Ανάφη

Ανάφη

Η Ανάφη χαρακτηρίζεται ως ένα νησί με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά. Η Χώρα της Ανάφης είναι κτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε ένα λόφο και έχει χαρακτηριστικά τα ολόλευκα σπίτια. Τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια της Χώρας, χτισμένα από πέτρα, διατρέχουν τον οικισμό και όλα αυτά είναι ενσωματωμένα στα ερείπια του Βενετσιάνικου Κάστρου.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΣΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Η Ιστορία της Ανάφης

Στη μυθολογία, η Ανάφη συνδέεται με την επιστροφή των Αργοναυτών από την Κολχίδα. Όταν οι Αργοναύτες προσπαθούσαν να αποφύγουν το ξαφνικό σκοτάδι και την έντονη κακοκαιρία στο Κρητικό πέλαγος, ζήτησαν τη βοήθεια του θεού Απόλλωνα. Ο Απόλλωνας ρίχνει μια λαμπερή δέσμη φωτός που αποκαλύπτει ένα κοντινό νησί, όπου οι Αργοναύτες σπεύδουν να αγκυροβολήσουν. Λόγω αυτής της σωτήριας εμφάνισης, το νησί αυτό ονομάζεται Ανάφη, που σημαίνει "νησί που φωτίζεται", ενώ κατασκευάζουν ένα ιερό αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα Αιγλήτη (ακτινοβόλο).

Το μεσαίωνα το νησί υπαγόταν στο Δουκάτο της Νάξου και κυβερνήθηκε από διάφορους Βενετούς ηγεμόνες.

Η Ανάφη, συμμετείχε ενεργά στην επανάσταση του 1821 ενώ ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος το 1832. Στα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα, επειδή οι Αναφιώτες είχαν τη φήμη των καλύτερων οικοδόμων της χώρας, με διαταγή του βασιλιά αρκετοί κάτοικοι μετακινήθηκαν από το νησί στην Αθήνα, για να κτίσουν τα βασιλικά ανάκτορα. Εγκαταστάθηκαν στους πρόποδες της Ακρόπολης και δημιούργησαν τη δική τους γειτονιά, τα «Αναφιώτικα», τα οποία ήταν μια μικρογραφία του νησιού τους που πλέον είναι ένα αξιοθαύμαστο αρχιτεκτονικό στολίδι της Αθήνας.

Οι Παραλίες της Ανάφης

  • Στη νότια πλευρά της Ανάφης, οι παραλίες είναι αμμουδερές, χωρίς άνεμο και πιο δημοφιλείς. Ξεκινώντας από το Λιμάνι, συναντάμε με τη σειρά τις παραλίες Κλεισίδι, Κατσούνι, Φλαμουρού, Κατελιμάτσα (Αρχαίο Λιμάνι), Μικρός και Μεγάλος Ρούκουνας, Μέγας Ποταμός, Άγιοι Ανάργυροι και Μοναστήρι. Αυτές οι παραλίες είναι προσβάσιμες με τα πόδια, καραβάκι ή λεωφορείο.
  • Από την άλλη πλευρά, στη βόρεια πλευρά του νησιού, οι παραλίες είναι πετρώδεις και πιο ήσυχες. Εκεί θα βρείτε ειρήνη και ηρεμία, καθώς οι παραλίες δεν είναι τόσο γνωστές και συνήθως λιγότερο επισκεπτόμενες.
  • Επιπλέον, η Ανάφη προσφέρεται για τους λάτρεις του ψαρέματος, είτε υποβρύχιου είτε από την ξηρά, καθώς οι θάλασσες της έχουν μεγάλη ποικιλία ψαριών σε καταγάλανα νερά.

Αξιοθέατα της Ανάφης

  • Στην Χώρα της Ανάφης θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα σημεία, όπως τα πλακόστρωτα σοκάκια και τους παλιούς ανεμόμυλους. Επιπλέον, υπάρχουν τα ερείπια του Βενετσιάνικου Κάστρου στη Χώρα, το οποίο χρησίμευε ως παρατηρητήριο προς το Κρητικό πέλαγος. Στα νοτιοδυτικά του νησιού βρίσκονται τα ερείπια του Κάστρου "Πυργί", το οποίο λειτουργούσε επίσης ως παρατηρητήριο.
  • Στην Ανάφη υπάρχει επίσης μια αρχαιολογική συλλογή, όπου εκτίθενται αγάλματα από την Αρχαία Πόλη Καστέλι. Επιπλέον, μπορείτε να επισκεφτείτε τα ερείπια του Ναού του Αιγλήτη Απόλλωνα-Αναφαίου, το Μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμιώτισσας στο όρος Κάλαμος, το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, το σπήλαιο "Δρακοντόσπηλο" με τους πολύχρωμους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, καθώς και ένα ανεξερεύνητο σπήλαιο στην τοποθεσία "Πράσα" με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
  • Άλλα αξιοσημείωτα μέρη στην Ανάφη περιλαμβάνουν το αρχαίο λιμάνι "Κατελιμάτσα", το οποίο μεγάλο μέρος του έχει βυθιστεί στη θάλασσα, την Αρχαία Πόλη της Ανάφης που βρίσκεται στον λόφο "Καστέλι", το εκκλησάκι της Παναγίας του Δοκαριού στην τοποθεσία "Καστέλι" και το ύψωμα Βίγλα, το ψηλότερο σημείο της Ανάφης. Στην κορυφή του υψώματος βρίσκονταν οι Φρυκτωρίες, ένα από τα κύρια κέντρα επικοινωνίας και συνεννόησης στη Μεσόγειο, κατά την περίοδο 900-1000 μ.Χ.