Πως πάω στην Ανάφη

Πως πάω στην Ανάφη

Το Αιγαίο φιλοξενεί πολλά νησιά, μεγάλα και μικρά, το καθένα με τις δικές του ομορφιές. Ένα τέτοιο μικρό νησί είναι η Ανάφη, που βρίσκεται ανατολικά της Σαντορίνης. Τα πλοία προς την Ανάφη έχουν δρομολόγια δύο φορές την εβδομάδα από τον Πειραιά κατά τη διάρκεια των χειμερινών και καλοκαιρινών μηνών, με το ταξίδι να διαρκεί περίπου 10 ώρες. Υπάρχουν επίσης δρομολόγια από τη Σαντορίνη προς την Ανάφη δύο φορές την εβδομάδα. Η ιστορία της Ανάφης είναι πλούσια, με μυθολογικές αναφορές και ιστορική σημασία. Το νησί προσφέρει όμορφες παραλίες, μονοπάτια για πεζοπορία και αναρρίχηση, και παραδοσιακούς οικισμούς. Είναι ένας ιδανικός προορισμός για ήρεμες διακοπές, μακριά από τον θόρυβο και την κίνηση.

Από τα Αναφιώτικα.. Στην Ανάφη!

Το Αιγαίο έχει σιγουρά πολλά μεγάλα νησιά , γνωστά άλλα για τις παραλίες τους άλλα για τις εμπειρίες που προσφέρουν και άλλα για την φιλοξενία τους. Μα είναι τόσα πολλά τα ελληνικά νησιά που υπάρχουν και εκείνα τα μικρότερα, τα κρυμμένα μέσα στα κύματα δίπλα στα μεγαλύτερα νησιά . Αυτοί οι μικροί παράδεισοι περιμένουν τους καλοκαιρινούς μήνες τους επισκέπτες να τους ανακαλύψουν. Ένα τέτοιο νησί είναι και η Ανάφη.

Δρομολόγια για την Ανάφη.

Η Ανάφη βρίσκεται ανατολικά της Σαντορίνης με την οποία και αποτελούν τα νοτιοανατολικότερα νησιά των Κυκλάδων, και απέχει από τον Πειραιά 150 μίλια. Τα δρομολόγια των πλοίων χωρίζονται σε χειμερινούς και σε καλοκαιρινούς μήνες. Από τον Σεπτέμβρη μέχρι τον Ιούνιο υπάρχει δύο φορές την εβδομάδα δρομολόγιο που συνδέει τον Πειραιά με την Ανάφη και το ταξίδι διαρκεί περίπου στις 10 ώρες. Επίσης δρομολόγια υπάρχουν δύο φορές την εβδομάδα από Σαντορίνη προς Ανάφη και το αντίστροφο με τοπικό ενδοκυκλαδικό πλοίο.

Ιστορία της Ανάφης.

Από τους μυθικούς χρόνους η Ανάφη κράτησε αναλλοίωτο το όνομα της . Πρώτη της αναφορά γίνεται στον μύθο των Αργοναυτών , όταν στην διάρκεια μιας καταιγίδας στα ανοιχτά της θάλασσας ο Ιάσωνας παρακάλεσε τον θεό Απόλλωνα να τους σώσει κι εκείνος με μια ακτίνα φωτός εμφάνισε το νησί το οποίο και ονομάτισαν έτσι καθώς "αναφάνηκε" στην μέση του πελάγους. Το νησί ήταν η πατρίδα του Αιόλου, του θεού των ανέμων, ο οποίος πρόσφερε στον Οδυσσέα τους ασκούς με τους ανέμους ενώ αργότερα εγκαταστάθηκαν Φοίνικες και Δωριείς, οι οποίοι κατοίκησαν το κέντρο του νησιού και ίδρυσαν την πόλη της Ανάφης. Στο Μεσαίωνα το νησί ανήκε στο Δουκάτο της Νάξου και κυβερνήθηκε από Βενετούς ηγεμόνες. Στα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα, λόγω του γεγονότος ότι οι Αναφιώτες ήταν οι καλύτεροι οικοδόμοι της χώρας, αρκετοί κάτοικοι μετακινήθηκαν από το νησί στην Αθήνα με διαταγή του βασιλιά για να κτίσουν τα ανάκτορα. Εγκαταστάθηκαν στους πρόποδες της Ακρόπολης και δημιούργησαν τη δική τους γειτονιά, τα «Αναφιώτικα», τα οποία ήταν μια μικρογραφία του νησιού τους και αποτελεί, μέχρι σήμερα, ένα αρχιτεκτονικό στολίδι της Αθήνας.

Κολυμπώντας στις παραλίες της Ανάφης.

Ξεκινώντας από το Λιμάνι, συναντάμε το Κλεισίδι αμμώδης παραλία με δέντρα για σκιά, και μικρό οικισμό. Η πρόσβαση είναι εύκολη καθώς απέχει από το λιμάνι μόλις 2 χλμ. Ακριβώς απέναντι από το Κλεισίδι βρίσκονται τα νησάκια Μακρά, Φτενά και Παχιά. Μέσα από μονοπάτι στην παραλία Κλεισίδι οδηγηθείτε προς τις παραλίες Φλαμουρού και Κατσούνι. Η πιο διάσημη παραλία του νησιού είναι ο Ρούκουνας, μεγάλη, αμμώδης, με δέντρα για σκιά, ιδανική για οικογένειες και θαλάσσια σπορ. Ακόμη μια παραλία που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το Μοναστήρι. Πρόκειται για μια μεγάλη παραλία με χοντρή άμμο και ψιλό βοτσαλάκι, ακριβώς κάτω από την σκιά του Κάλαμου. Ο κόλπος ονομάζεται Πρασιές και η παραλία πήρε το όνομα της από το μοναστήρι που δεσπόζει στην περιοχή. Η χερσόνησος αυτή έχει υπαχθεί στο “Νatura 2000”. Η ποιότητα της περιοχής προκύπτει από το γεγονός ότι είναι φυσικά προστατευμένη, επειδή τα απότομα βράχια, οι γκρεμοί και η απουσία δρόμων καθιστούν δύσκολη την πρόσβαση. Έχει μεγάλη αισθητική αξία και αρχαιολογικό ενδιαφέρον ενώ υπάρχουν πολλά ανεξερεύνητα σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Κάνοντας μπάνιο εκεί είναι αρκετά πιθανό να παρατηρήσετε και να φωτογραφίσετε από κοντά τον μαυροπετρίτη , το γεράκι του Αιγαίου. Γνωστός και ως βαρβάκι, είναι μεταναστευτικό πουλί που έρχεται στη Μεσόγειο τους θερινούς μήνες και επιστρέφει στη Μαδαγασκάρη και τα άλλα νησιά του Ινδικού για να ξεχειμωνιάσει.

Μια βόλτα στο νησί

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας η Ανάφη είναι ο ιδανικός προορισμός. Διαθέτει πολλά μονοπάτια που είναι εύκολα προσβάσιμα από τον επισκέπτη. Τα μονοπάτια οδηγούν σε όμορφους προορισμούς όπως στην Αρχαία πόλη το Καστέλι, ένα ξεχωριστό σημείο που θα βρει κανείς τα ερείπια της αρχαίας πόλης, την Σαρκοφάγο καθώς και το εκκλησάκι της Παναγίας του Δοκαριού. Σε συνέχεια της πεζοπορίας ανεβείτε στο ψηλότερο βουνό της Ανάφης στην Βίγλα, καθώς και μονοπάτι που συνδέει την Αρχαία Πόλη του νησιού με το Ιερό του Απόλλωνα, σημερινό μοναστήρι.

Το στολίδι της Ανάφης είναι ο Κάλαμος , Πρόκειται για έναν επιβλητικό ασβεστολιθικό βράχο ύψους 460 μ. που συνδέεται με το υπόλοιπο νησί μέσω ενός μικρού ισθμού. Αναφέρεται ως ένας από τους φοβερότερους βράχους του κόσμου. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος της Μεσογείου, μετά το Γιβραλτάρ, ενώ περιλαμβάνεται στην περιοχή δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura. Φιλοξενεί σπάνια είδη χλωρίδας και παρουσιάζει εντυπωσιακά γεωμορφολογικά στοιχεία. Είναι ιδανικός για αυτούς που αγαπούν την αναρρίχηση. Υπάρχουν αναρριχητικές διαδρομές, η πρώτη διαδρομή ονομάστηκε “Η Αποστολή των Αργοναυτών”.

Στη βόρεια πλευρά του Κάλαμου βρίσκεται το Δρακοντόσπηλο, ένα σπήλαιο απρόσιτο από τη θάλασσα και προσεγγίσιμο μόνο από ένα μονοπάτι. Το εντυπωσιακό στόμιό του ξεπερνά σε ύψος τα 10 μ. Πιο μέσα το νερό που στάζει στα τοιχώματα δημιουργεί χρυσοπράσινες αποθέσεις, κολώνες και φυσικές γούρνες, ενώ οι σταλακτίτες του βρίσκονται ακόμα στο στάδιο του σχηματισμού. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι το εσωτερικό του καταλήγει σε μεγαλύτερα βάθη διατρέχοντας κατά μήκος τον Κάλαμο με διέξοδο σε άλλο μικρότερο σπήλαιο στη νότια πλευρά του μονολιθικού βράχου. Αξίζει να κάνετε τον γύρο της Ανάφης με καΐκι ή σκάφος έχοντας την δυνατότητα να επισκεφτείτε δυσπρόσιτες παραλίες αλλά και να παρατηρήσετε τους κάθετους πανύψηλους βράχους του Κάλαμου, που σίγουρα θα σας προκαλέσουν δέος και μία αξέχαστη εμπειρία.

Η Χώρα διαφοροποιείται ανάμεσα σ’ εκείνες των άλλων Κυκλάδων από τα πολυάριθμα θολωτά μονόχωρα σπίτια της, που καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στον οικισμό. Στενά σοκάκια διαπερνούν κάθε γωνιά του, ώσπου οδηγούν στο ενετικό Κάστρο, τον αρχικό πυρήνα και καρδιά του χωριού. Πεζοί κυκλοφορούν ελεύθερα, αφού σαν παραδοσιακός οικισμός η Χώρα δεν είναι προσπελάσιμη από τροχοφόρα. Ταβέρνες, ψησταριά, φούρνος, παντοπωλείο και μπαρ, καλύπτουν τις ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού και των επισκεπτών.

Χαρακτηρισμένη ως νησί ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, η Ανάφη διαθέτει πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα, γεγονός σπάνιο για Κυκλαδονήσι. Σχεδόν ανέπαφη από τον χρόνο, είναι μοναδικός τόπος για όσους επιθυμούν γαλήνιες διακοπές, ένα πεντακάθαρο φυσικό περιβάλλον και έναν απλό τρόπο ζωής κοντά στους φιλόξενους κατοίκους του!

Μην ξεχάσεις να κλείσεις τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια για την Ανάφη στο booktickets