Αγαθονήσι

Αγαθονήσι

Το Αγαθονήσι αποτελεί τη βόρεια προεξοχή του δωδεκανησιακού συμπλέγματος. Η ακτογραμμή του νησιού διακρίνεται για την εντυπωσιακή της διαμόρφωση, δημιουργώντας όμορφους απάνεμους κόλπους, όπως η Χοχλιά, ο Αγιος Γεώργιος, ο Πόρος και το Μαΐστρο, καθώς και μικρά ακρωτήρια.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΣΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Η Ιστορία του Αγαθονησίου

Το Αγαθονήσι ήταν η πατρίδα του φιλοσόφου Θεογίτου, ο οποίος ήταν μαθητής του Αριστοτέλη. Το 74 π.Χ., ο Ιούλιος Καίσαρας, πλέοντας από την Ιταλία προς τις μικρασιατικές ακτές, πιάστηκε από πειρατές της Τραγαίας και μεταφέρθηκε στο νησί Φαρμακονήσι. Κατά την περίοδο του Βυζαντίου, το νησί θεωρείται πιθανόν ως τόπος εξορίας.Το 1088, με ένα χρυσόβουλο του βυζαντινού αυτοκράτορα Αλεξίου Κομνηνού προς το μοναχό Χριστόδουλο το Λατρηνό, ιδρυτή της μονής της Πάτμου, το Αγαθονήσι πέρασε στην κυριότητα της μονής. Το 1522, πέρασε στην κυριαρχία των Οθωμανών.

Το 1912, το νησί καταλήφθηκε από τους Ιταλούς και παρέμεινε υπό την ιταλική κυριαρχία μέχρι το 1943, που πέρασε στα χέρια των Γερμανών. Τελικά, το1948, το Αγαθονήσι ενσωματώθηκε μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα. Το 1954, το Αγαθονήσι έγινε αυτόνομη κοινότητα.

Οι παραλίες του Αγαθονησίου

  • Άγιος Γεώργιος: Η παραλία βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Είναι μικρή παραλία, με μικρό βοτσαλάκι και ρηχά νερά, απάνεμη γιατί βρίσκεται σε πολύ κλειστό όρμο, αλμυρίκια για φυσική σκιά και ιδανική για οικογένειες με παιδιά. Ο Άγιος Γεώργιος έχει λιγοστά ταβερνάκια, σνακ μπαρ και καταλύματα διαμονής.
  • Αμμουδάκι Μικρό και Μεγάλο: Η παραλία βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του Μεγάλου Χωριού. Η πρόσβαση γίνεται χωρίς σημαδεμένο μονοπάτι, από το σημείο που ο δρόμος από το Μεγάλο Χωριό τελειώνει και κατευθύνεται ανατολικά για περίπου 300 μέτρα μέχρι να φτάσετε στο Μικρό Αμμουδάκι, που σημαίνει «Μικρή Αμμώδης Παραλία».
  • Βαθύ Πηγάδι: Η παραλία βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, μετά την παραλία του Πόρου και κάτω από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Η πρόσβαση γίνεται με σκάφος ή μονοπάτι που ξεκινά μετά την παραλία του Πόρου, πηγαίνοντας από τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου. Είναι μικρή παραλία με βοτσαλάκι, αλμυρίκια και απάνεμη.
  • Γαϊδουραύλακος: Η παραλία βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού, δίπλα από τη Σπηλιά. Η πρόσβαση γίνεται με δύσκολο μονοπάτι, λίγα μέτρα δεξιά από την παραλία της Σπηλιάς ή με σκάφος. Είναι μικρή παραλία με βότσαλο, απάνεμη γιατί βρίσκεται σε πολύ κλειστό όρμο και είναι ιδανική για καταδύσεις και υποβρύχιο ψάρεμα.
  • Πάλος: Η παραλία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, πριν την παραλία του Πόρου. Η πρόσβαση γίνεται με σκάφος ή με μικρό μονοπάτι από το δρόμο που οδηγεί από το Μεγάλο Χωριό προς το Καθολικό, κάτω από το φυλάκιο του στρατού. Είναι αρκετά μικρή παραλία με βότσαλο και απάνεμη.

Αξιοθέατα στα Αγαθονήσι

Οι Θόλοι είναι ένα αρχαιολογικό συγκρότημα που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, δίπλα στο εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου και πάνω από την παραλία Βαθύ Πηγάδι. Αποτελεί ένα μοναδικό οικοδομικό συγκρότημα στα Δωδεκάνησα και αποτελεί σημαντικό αρχιτεκτονικό μνημείο από την προβυζαντινή περίοδο. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι αργότερα χρησιμοποιήθηκαν από το βυζαντινό ναυτικό και από την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο.

Το Καστράκι είναι ένας αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού, στη θέση Μαΐστρος. Από το 2010, στο Αγαθονήσι, στη θέση Καστράκι, υπάρχει ένας εκτεταμένος αρχαιολογικός χώρος. Πρόκειται για ένα αρχαίο λιμάνι με οχυρώσεις, στρατιωτικές εγκαταστάσεις για τον ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων, ένα ιερό, μια μεγάλη μελισσοκομική μονάδα και ένα εργαστήριο πορφύρας. Λόγω του πλούσιου ανασκαφικού υλικού που βρίσκεται εκεί, σχεδιάζεται η κατασκευή ενός μικρού μουσείου.

Ιταλία
Ιταλία
Γαλλία
Γαλλία
Ισπανία
Ισπανία