Αντικύθηρα

Αντικύθηρα

Τα Αντικύθηρα, το μαργαριτάρι των Ιονίων Νήσων, είναι ένα μικρό νησί κοντά νότια την Πελοποννήσου. Τα Αντικύθηρα έχουν ψηλά βράχια πάνω από τη θάλασσα, κρυφούς ορμίσκους και σπηλιές για εξερευνήσεις. Σε αυτό το νησί, το χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει. Εδώ υπάρχει ένα μικρό χωριό που ζει σε αρμονία με τη φύση.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΣΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Λίγα λόγια για τα Αντικύθηρα

Τα Αντικύθηρα είναι ένα γραφικό νησί στον νοτιοδυτικό Ελλαδικό χώρο με μια σημαντική αρχαιολογική και ιστορική κληρονομιά. Ας κάνουμε μια συνοπτική επισκόπηση των κυριότερων πληροφοριών:

 • Ανακάλυψη του Ναυαγίου: Τα Αντικύθηρα έγιναν διάσημα στις αρχές του περασμένου αιώνα όταν ανακαλύφθηκε ένα ρωμαϊκό ναυάγιο του 1ου π.Χ. αιώνα από σφουγγαράδες. Το ναυάγιο περιείχε πλούσια ευρήματα, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού των Αντικυθήρων.
 • Πρωτεύουσα και Λιμάνι: Η πρωτεύουσα του νησιού είναι ο Ποταμός, και το λιμάνι βρίσκεται εκεί. Ο πληθυσμός κατοικεί κυρίως στον Ποταμό.
 • Αρχαία Αίγυλα: Το νησί φιλοξενεί τον αρχαιολογικό χώρο της Αίγυλας, όπου σώζονται λείψανα τειχών από την αρχαία πόλη των κλασικών χρόνων, που πιστεύεται ότι χτίστηκε από τους Αθηναίους κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο.
 • Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένας αστρονομικός μηχανισμός με γρανάζια που αποτελεί μοναδική μαρτυρία της τεχνολογίας της αρχαίας εποχής. Ανακαλύφθηκε το 1902 από Καλύμνιους δύτες.
 • Αρχαιολογικά Ευρήματα: Τα ευρήματα από το ναυάγιο κατέχουν σημαντική θέση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και περιλαμβάνουν τον "Έφηβο των Αντικυθήρων" και άλλα αξιόλογα αρχαιολογικά κειμήλια.
 • Αρχαιολογικές Ανασκαφές: Κάθε καλοκαίρι, κατά τον μήνα Αύγουστο, διενεργούνται ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο, και οι επισκέπτες μπορούν να τον επισκεφθούν και να ενημερωθούν από την αρχαιολογική αποστολή του Υπουργείου Πολιτισμού.
 • Φύση και Φάρος: Το νησί είναι επίσης γνωστό για την φυσική του ομορφιά, και ο Φάρος της Απολυτάρας στο νότιο άκρο του νησιού είναι μια ενδιαφέρουσα αξιοθέατο.
 • Παρατηρητήριο Πουλιών: Τα Αντικύθηρα βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο για τη μετανάστευση των πουλιών ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική, και είναι δηλαδή ένας παράδεισος για τους παρατηρητές πουλιών.

Τα Αντικύθηρα προσφέρουν μια ευκαιρία να εξερευνήσετε την αρχαία ιστορία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής, καθώς και να απολαύσετε την ομορφιά του νησιού και την θέα στο Αιγαίο.

Αξιοθέατα των Αντικυθήρων

Τα Αντικύθηρα είναι ένας εκπληκτικός φυσικός προορισμός που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες. Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να απολαύσετε τα εξής:

 • Αρχαιολογικός Χώρος της Αίγυλας: Εξερευνήστε τα αρχαία ερείπια του ναού του Απόλλωνα και του αρχαίου κάστρου στην Αίγυλα, τα οποία χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ. Αυτή η αρχαιολογική τοποθεσία αναδεικνύει την ιστορία της περιοχής.
 • Ο Φάρος της Απολυτάρας: Ανακαλύψτε τον εντυπωσιακό φάρο της Απολυτάρας, ίσως τον πιο εντυπωσιακό φάρο στην Ελλάδα. Βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού και η πεζοπορική διαδρομή προς εκεί προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, η φύση αποκαλύπτεται στην πιο αγνή της μορφή.

Τα Αντικύθηρα συνδυάζουν την πλούσια αρχαιολογία με την εντυπωσιακή φυσική ομορφιά, προσφέροντας μια ξεχωριστή ευκαιρία να ανακαλύψετε τον πολιτισμό και τη φύση της περιοχής με τον πιο ενδιαφέροντα τρόπο.

Δραστηριότητες στα Αντικύθηρα

 • Περπατήστε για να εξερευνήσετε τα αξιοθέατα του νησιού και απολαύστε την μοναδική εμπειρία. Η επίσκεψη στον Φάρο της Απολυτάρας μέσω του μονοπατιού είναι μια αξιοσημείωτη εμπειρία, με το τοπίο να παρουσιάζεται εντυπωσιακό και αγριότητα. Στη διαδρομή προς το φάρο, θα ανακαλύψετε μέρη όπως το Καραβοστάσι και τα Δώματα. Συνιστάται να συμβουλευτείτε τους ντόπιους πριν ξεκινήσετε, καθώς η διαδρομή μπορεί να κρύβει κίνδυνους.
 • Όσον αφορά το φαγητό, τα δύο γραφικά ταβερνάκια του Ποταμού προσφέρουν παραδοσιακές νοστιμιές, όπως το ντόπιο αγριοκάτσικο, το φρέσκο ψάρι και το ντόπιο κρασί. Κατά το βράδυ, οι κάτοικοι συγκεντρώνονται για να απολαύσουν μεζέδες και να πιούν άφθονο κρασί. Κατά την αναχώρησή σας από τα Αντικύθηρα, μην παραλείψετε να αγοράσετε ντόπιο μέλι, το οποίο είναι 100% θυμαρίσιο.
 • Για μπάνιο, η παραλία του Ξηροπόταμου ανατολικά του Ποταμού είναι όμορφη, κοντά στην Αρχαία Αίγιλα. Μπορείτε επίσης να κολυμπήσετε στα Χάλαρα, που βρίσκονται στον Ποταμό. Ωστόσο, η παραλία της Καμαρέλας είναι απόλυτα εντυπωσιακή. Πρόκειται για ένα συγκρότημα βράχων που μόνο η φύση θα μπορούσε να δημιουργήσει, έναν μικρό κολπίσκο όπου η θάλασσα παιχνιδίζει με τις μικρές διαμορφώσεις των βράχων. Αυτή η εμπειρία θα αποτυπωθεί για πάντα στη μνήμη σας.
 • Για όσους αγαπούν τον αθλητισμό, υπάρχουν εγκαταστάσεις για μπάσκετ και βόλεϊ λίγο μετά τη στροφή προς τα Χαρχαλιανά, στον κεντρικό δρόμο.

Εισιτήρια πλοίων και ακτοπλοϊκά δρομολόγια από / προς Αντικύθηρα

Τα δρομολόγια πλοίων προς τα Αντικύθηρα μπορεί να αλλάξουν ανάλογα με την περίοδο και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες που εξυπηρετούν την διαδρομή. Για τις πιο ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια πλοίων και τις διαθεσιμότητες μπορείτε να ενημερωθείτε στην πλατφόρμα booktickets!

 • Δρομολόγια πλοίων Κύθηρα - Αντικύθηρα: Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες Seajets και Porfirousa εκτελούν το δρομολόγιο από τα Κύθηρα προς τα Αντικύθηρα. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι περίπου 7.50€. Τα πλοία εξυπηρετούν επιβάτες και οχήματα. Η διάρκεια του ταξιδιού από τα Κύθηρα προς τα Αντικύθηρα είναι περίπου 2 ώρες.
 • Δρομολόγια πλοίων Γύθειο - Αντικύθηρα: Η ακτοπλοϊκή εταιρεία Seajets πραγματοποιεί το δρομολόγιο από το Γύθειο στα Αντικύθηρα. Εισιτήρια είναι διαθέσιμα τόσο για επιβάτες όσο και για οχήματα. Η διάρκεια του ταξιδιού από το Γύθειο προς τα Αντικύθηρα είναι περίπου 4 ώρες και 20 λεπτά.
 • Δρομολόγια πλοίων Κίσσαμος -Αντικύθηρα: Τα δρομολόγια των πλοίων από το Κίσσαμο στην Κρήτη προς τα Αντικύθηρα εξυπηρετούνται από την ακτοπλοϊκή εταιρεία Seajets με 2 αναχωρήσεις την εβδομάδα. H διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά και το κόστος του εισιτηρίου είναι 9€ και για αυτοκίνητο είναι 38€.


Πως να κλείσω ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Αντικύθηρα;

Μέσω της πλατφόρμας του booktickets, μπορείς να αγοράσεις online φθηνά εισιτήρια πλοίων με μερικά κλικ. Εδώ θα βρεις όλες τα διαθέσιμα δρομολόγια με όλες τις διαθέσιμες εκπτώσεις για επιβάτες και οχήματα.