Νίσυρος

Νίσυρος

Η Νίσυρος είναι ένας εξαιρετικά όμορφος και γραφικός προορισμός. Θα σας μαγέψει η ομορφιά του ηφαιστείου και η φυσική γοητεία του νησιού. Αξίζει να επισκεφθείτε τα παραδοσιακά χωριά, τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Μπορείτε να περπατήσετε στα πολύχρωμα σοκάκια τους και να απολαύσετε τις μοναδικές αρωματικές νότες που προέρχονται από τις αυλές των σπιτιών.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΣΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Η Iστορία της Νισύρου

Η Νίσυρος έχει μακρά ιστορία. Στο νησί έχουν ανακαλυφθεί αποδείξεις νεολιθικής κατοίκησης από τον 5ο χιλιετή π.Χ. Ειδικά τον 4ο χιλιετή π.Χ. αιώνα και τον 12ο - 13ο μ.Χ. αιώνα, το νησί βίωσε μια εποχή ακμής. Προς το τέλος του 19ου αιώνα, ο πληθυσμός της Νίσυρου ανερχόταν περίπου στους 5.000 κατοίκους.

Η ρωμαϊκή περίοδος άφησε λουτρά και λείψανα λουτρών και δεξαμενών, τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα έξω από τους Πάλους. Κατά την πρώιμη βυζαντινή περίοδο, κτίστηκε ένας μεγάλος αριθμός εκκλησιών, εκ των οποίων τα ερείπια ορισμένων εξακολουθούν να διασώζονται. Από τον 11ο έως τον 15ο αιώνα, οι Βενετοί επικράτησαν στη Νίσυρο και κατασκεύασαν το ομώνυμο κάστρο στο Μανδράκι. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, η Νίσυρος έπεσε θύμα επιδρομών πειρατών και Τούρκων. Στο τέλος του 15ου αιώνα, το νησί εγκαταλείφθηκε εντελώς και το 1522 υποτάχθηκε στους Οθωμανούς. Το ειδικό καθεστώς που επιβλήθηκε στα Δωδεκάνησα επέτρεψε στη Νίσυρο να αναπτυχθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το 1912 πέρασε στην ιταλική κατοχή, ενώ στις 7 Μαρτίου 1948 πραγματοποιήθηκε η ένταξή της στην Ελλάδα, μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα.

Οι Παραλίες της Νισύρου

 • Οι Χοχλάκοι είναι μια παραλία στο Μανδράκι της Νίσυρου, ακριβώς πίσω από το βράχο της Παναγίας της Σπηλιανής. Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, θα φτάσετε στον Αγ. Σάββα, όπου μπορείτε να απολαύσετε το κολύμπι και στη συνέχεια να χαλαρώσετε με ένα ποτό ή ένα γεύμα.
 • Δίπλα από το ψαροχώρι των Πάλων βρίσκεται η παραλία με το ίδιο όνομα, που διαθέτει άμμο και αλμυρίκια. Μετά τους Πάλους, ακολουθούν οι παραλίες Λυές, που έχουν σκούρα άμμο και βότσαλα.
 • Μετά τις Λυές, υπάρχει ένα μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία Παχειά Άμμο, η οποία θεωρείται η ωραιότερη παραλία του νησιού και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται για ελεύθερο κάμπινγκ.
 • Στο νότιο και δυτικό τμήμα του νησιού, υπάρχουν εντυπωσιακοί σχηματισμοί λάβας που καταλήγουν απότομα στη θάλασσα, δημιουργώντας δύο μικρά ανοίγματα στο Αυλάκι και την Αγία Ειρήνη.
 • Επίσης, υπάρχουν φανταστικές παραλίες στο νησάκι του Αγίου Αντώνη, δίπλα στο Γυαλί, καθώς και στο ίδιο το Γυαλί.

Αξιοθέατα της Νισύρου

 • Το ηφαίστειο της Νισύρου είναι το πιο νεότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ελλάδα. Δύο τεράστιες εκρήξεις, πριν από περίπου 25.000 και 15.000 χρόνια, κατέστρεψαν το κεντρικό μέρος του ηφαιστείου, που καταρρεύσει και δημιούργησε τη σημερινή καλδέρα του ηφαιστείου. Από τότε, το ηφαίστειο παραμένει ήσυχο.
 • Η Μονή της Παναγίας της Σπηλιανής βρίσκεται σε έναν ψηλό βράχο στο Κάστρο του Μανδρακίου. Σύμφωνα με τον μύθο, περίπου το 1400 π.Χ., ένας γεωργός ανακάλυψε μια μικρή εικόνα της Παναγίας, την οποία μετέφερε στο ναό της Παναγίας της Ποταμίτισσας. Μετά από λίγες μέρες, όμως, η εικόνα εξαφανίστηκε και εντοπίστηκε στη συνέχεια σε μια σπηλιά στην κορυφή ενός μεγάλου βράχου. Οι κάτοικοι επέστρεψαν την εικόνα στον ναό, αλλά το περιστατικό επαναλήφθηκε.
 • Το Παλαιόκαστρο αποτελεί την οχύρωση της αρχαίας πόλης της Νισύρου και είναι μία από τις καλύτερα διατηρημένες οχυρώσεις στον αιγαιακό χώρο. Η αρχαία πόλη ήταν χτισμένη τουλάχιστον από τον 8ο αιώνα π.Χ. πάνω από τον σημερινό οικισμό του Μανδρακίου. Το τείχος, όπως έχει διασωθεί σήμερα, χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ.
 • Το Μουσείο Ηφαιστείων βρίσκεται στο χωριό Νικιά και αποτελεί το πρώτο και έως σήμερα το μοναδικό ηφαιστειολογικό μουσείο της Ελλάδας. Το μουσείο περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους με πέτρες από τη Νισύρο, καθώς και από άλλα ηφαίστεια, και προβολή ενημερωτικού υλικού.

Αυτά είναι μερικά από τα αξιοθέατα που μπορείς να επισκεφθείς στη Νίσυρο. Η νήσος αυτή προσφέρει επίσης όμορφες παραλίες, μονοπάτια για πεζοπορία, παραδοσιακά χωριά και πλούσια γαστρονομία. Αξίζει να ανακαλύψεις την πλούσια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της νήσου.

Δραστηριότητες στην Νίσυρο

 • Αξίζει να κάνετε μια περιήγηση γύρω από το νησί για να απολαύσετε τις μαγευτικές θαλάσσιες σπηλιές και τις απομονωμένες παραλίες. Μπορείτε να κολυμπήσετε και να απολαύσετε τα γαλαζοπράσινα νερά και την εντυπωσιακή φυσική ομορφιά τους.
 • Επίσης, θα μπορούσατε να συμμετάσχετε σε ένα από τα πανηγύρια του νησιού, όπου θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τον λαϊκό πολιτισμό μέσα από τις παραδοσιακές φορεσιές, τους χορούς και τα τραγούδια. Ένα από τα αξιοσημείωτα γεγονότα είναι ο καλοκαιρινός παραδοσιακός γάμος με τριήμερο γλέντι, που ανοίγει για όλους τους επισκέπτες της Νισύρου.
 • Επιπλέον, μπορείτε να εξερευνήσετε τις κοντινές νησίδες, όπως ο Άγιος Αντώνιος, η Στρογγυλή, η Παχειά, η Περνούσα και η Κανδελέουσα (Φάρος). Κάθε νησί έχει την ξεχωριστή γοητεία του και μπορείτε να απολαύσετε τις όμορφες παραλίες και τα γραφικά τοπία τους.
 • Τέλος, μπορείτε να περπατήσετε στο μονοπάτι από το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας έως τον Προφήτη Ηλία, το ψηλότερο σημείο του νησιού (698 μέτρα). Αυτή η διαδρομή διαρκεί περίπου 60 λεπτά και είναι εύκολη στην πλειονότητά της. Απολαύστε μια εκπληκτική πανοραμική θέα στο Αιγαίο καθώς περπατάτε αυτήν την όμορφη διαδρομή.