονα Ν. Κιτσίκη. Βρίσκεται στην παραλία του Βόλου και ήταν πρώην Πλατεία Γεωργίου Α'.
 • Αχίλλειο: Το κινηματοθέατρο Αχίλλειον χτίστηκε το 1925 και εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα.
 • Δημοτικό Ωδείο: Το νεοκλασικό κτίριο του Δημοτικού Ωδείου ιδρύθηκε περίπου το 1885 και από το 1900 λειτούργησε ως Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.
 • Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κιρικο: Το κέντρο τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κιρικο βρίσκεται δίπλα στο Δημοτικό Ωδείο και στεγάζει το Μουσείο Αλέκου Κ. Δάμτσα. Το μουσείο φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις εικαστικών έργων και διαθέτει μόνιμη συλλογή.
 • Πάρκο Αναύρου: Το πάρκο του Αναύρου περιλαμβάνει έργα μοντέρνας γλυπτικής από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.
 • Κάστρο Βόλου: Το Κάστρο του Βόλου βρίσκεται στην παλιά συνοικία στα δυτικά της πόλης. Χτίστηκε στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. και στο υπόγειο γκαράζ του πολυχώρου Village μπορείτε να θαυμάσετε τα Ρωμαϊκά Λουτρά.
 • Πανθεσσαλικό Στάδιο: Το σύγχρονο Πανθεσσαλικό Στάδιο κατασκευάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
 • Λόφος Γορίτσας: Ο Λόφος Γορίτσας βρίσκεται ανατολικά της πόλης του Βόλου και αποτελεί ένα φυσικό ύψωμα περίπου 200 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Από εκεί, μπορείτε να απολαύσετε πανοραμική θέα προς την πόλη και το λιμάνι του Βόλου.
 • Τρενάκι του Πηλίου: Το περίφημο τρενάκι του Πηλίου, γνωστό και ως "Μουτζούρης", είναι ένα ατμοκίνητο τραίνο που λειτουργεί εδώ και περίπου 70 χρόνια. Μια βόλτα με το τρενάκι θα σας μαγέψει καθώς θα απολαύσετε μια εκπληκτική διαδρομή και θα ανταμείψει την επιλογή σας.