Φολέγανδρος

Φολέγανδρος

Η Φολέγανδρος είναι ένα γοητευτικό ελληνικό νησί που βρίσκεται στο νότιο συγκρότημα των Κυκλάδων, γνωστό για την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τις εκπληκτικές παραλίες και τη γαλήνια ατμόσφαιρα. Ορεινό και πετρώδες νησί, έχει μια άγρια ομορφιά που μαγεύει όσους την επισκέπτονται. Μέσω της πλατφόρμας του booktickets μπορείς να αγοράσεις φθηνά εισιτήρια πλοίων. Εδώ θα βρεις όλα τα διαθέσιμα δρομολόγια πλοίων με όλες τις εκπτώσεις για επιβάτες και οχήματα.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΣΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Η Iστορία της Φολέγανδρου

Οι πρώτες αποδείξεις ανθρώπινης παρουσίας στη Φολέγανδρο χρονολογούνται από την Πρωτοκυκλαδική ΙΙ περίοδο την 3η χιλιετία π.Χ. Στη Χρυσοσπηλιά, οι τοίχοι και η οροφή των θαλάμων είναι γεμάτοι με ονόματα και φράσεις που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ., ενώ υπάρχουν επίσης παλαιότερα και νεότερα δείγματα. Κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, παρά το γεγονός ότι πολλά άγονα νησιά των Κυκλάδων χρησιμοποιήθηκαν ως τόποι εξορίας, η Φολέγανδρος γνώρισε μια κάποια άνθηση. Στο Παλαιόκαστρο, την ακρόπολη του νησιού κατά τους ιστορικούς χρόνους, υπάρχουν ελάχιστα ίχνη κατοίκησης από την κλασική εποχή μέχρι τους νεότερους χρόνους.

Κατά την περίοδο της Ενετικής κατοχής, η Φολέγανδρος υπάγεται στο δουκάτο της Νάξου, με τους Γοζαδίνους να είναι οι τοπικοί ηγεμόνες. Αργότερα, η νήσος περνά στην πλήρη κατοχή των Οθωμανών και ερημώνει αρκετές φορές κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ειδικά λόγω πειρατικών επιδρομών. Το 1828, η Φολέγανδρος εντάσσεται στο νέο ελληνικό κράτος.

Οι Παραλίες της Φολέγανδρου

  • Το Λιβαδάκι είναι μια απομακρυσμένη παραλία σε έναν ορμίσκο, με μικρό βότσαλο, λευκή πέτρα και δροσερά γαλανά νερά. Η παραλία περιβάλλεται από ευρύχωρα βράχια που είναι ιδανικά για εξερευνήσεις. Η φυσική ομορφιά της προσελκύει πολλούς επισκέπτες, οι οποίοι φτάνουν εδώ με καραβάκι από την Αγκάλη. Οι πιο τολμηροί μπορούν να ακολουθήσουν τα δύο μονοπάτια πεζοπορίας που ξεκινούν από την Πάνω Μεριά.
  • Η Αγκάλη είναι η μεγαλύτερη παραλία της Φολεγάνδρου, και βρίσκεται γύρω από το γραφικό κόλπο του Βαθέος. Περιβάλλεται από απότομους βραχώδεις λόφους και προσφέρει μια απαλή, ξανθή άμμο και κρυστάλλινα βαθυπράσινα νερά. Αυτή η παραλία είναι ιδανική για ατελείωτο κολύμπι, ηλιοθεραπεία και εξερεύνηση του βυθού. Είναι μια ανοργάνωτη παραλία και προσφέρει μια αίσθηση ηρεμίας. Στα κοντινά χωριά της Αγκάλης υπάρχουν παραθαλάσσιες ταβέρνες που προσφέρουν επιλογές για φαγητό και ποτό.
  • Η παραλία Λιβάδι βρίσκεται κοντά στα χωριά Καραβοστάσι και Λιβάδι και είναι μια πανέμορφη παραλία με χρυσαφένια άμμο, αρμυρίκια και κρυστάλλινα νερά. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ της νεολαίας καθώς προσφέρει ευκαιρίες για θαλάσσια σπορ και παιχνίδια στην άμμο. Ειδικά κατά την περίοδο των δυνατών μελτεμιών, γίνεται παράδεισος για το windsurfing. Κοντά στην ακτή υπάρχει ένα κάμπινγκ με εστιατόριο και μπαρ για τις απαραίτητες προμήθειες. Η παραλία είναι προσβάσιμη με καΐκι από την Αγκάλη ή το Καραβοστάσι, καθώς και μέσω ενός δύσβατου μονοπατιού από την Άνω Μεριά.

Αξιοθέατα της Φολέγανδρου

  • Επισκεφθείτε τον Φάρο της Ασπρόπουντας, ένα κτίσμα που κατασκευάστηκε το 1919. Αυτός ο αγέρωχος φάρος υψώνεται σε υψόμετρο 58 μέτρων πάνω από τη θάλασσα και λειτουργεί σήμερα με ηλιακή ενέργεια. Η καλύτερη ώρα για επίσκεψη είναι λίγο πριν τη δύση του ηλίου. Την ώρα αυτή μπορείτε να απολαύσετε τη μαγευτική θέα. Μπορείτε να φτάσετε εκεί πεζοί από το Λιβαδάκι ή την Άνω Μεριά.
  • Ανακαλύψτε την ορεινή Άνω Μεριά, ένα υπαίθριο μουσείο αγροτικής ζωής με ξερολιθιές, πεζούλες και διάσπαρτες αναπαλαιωμένες "θεμωνιές" - αυτόνομες παραδοσιακές αγροικίες με στάβλους, φούρνους, αλώνια, κοτέτσια, λιοτρίβια. Εδώ μπορείτε να ανακαλύψετε τον τρόπο ζωής των ντόπιων.
  • Απολαύστε μια βόλτα στα παλιά λιθόστρωτα μονοπάτια του νησιού, που συνθέτουν ένα δίκτυο διαδρομών μήκους 20 χιλιομέτρων. Διασχίζοντας τα μονοπάτια αυτά μπορείτε να ανακαλύψετε την ιστορία και την παράδοση του νησιού.

Δραστηριότητες στην Φολέγανδρο

  • Στην επιβλητική εκκλησία της Παναγίας, που βρίσκεται σε ένα ψηλό βράχο πάνω από την Χώρα, μπορείτε να απολαύστε το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα. Ο περίβολος του ναού και το εσωτερικό του διακοσμούνται με αρχαίες επιγραφές, γλυπτά και βάσεις αγαλμάτων, ενώ το μαρμάρινο τέμπλο του 19ου αιώνα εντυπωσιάζει. Μπορείτε να φτάσετε εκεί ακολουθώντας το ανηφορικό λιθόστρωτο μονοπάτι από την πλατεία της Πούντας.
  • Επισκεφτείτε το εκπληκτικό Οικομουσείο Φολεγάνδρου στην Άνω Μεριά, ένα αυθεντικό μουσείο που αναπαριστά τον τρόπο ζωής στη Φολέγανδρο του 19ου αιώνα μέσα από μια παραδοσιακή "θεμωνιά" - μια αυτόνομη αγροτική κατοικία. Εδώ μπορείτε να ανακαλύψετε την αρχιτεκτονική, τις τέχνες και τα αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν την παράδοση και την κουλτούρα του νησιού.
  • Μην χάσετε την ανατολή από την εκκλησία της Παντάνασσας στο Κάστρο, ένα εξαίσιο δείγμα νησιωτικής ναοδομίας του 18ου αιώνα. Η θέα αγκαλιάζει τον ορίζοντα, φτάνοντας μέχρι τη Μήλο, τη Σίφνο και την Κίμωλο.