Κουφονήσια

Κουφονήσια

Κουφονήσια ονομάζονται το σύμπλεγμα δύο νησίδων νοτιοανατολικά της Νάξου και δυτικά της Αμοργού. Τα Kουφονήσια είναι ψαροχώρια και όλες οι οικογένειες ασχολούνται με την αλιεία. Τα Κουφονήσια ανακαλύφθηκαν από τον τουρισμό μόλις τα τελευταία δέκα χρόνια, και η περιοχή εξακολουθεί να διατηρεί την αυθεντική της γοητεία.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΣΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Η Ιστορία των Κουφονησίων

Τα Κουφονήσια είναι κατοικημένα από την Προϊστορική εποχή. Στην περιοχή Επάνω Μύλοι, ανασκαφές αποκάλυψαν σημαντικά ταφικά ευρήματα των πρώιμων φάσεων του Κυκλαδικού Πολιτισμού.

Οι Κουφονησιώτες συνεργάστηκαν πολλές φορές με Μανιάτες και άλλους πειρατές, χρησιμοποιώντας τον πορθμό ανάμεσα στο Πάνω και το Κάτω Κουφονήσι ως ασφαλές καταφύγιο. Κατά τον 17ο αιώνα, κατά την περίοδο των μεγάλων συγκρούσεων μεταξύ της Βενετίας και της Τουρκίας, οι Κουφονησιώτες βρέθηκαν αποκλεισμένοι και αντιμετώπισαν πείνα. Αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην κατανάλωση άγριων βολβών που έβρισκαν στο άγονο νησί τους, συμπεριλαμβανομένων των ταπεινών λούπινων που χρησιμοποιούσαν ως ζωοτροφή. Τα Κουφονήσια απελευθερώθηκαν, μαζί με τις υπόλοιπες Κυκλάδες, μετά την Επανάσταση του 1821.

Αξιοθέατα στα Κουφονήσια

  • Μύλοι: Οι κάτοικοι των Κουφονησίων ασχολούνται κυρίως με την παραγωγή αγαθών για τις οικογένειές τους. Ένας σημαντικός τομέας απασχόλησης είναι η παραγωγή αλεύριου από το σιτάρι. Για τη μετατροπή του σιταριού σε αλεύρι, λειτουργούν δύο μύλοι, οι οποίοι αποτελούν και ένα από τα σημεία κορυφαίου ενδιαφέροντος στα Κουφονήσια.
  • Καρνάγιο: Τα Κουφονήσια διαθέτουν το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην Ελλάδα, και υπήρχαν δύο χώροι επισκευής και συντήρησης σκαφών θαλάσσης, ονομαζόμενοι καρνάγιο. Σήμερα, λειτουργεί μόνο ένα από αυτά, που βρίσκεται στην περιοχή Λουτρό.
  • Πισίνα: Στην ανατολική πλευρά του νησιού υπάρχει μια φυσική πισίνα. Για να φτάσετε εκεί, πρέπει να περπατήσετε παράκτια προς τα ανατολικά, περνώντας από τις παραλίες Πλατιά Πούντα και Πορί. Η πισίνα είναι ένας θαλάσσιος χώρος που περιβάλλεται από βράχια και προσφέρει διαφορετική αίσθηση στις βουτιές και το κολύμπι.
  • Τρυπητή ή Γάλα: Πρόκειται για μια μεγάλη τρύπα στο έδαφος που συνοδεύεται από μια παραλία. Βρίσκεται στην χερσόνησο του Πορί και ονομάζεται είτε "Τρυπητή" είτε "Γάλα". Οι επισκέπτες μπορούν να κολυμπήσουν στην τρύπα και να απολαύσουν μια μοναδική εμπειρία κολύμβησης στην παραλία που περικλείεται από αυτή.
  • Σπηλιές στον Όρμο του Ξυλομπάτη: Βόρεια από τον όρμο Πορί, υπάρχουν δύο σπηλιές που κρύβονται στη βραχώδη περιοχή του όρμου Ξυλομπάτης. Η μία σπηλιά είναι διαμπερής, ενώ η δεύτερη είναι τυφλή και καταλήγει σε μια μικρή παραλία, προσφέροντας δροσιά και ξεκούραση. Ο όρμος Ξυλομπάτης βρίσκεται στην ευθεία του βορεινού θαλάσσιου ρεύματος, και όταν οι άνεμοι είναι ισχυροί, η πρόσβαση στις σπηλιές μπορεί να γίνει δύσκολη.