Καβάλα

Καβάλα

Η πόλη της Καβάλας αποτελεί την πρωτεύουσα και το κύριο λιμάνι του ομώνυμου νομού. Το λιμάνι της Καβάλας ανήκει στα πιο σημαντικά λιμάνια της χώρας, με έντονη εμπορική και τουριστική δραστηριότητα. Η σύγχρονη πόλη της Καβάλας έχει γραφικές γειτονιές και είναι κτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε έναν λόφο, προσφέροντας πολλά σημαντικά αξιοθέατα.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΣΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Η Ιστορία της Καβάλας

Η γεωγραφική θέση, το φυσικό λιμάνι και η γειτνίαση με τον πλούσιο Παγγαίο όρος καθιστούν αυτήν την πόλη μία από τις παλαιότερες παραλιακές πόλεις στην ευρύτερη περιοχή, με την ιστορία της να χάνεται στα βάθη της προϊστορίας. Σε αυτήν την πόλη, το 49 μ.Χ., ο Απόστολος Παύλος φτάνει για πρώτη φορά στην Ευρώπη για να διδάξει το μήνυμα του χριστιανισμού και βαφτίζει την πρώτη Ευρωπαία χριστιανή, τη Λυδία, στις όχθες του ποταμού Ζυγάκτη.

Η παλιά πόλη περιοριζόταν στην τριγωνική χερσόνησο του λόφου της Καβάλας έως το 1864. Αυτή η πόλη ήταν συνέχεια της αρχαίας Νεάπολης και της βυζαντινής Χριστούπολης. Εντός του ίδιου χώρου, η ίδια πόλη εμφανίζεται με διαφορετικά ονόματα σε διάφορες εποχές. Κάθε όνομα είναι χαρακτηριστικό για μια ιστορική περίοδο. Η Νεάπολη κατά την αρχαία περίοδο, η Χριστούπολη κατά τη βυζαντινή περίοδο και η Καβάλα στα πιο πρόσφατα χρόνια. Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η πόλη καταστράφηκε και αναγεννήθηκε από τις στάχτες της, και από τον 18ο αιώνα μ.Χ. ξαναγίνεται ένα σημαντικό εμπορικό λιμάνι, αποκτώντας τη σημερινή, σύγχρονη μορφή της.

Οι Παραλίες της Καβάλας

Η Καβάλα, μία από τις πιο όμορφες παραθαλάσσιες πόλεις της Ελλάδας, φημίζεται για την πλούσια ιστορία της, τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά προϊόντα που προσφέρει, καθώς και τις μαγευτικές εικόνες που παρουσιάζει. Σε κοντινή απόσταση από την πόλη βρίσκονται πολλές παραλίες που κατακλύζονται από επισκέπτες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ακολουθούν οι πέντε κορυφαίες παραλίες για να απολαύσετε μπάνιο στον νομό Καβάλας.

 • Αμμόλοφοι: Αυτή η παραλία είναι η πιο γνωστή στην περιοχή και απέχει περίπου 21 χιλιόμετρα από την Καβάλα. Είναι αρκετά πολυσύχναστη, ιδίως τα Σαββατοκύριακα. Αποτελείται από τέσσερους συνεχόμενους κόλπους, που δημιουργούν μια μεγάλη παραλία περίπου 3 χιλιομέτρων. Τα νερά είναι γαλαζοπράσινα και κρυστάλλινα, ενώ η άμμος είναι λεπτή. Κατά μήκος όλης της παραλίας υπάρχουν beach bars με ομπρέλες και ξαπλώστρες, παρέχοντας επίσης στεγασμένο χώρο στάθμευσης για τα αυτοκίνητα. Αυτή η παράκτια πόλη είναι ιδανική για τους λάτρεις της θάλασσας και της υπαίθρου, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία παραλίας στους επισκέπτες της. Το όνομα οφείλεται στους λόφους με άμμο που θα διακρίνετε λίγο πιο πίσω από την ακτή, οι οποίοι δημιουργούν μια εξωτική εικόνα. Καλό είναι να έρθετε νωρίς για να μπορείτε να επιλέξετε που θα κάτσετε και αν θέλετε να αποφύγετε τοΑν είστε όμως σε mood για πάρτυ, τα απογεύματα είναι η κατάλληλη στιγμή.
 • Τόσκα: Η παραλία Τόσκα διαθέτει βαθιά καταγάλανα νερά, άμμο, ομπρέλες και ξαπλώστρες. Βρίσκεται ανάμεσα σε πευκόφυτες πλαγιές και αποτελεί μία από τις ήσυχες παραλίες της περιοχής. Είναι ιδανική για όσους αναζητούν την ηρεμία. Μπροστά στο ομώνυμο τετράστερο ξενοδοχείο, η παραλία Τόσκα προσφέρει βαθιά καταγάλανα νερά, άμμο, ομπρέλες και ξαπλώστρες. Στο καφέ μπαρ μπορείτε να απολαύσετε καλοφτιαγμένο εσπρέσο και να απολαύσετε τα απαραίτητα σνακ, απολαμβάνοντας την ηρεμία και τη μαγευτική ατμόσφαιρα του μέρους. Η παραλία Τόσκα απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από την Καβάλα.
 • Βρασίδας: Η χερσόνησος του Βρασίδα βρίσκεται ανάμεσα στους Αμμόλοφους και τη Νέα Πέραμο και προσφέρει μικρούς κολπίσκους και υπέροχη θέα. Στο τέρμα της χερσονήσου βρίσκεται η ομώνυμη παραλία με κρυστάλλινα, ρηχά νερά και λεπτή άμμο. Η πρόσβαση στην παραλία απαιτεί να διασχίσετε ένα χωματόδρομο, ο οποίος συνήθως βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Το όνομα της παραλίας και της χερσονήσου οφείλεται στον γνωστό στρατηγό των Σπαρτιατών, Βρασίδα, ο οποίος λαμβάνεται υπόψη ότι σκοτώθηκε σε αυτήν την περιοχή κατά τη διάρκεια της πάλης του ενάντια στους Αθηναίους. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, αλλά κοντά υπάρχει μια καντίνα με ωραίο φαγητό και όλα τα απαραίτητα.
 • Αμμόγλωσσα Κεραμωτή: Η παραλία της Κεραμωτής είναι μια τεράστια παραλία μήκους 5 χιλιομέτρων που περιβάλλει τον οικισμό. Αυτή είναι η ιδανική τοποθεσία για να επισκεφθείτε με παιδιά, καθώς τα νερά είναι πολύ ρηχά. Η παραλία διαθέτει πολλά beach bars και ταβέρνες, αλλά το καλύτερο μέρος της είναι στην άκρη της χερσονήσου, γνωστή ως Αμμόγλωσσα. Το τοπίο εκεί θυμίζει τροπικούς προορισμούς και, αν δεν ήταν για τα πεύκα, θα είχατε την εντύπωση ότι βρίσκεστε στην Καραϊβική.
 • Μπάτης: Η παραλία του Μπάτη βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Καβάλα, μόλις 4 χιλιόμετρα, και είναι ιδανική για όσους αναζητούν άνεση και δραστηριότητες. Στην παραλία θα βρείτε καφέ, ταβέρνα, εστιατόριο, pool bar και ακόμα και παιδική χαρά για παιδιά ηλικίας 4-10 ετών. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε την παραλία και να ασχοληθείτε με διάφορες δραστηριότητες για μια άνετη και ευχάριστη εμπειρία.

Αξιοθέατα της Καβάλας

 • Καμάρες – Υδραγωγείο: Οι Καμάρες, είναι ένα καλά διατηρημένο υδραγωγείο στην πόλη της Καβάλας. Οι Καμάρες κατασκευάστηκαν για να γεφυρώσουν τη χερσόνησο της Παναγίας από τα απέναντι υψώματα και να την υδροδοτήσουν. Το νερό ξεκινούσε από την πηγή, που βρίσκεται σε ύψος 400 μέτρων και είναι γνωστή ως «Μάνα του Νερού» ή «Τρία Καραγάτσια» ή «Σούμπασι». Ακολουθούσε μία διαδρομή 6,5 χλμ, για να φτάσει τελικά στις Καμάρες και να υδροδοτήσει τη χερσόνησο της Παναγίας. Έτσι το νερό έφτανε στις δημόσιες δεξαμενές, στα λουτρά και στα ιδρύματα της παλιάς πόλης και έκανε τον οικισμό βιώσιμο.
 • Φρούριο Καβάλας: Στην κορυφή της χερσονήσου της Παναγίας ορθώνεται το φρούριο της πόλης το οποία κτίστηκε κατά την οθωμανική περίοδο. Το φρούριο ανοικοδομήθηκε στη θέση της βυζαντινής ακρόπολης, η οποία είχε καταστραφεί το 1391, όταν η Χριστούπολη κυριεύτηκε από τους Τούρκους μετά από πολιορκία. Το φρούριο καταλαμβάνει την κορυφή και τη βόρεια πλαγιά του λόφου, ενώ ο οχυρωμένος περίβολος χωρίζεται σε δύο μέρη από ένα εγκάρσιο τείχος, στο οποίο βρίσκεται ενσωματωμένος ο κεντρικός πύργος.
 • Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας ιδρύθηκε το 1934 και από το 1964 βρίσκεται σε ένα νέο κτίριο στην παραλία. Η θεματολογία του επικεντρώνεται στη διαχρονική ιστορία της πόλης της Καβάλας. Στο μουσείο στεγάζονται προϊστορικά ευρήματα από όλο τον νομό Καβάλας, καθώς και ευρήματα από τις ανασκαφές στη Νεάπολη (παλιά Καβάλα), την Αμφίπολη και άλλες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας.
 • Ναυτικό Μουσείο Καβάλας: Η Καβάλα, ως η αρχαιότερη παραλιακή πόλη της Βόρειας Ελλάδας με ένα φυσικό λιμάνι, έχει στενές σχέσεις με τη θάλασσα. Εμπνευσμένο από την μεγάλη ναυτική ιστορία και παράδοση της περιοχής, ένα συγκρότημα ανθρώπων ίδρυσε το Ναυτικό Μουσείο, το οποίο αναδεικνύει την ιστορία της Καβάλας σε σχέση με τη θάλασσα.
 • Αρχαιολογικό Θέατρο Φίλιππων: Λίγο έξω από την πόλη της Καβάλας βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, που περιλαμβάνει το αρχαίο θέατρο και το αρχαιολογικό μουσείο. Το εντυπωσιακό αρχαίο θέατρο των Φιλίππων χτίστηκε περίπου το 356 π.Χ. από τον Φίλιππο Β', τον βασιλιά της Μακεδονίας και πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου της Ακρόπολης των Φιλίππων και αποτέλεσε μέρος της μεταμόρφωσης των αρχαίων Κρηνίδων (όπως ονομαζόταν τότε η περιοχή των Φιλίππων) σε μεγάλη, σύγχρονη μακεδονική πόλη. Λόγω των εντυπωσιακών διαστάσεών του, ανήκει στα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά αρχαία θέατρα.

Εισιτήρια πλοίων και ακτοπλοϊκά δρομολόγια από / προς Καβάλα

Παρακάτω παρατίθενται τα περισσότερα δρομολόγια πλοίων από την Καβάλα προς τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου. Οι περισσότερες συνδέσεις είναι προς τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο. Ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, υπάρχουν αρκετά εβδομαδιαία δρομολόγια για αυτά τα δύο νησιά.

 • Δρομολόγια πλοίων Καβάλα - Λήμνος: Το απευθείας ταξίδι για τη Λήμνο εκτελείται καθ' όλο τον χρόνο από την ακτοπλοϊκή εταιρεία Seajets και διαρκεί περίπου 4 ώρες. Το κόστος εισιτηρίου για επιβάτη είναι 20€ και για αυτοκίνητο 51€.
 • Δρομολόγια πλοίων Καβάλα - Άγιος Ευστράτιος: Για τον Άγιο Ευστράτιο υπάρχουν συχνά δρομολόγια πλοίων από την Καβάλα από την εταιρεία Seajets με ενδιάμεση στάση την Λήμνο. Η διάρκεια ταξιδιού είναι περίπου 6 ,5 ώρες. Η τιμή εισιτηρίου για επιβάτη είναι 26€ και για αυτοκίνητο 60€.
 • Δρομολόγια πλοίων Καβάλα - Λέσβος: Αναφορικά με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μπορείτε να ταξιδέψετε με τα πλοία της Blue Star Ferries. Από την Καβάλα στην Λέσβο το ταξίδι διαρκεί περίπου 8 ώρες και το κόστος εισιτηρίου του επιβάτη ξεκινά από 28€ και αυτοκινήτου 108€.
 • Δρομολόγια πλοίων Καβάλα - Χίος: Η διάρκεια του ταξιδιού προς τη Χίο, είναι περίπου 11 ώρες και το κόστος εισιτηρίου επιβάτη είναι 33€ ενώ του αυτοκινήτου είναι 112€. Το δρομολόγιο πραγματοποιείται από την Blue Star Ferries.
 • Δρομολόγια πλοίων Καβάλα - Σάμος: Για το Καρλόβασι της Σάμου, υπάρχουν εβδομαδιαία δρομολόγια που εκτελούνται από το λιμάνι της Καβάλας με ενδιάμεσες στάσεις σε Λήμνο, Μυτιλήνη (Λέσβος), Χίος, Βαθύ (Σάμος), Καρλόβασι (Σάμος). Η διάρκεια του ταξιδιού για το Καρλόβασι είναι περίπου 15,5 ώρες και το εισιτήριο επιβάτη κοστίζει 39€ ενώ του αυτοκινήτου 110€.
 • Δρομολόγια πλοίων Καβάλα - Ικαρία: Από την Καβάλα, μπορείτε επίσης να ταξιδέψετε προς την Ικαρία, με διάρκεια ταξιδιού έως και 17,5 ώρες και κόστος εισιτηρίου 38,5€. Το δρομολόγιο εκτελείται από την Blue Star Ferries.


Επιπλέον, στα 40 χιλιόμετρα από το κέντρο της Καβάλας, βρίσκεται το λιμάνι της Κεραμωτής, από όπου υπάρχουν συχνά δρομολόγια πλοίων προς τη Θάσο.

Κλείσε online τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια γρήγορα και οικονομικά στο booktickets! Εδώ θα βρεις όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για τις τιμές και τα δρομολόγια των πλοίων για να οργανώσεις το ταξίδι σου!