Άγιος Ευστράτιος

Άγιος Ευστράτιος

Ο Άγιος Ευστράτιος ή Αι Στράτης είναι ένα μοναχικό νησί στο Βόρειο Αιγαίο. Βρίσκεται ανάμεσα στην Λέσβο, την Σκύρο και την Λήμνο. Η μοναδικότητα του νησιού και η απλότητα των ανθρώπων του αποτελούν τα χαρακτηριστικά που το διακρίνουν.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΣΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Η Ιστορία του Αγίου Ευστρατίου

Η ονομασία του προέρχεται από έναν καλόγερο της βυζαντινής περιόδου, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στη μοναχική ζωή στο συγκεκριμένο μέρος κατά τα χρόνια της Εικονομαχίας, όντας εξόριστος.

Στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., το νησί κατοικήθηκε από τους Αθηναίους. Κατά την περίοδο της ρωμαϊκής εποχής, πραγματοποιήθηκαν πολλές μάχες στην περιοχή, που είχαν ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη πολλών νησιών μέχρι τον 2ο αιώνα π.Χ. Στα βυζαντινά χρόνια, το νησί υπέστη επανειλημμένες επιθέσεις από πειρατές, με αποτέλεσμα, όταν ο Άγιος Ευστράτιος αποβιβάστηκε στο νησί το 813 μ.Χ., να βρει μόνο δύο κατοίκους. Στη συνέχεια, το νησί προσαρτήθηκε στη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους και γνώρισε μεγάλη οικονομική και πληθυσμιακή ανάπτυξη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι κάτοικοι κατασκεύασαν τον οικισμό του Άγιου Μηνά.

Κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, σημαντικοί ναυτικοί από τα γύρω νησιά συμμετείχαν σε πληρώματα πλοίων. Τελικά, η ελληνική κυριότητα του Άγιου Ευστράτιου αναγνωρίστηκε το 1914 από τις Μεγάλες Δυνάμεις.

Από το 1928 έως το 1963, το νησί χρησιμοποιήθηκε ως τόπος πολιτικής εξορίας. Το σημερινό χωριό είναι σχετικά νέο, καθώς κατασκευάστηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1968. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και εγκαταστάθηκαν στον νέο οικισμό που κτίστηκε στην περιοχή όπου καλλιεργούσαν παλαιότερα τα φρούτα τους.

Οι Παραλίες του Αγίου Ευσταθίου

Ο Άγιος Ευστράτιος διαθέτει αρκετές γοητευτικές παραλίες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στο δυτικό τμήμα του νησιού και προσφέρουν εκπληκτικά ηλιοβασιλέματα.

 • Παραλία του οικισμού: Η πιο κοντινή παραλία του νησιού, δίπλα στο λιμάνι, με άμμο και beach bar.
 • Άγιος Αντώνιος: Μαγευτική παραλία 6 χιλιόμετρα νότια από τον οικισμό, με κρυστάλλινα νερά, άμμο, βότσαλα και βελανιδιές. Η πρόσβαση είναι μέσω δύσβατου χωματόδρομου.
 • Άγιος Δημήτριος: Μεγάλη παραλία με άμμο και βελανιδιές, περίπου 5 χιλιόμετρα από τον οικισμό, εύκολα προσβάσιμη.
 • Φτελιό: Μεγάλη παραλία με άμμο.
 • Λιδαριό: Η ομορφότερη παραλία του νησιού, μεγάλη και αμμουδερή.
 • Φράγκου: Μικρή, απάνεμη και αμμώδης.
 • Τρυπητή: Κλειστός κολπίσκος με άμμο.
 • Αλωνίτσι: Η μεγαλύτερη παραλία του νησιού με άμμο, καλή για windsurfing. Εδώ θα δείτε και έναν από τους λίγους αμπελώνες του νησιού.
 • Νεράκι: Μικρός κολπίσκος με άμμο.
 • Καραβοτσάκισμα: Με πολύχρωμο βοτσαλάκι και εντυπωσιακό βράχο.

Αξιοθέατα στον Άγιο Ευστράτιο

Ανάμεσα στα κορυφαία αξιοθέατα του νησιού συγκαταλέγονται περίπου 15 ξωκλήσια που δεν καταστράφηκαν από τον προηγούμενο σεισμό. Ανάμεσά τους, τα πιο γραφικά είναι τα ξωκλήσια της Παναγίας Ευαγγελίστριας, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Νικολάου. Αυτά τα ξωκλήσια βρίσκονται σε ξεχωριστές τοποθεσίες και προσφέρουν εκπληκτική θέα προς το πέλαγος.

Δραστηριότητες στον Άγιο Ευστράτιο

Μπορείτε να επισκεφθείτε τον παλιό οικισμό για να απολαύσετε την αρχιτεκτονική του και να εξερευνήσετε το κτήριο της Μαράσλειου Σχολής.

 • Το "Μουσείο Δημοκρατίας" προσφέρει μια ευκαιρία για μια επαφή με τη ζωή των πολιτικών εξόριστων στο νησί.
 • Το ξωκλήσι του Αγίου Μηνά προσφέρει υπέροχη θέα και καταπληκτικά ηλιοβασιλέματα, καθιστώντας τον ιδανικό προορισμό για ψυχαγωγική εξόρμηση.
 • Το σπήλαιο του Όσιου Ευστράτιου προσφέρει επίσης τη δυνατότητα να απολαύσετε την εκπληκτική θέα από αυτό το σημείο.
 • Τέλος, οι θαλάσσιες σπηλιές όπου φωλιάζουν φώκιες προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για να παρατηρήσετε τη θαλάσσια ζωή στο νησί.

Αυτές οι δραστηριότητες συνδυάζουν τη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού, προσφέροντας μια πλούσια εμπειρία εξερεύνησης.