Αλεξανδρούπολη

Αλεξανδρούπολη

Η πόλη της Αλεξανδρούπολης, που αποτελεί την πρωτεύουσα του νομού Έβρου, διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στο γεωγραφικό τοπίο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Λειτουργεί ως η κύρια πύλη σύνδεσης μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Μεσογείου, της Ασίας και της Παρευξείνιας περιοχής.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΣΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Η Ιστορία της Αλεξανδρούπολης

Η περιοχή όπου κατοικούσαν οι Αρχαίοι Κίκονες είναι γνωστή για τα μεγαλιθικά μνημεία και τις αρχαίες ακροπόλεις. Αργότερα, αποικούνταν από τους αποίκους της Σαμοθράκης, που ίδρυσαν τη Σαμοθρακική Περαία. Η αρχαία πόλη Δορίσκος λειτούργησε ως στρατηγικός κόμβος για πολλές στρατιές, συνδέοντας την Ασία με την Ελλάδα. Ο Δορίσκος αναφέρεται μέχρι τα πρώτα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και πιθανόν καταστράφηκε από τον αυτοκράτορα Τραϊανό για τη δημιουργία της Τραϊανούπολης.

Με την ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού, εμφανίστηκαν σημαντικές πόλεις όπως η Τραϊανούπολη και η Βήρα. Η Αλεξανδρούπολη, αναδύθηκε και αναπτύχθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, γίνοντας μια αναπτυσσόμενη πόλη με οικονομική ανάπτυξη, πολιτισμική δραστηριότητα και ποιότητα ζωής. Σήμερα, η Αλεξανδρούπολη συνεχίζει να αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς χάρη σε υποδομές όπως η Εγνατία Οδός, το αεροδρόμιο και το λιμάνι, προσφέροντας υψηλή ποιότητα ζωής και περιβαλλοντική ισορροπία. Το 2011, οι πρώην δήμοι συγχωνεύθηκαν για τη δημιουργία του νέου Δήμου Αλεξανδρούπολης, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη της πόλης.

Αξιοθέατα της Αλεξανδρούπολης

Διάφορα σημαντικά μνημεία και τοποθεσίες στην πόλη της Αλεξανδρούπολης και της γύρω περιοχή είναι τα παρακάτω:

 • Ο Φάρος: Ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης είναι το σήμα κατατεθέν, το σύμβολο της πορείας και του προορισμού του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
 • Η Ιερά Μονή της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας: Ενας ναός μοναδικής ομορφιάς και σπάνιας ιστορικής αξίας που αποτελεί το κέντρο προσκυνήματος των απανταχού Θρακιωτών.
 • Η αρχαία Ζώνη: Η αρχαία Ζώνη με τα ερείπια των ναών του Απόλλωνα και της Δήμητρας, των τειχών και των οικιών της μας ταξιδεύει στην ιστορία.
 • Το δέλτα του Έβρου: Ένας από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ευρώπης.
 • Η αρχαία Εγνατία οδός: Ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους στρατιωτικούς και εμπορικούς δρόμους της αρχαιότητας.
 • Τα ρωμαϊκά λουτρά Τραϊανούπολης: Η πόλη που ίδρυσε ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Τραϊανός, επάνω στην περίφημη Εγνατία Οδό, με τα ονομαστά Θερμά Λουτρά της.
 • Η αρχιτεκτονική κληρονομιά: Τα κτίρια που είναι συνδεδεμένα με την ιστορική μνήμη του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
 • Ο αρχαίος Δορίσκος: Φιλοξένησε τους Πέρσες βασιλιάδες Δαρείο και Ξέρξη, αλλά και τον Φίλιππο και τον Μέγα Αλέξανδρο.
 • Η Εκκλησία – Σπήλαιο των Αγίων Θεοδώρων: Ένας ναός λαξευμένος στην πέτρα και κρυμμένος μέσα σε μια σπηλιά.
 • Ο υπεραιονώβιος ελαιώνας της Μάκρης: Στη σκιά του μάλλον ξεκουράστηκε ο Οδυσσέας και το λάδι του έθρεψε του Θράκες πολεμιστές.
 • Η σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου: Ο μύθος του Κύκλωπα και του Οδυσσέα, ζωντανεύει πάνω από το Θρακικό πέλαγος.

Εισιτήρια πλοίων και ακτοπλοϊκά δρομολόγια από / προς Αλεξανδρούπολη

Από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μπορείτε να ταξιδέψετε προς την Λήμνο και την Σαμοθράκη:

 • Δρομολόγια πλοίων Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη: Υπάρχουν καθημερινές αναχωρήσεις από την Αλεξανδρούπολη προς τη Σαμοθράκη κάθε εβδομάδα, και αυτές διεξάγονται από μια ακτοπλοϊκή εταιρεία, τη Zante Ferries. Η διάρκεια του δρομολογίου είναι περίπου 2 ώρες.
 • Δρομολόγια πλοίων Αλεξανδρούπολη - Λήμνος: Η γραμμή από Αλεξανδρούπολη προς Λήμνο συνδέει την Ελλάδα με τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχει μόνο μία ακτοπλοϊκή εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες σε αυτήν τη γραμμή, και αυτή είναι η Zante Ferries. Οι δρομολογήσεις λειτουργούν μέχρι τρεις φορές την εβδομάδα, και η διαδρομή διαρκεί περίπου 5 ώρες και 20 λεπτά.


Πως να κάνω κράτηση εισιτηρίων πλοίων από Αλεξανδρούπολη;

Στο booktickets θα βρεις πληροφορίες για τα όλα τα δρομολόγια των πλοίων και τις τιμές των εισιτηρίων από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Επίσης παρέχονται λεπτομέρειες σχετικά με τα ωράρια αναχώρησης των πλοίων και τη διάρκεια του ταξιδιού για να οργανώσεις εγκαίρως το ταξίδι σου. Επιπλέον, μπορείς να κλείσεις εύκολα και απλά φθηνά εισιτήρια πλοίων με όλες τις εκπτώσεις σε επιβάτες και οχήματα!