Φούρνοι

Φούρνοι

Οι Φούρνοι είναι μια νησιωτική συστάδα στο ανατολικό Αιγαίο Πέλαγος, που βρίσκεται μεταξύ της Ικαρίας και της Σάμου. Αποτελείται από δύο μεγάλα νησιά, τους Φούρνους και τη Θύμαινα, καθώς και περίπου 20 μικρότερα νησιά. Διοικητικά υπάγονται στο νομό Σάμου. Ένας ήσυχος προορισμός που είναι ιδανικός για όσους επιθυμούν να χαλαρώσουν και να ανακαλύψουν τη φύση.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΣΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Η Ιστορία των Φούρνων

Η ιστορία των Φούρνων φαίνεται να ξεκινά από την αρχαιότητα. Υπάρχουν αποδείξεις ότι τα Φούρνοι ήταν γνωστοί για την παραγωγή μαρμάρου και προμήθευαν την αρχαία πόλη της Μίλητου. Ακόμη και σήμερα, υπάρχουν ερείπια των αρχαίων λατομείων στο νησί. Πιστεύεται ότι οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν Ίωνες, γνωστοί ως "Κορασιαί" ή "Κορσειαί" στην αρχαιότητα. Από εκεί προήλθε και η ονομασία "Φούρνοι Κορσεών", που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα. Κατά την Βυζαντινή περίοδο, οι Φούρνοι λειτούργησαν ως καταφύγιο πειρατών, και τα νησάκια εγκαταλείφθηκαν.

Σύμφωνα με αρχειακά έγγραφα, οι Φούρνοι κατοικήθηκαν ξανά από τα μέσα του 18ου αιώνα, αρχικά από κατοίκους των Δωδεκανήσων και στη συνέχεια από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, υπάγονταν υπό την Ηγεμονία της Σάμου και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις ναυμαχίες κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Οι κάτοικοι των Φούρνων ασχολούνται με την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, τις οικοδομές, το εμπόριο και τον τουρισμό. Επιπλέον, ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων είναι ναυτικοί.

Οι Παραλίες των Φούρνων

  • Παραλία Καμπί: Απέχει περίπου 1 χιλιόμετρο από το λιμάνι. Μπορείτε να φτάσετε εκεί με τα πόδια ή να χρησιμοποιήσετε μεταφορικό μέσο και να παρκάρετε στο λόφο, καθώς η πρόσβαση στην παραλία γίνεται μέσω σκαλακιών. Πρόκειται για μια παραλία χωρίς ομπρέλες και beach bar, αλλά υπάρχουν αρκετά δέντρα που παρέχουν άφθονη σκιά. Αφού κολυμπήσετε στα καθαρά και γαλανά νερά, μπορείτε να απολαύσετε φρέσκα θαλασσινά και μαγειρευτά φαγητά στις ταβέρνες που βρίσκονται στην ίδια την παραλία, καθώς και να δροσιστείτε παραγγέλνοντας ένα αναψυκτικό από την καντίνα της παραλίας.
  • Ψιλή Άμμος: Βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια από το κέντρο του νησιού. Είναι η μοναδική οργανωμένη παραλία στους Φούρνους, με ομπρέλες και beach bar που λειτουργεί όλη μέρα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι Φούρνοι περιβάλλονται από πολλές παραλίες και κολπίσκους φυσικής ομορφιάς, με γαλαζοπράσινα νερά. Με μεταφορικό μέσο ή καΐκι μπορείτε να επισκεφθείτε τον Άγιο Ιωάννη, τη Βιτσιλιά, τη Βλυχάδα, το Κασίδι, το Καμάρι, το Μπαλί, το Πετροκοπιό, το Ελιδάκι, την Ασπά, τα Κουμαρά, την Αμπελό και άλλες παραλίες.

Απέναντι από τους Φούρνους βρίσκεται το νησί της Θύμαινας, ένα γνήσιο ψαροχώρι με την υπέροχη παραλία της Κεραμειδούς. Μπορείτε να νοικιάσετε ένα καΐκι και να ανακαλύψετε τις απόκρημνες και γραφικές ακτές της Θύμαινας, όπως τον Λάκκο, το Ικαριώτικο και τον Άγιο Νικόλαο. Στον οικισμό της Χρυσομηλιάς υπάρχουν επίσης η παραλία Χρυσομηλιάς και η παραλία της Αγίας Τριάδας. Επίσης, μπορείτε να βρείτε ταβέρνες που προσφέρουν πλούσια φρέσκα θαλασσινά στις παραλίες της Χρυσομηλιάς, του Καμαριού, της Κεραμειδούς και άλλες.

Αξιοθέατα των Φούρνων

  • Ο Άγιος Μηνάς: Είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί στο σύμπλεγμα των Φούρνων, το οποίο βρίσκεται μεταξύ της Σάμου και της Ικαρίας. Γεωλογικά αποτελείται από σχιστολιθικά και ασβεστολιθικά πετρώματα, με απόκρημνες ακτές και πολλούς κολπίσκους που επισκέπτονται πολλοί με σκάφη για μπάνιο. Στο νησί υπάρχουν προστατευόμενα είδη πτηνών και φυτών και είναι ενταγμένο στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura 2000. Επιπλέον, λειτουργεί ιχθυοτροφείο και πραγματοποιούνται ερευνητικά προγράμματα για την ιχθυοκαλλιέργεια. Στο έδαφος του νησιού ανθοφορούν πολλά φυτά, όπως θυμάρι, φρύγανα, θρούμπι και φασκομηλιά, ενώ πολλά είδη πτηνών αναπαράγονται εδώ, όπως ο μαυροπετρίτης και ο θαλασσοκόρακας.
  • Κάντε κράτηση για ακτοπλοϊκό ταξίδι προς τους Φούρνους στο booktickets και ανακαλύψτε την "Πολυνησία του Αιγαίου", ένα μοναδικό τοπίο εξωτικής φυσικής ομορφιάς με δαντελωτές ακρογιαλιές και μυστικά υδάτινα περάσματα. Επισκεφθείτε το αρχαίο λατομείο μαρμάρου της ρωμαϊκής εποχής στον κόλπο του Πετροκοπίου. Αυτός ο επιβλητικός αρχαιολογικός χώρος είναι γεμάτος ημιτελή αρχιτεκτονικά στοιχεία σε διάφορα μεγέθη και σχήματα, όπως αρχαϊκά ιωνικά κιονόκρανα, σπόνδυλοι κιόνων, ορθογώνια παραλληλεπίπεδα και κύβοι. Σύμφωνα με τον μύθο, κομμάτια μαρμάρου χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή αρχιτεκτονικών μνημείων στη γειτονική αρχαία Έφεσο.
  • Περπατήστε στα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια του Κάμπου με τις μουριές και τα χαμηλά λευκά σπιτάκια με τα μπλε παράθυρα. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου με τον εντυπωσιακό ρωμαϊκό μαρμάρινο σάρκοφαγο, τον γιγάντιο πλάτανο και τις παραδοσιακές καφετέριες. Καθίστε και απολαύστε έναν καφέ και σπιτικά γλυκά στη δροσιά.
  • Οργανώστε μια ημερήσια εκδρομή στον ειδυλλιακό προορισμό της Θύμαινας για να κολυμπήσετε στη μαγευτική παραλία της Κεραμειδούς και να δοκιμάσετε εξαιρετικά θαλασσινά στις ψαροταβέρνες της. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου με την πανοραμική θέα της περιοχής.
  • Απολαύστε ρομαντικές βόλτες στην αμφιθεατρική Χρυσομηλιά, ένα από τα πιο γραφικά ψαροχώρια του Αιγαίου.