Σέριφος

Η Σέριφος είναι ένα κυκλαδίτικο νησί, μεταξύ Κύθνου και Σίφνου. Η Σέριφος είναι ένας προορισμός που προσφέρει κάτι διαφορετικό για όσους αναζητούν μια νέα εμπειρία μακριά από τους δημοφιλείς προορισμούς του Αιγαίου.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΣΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Η Ιστορία της Σερίφου

Από την πρώτη περίοδο της Κυκλαδικής πολιτισμού (περίπου τον 3ο χιλιετή π.Χ.), υπάρχουν αποδείξεις εποίκισης στη Σέριφο. Κατά τη διάρκεια των Περσικών πολέμων, η Σέριφος αρχικά συμμετείχε στο πλευρό των Περσών, αλλά αργότερα άλλαξε πλευρό και στήθηκε με τις ελληνικές δυνάμεις. Το 146 π.Χ., η Σέριφος, όπως και οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, πέρασε στα χέρια των Ρωμαίων. Το 1204, όταν οι Γάλλοι Φράγκοι έφθασαν στην περιοχή, ξεκίνησε μια νέα περίοδος για τη Σέριφο, κατά την οποία το νησί γνώρισε μεγάλη πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη.

Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, η Σέριφος έγινε φόρος υποτελής στον Σουλτάνο. Κατά την επανάσταση του 1821, πολλοί κάτοικοι συμμετείχαν στις μάχες κατά των Οθωμανών. Κατά την περίοδο αυτή, η Σέριφος βρέθηκε ξανά σε μια φάση παρακμής. Το 1941, η Σέριφος εντάχθηκε στην ιταλική διοίκηση, κατά τη διάρκεια της κατοχής των ελληνικών εδαφών από τις Δυνάμεις του Άξονα. Μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας το 1943, το νησί πέρασε στη γερμανική διοίκηση μέχρι την απελευθέρωσή του. Η πιο πρόσφατη ιστορία της Σερίφου συνδέεται άμεσα με τις μεταλλευτικές δραστηριότητες. Το 1867 χορηγήθηκε η πρώτη επίσημη άδεια για την εξόρυξη των μετάλλων.

Οι Παραλίες της Σερίφου

 • Αυλόμωνας: Η παραλία του Αυλόμωνα είναι πρώτη που θα συναντήσετε όταν βγείτε από το πλοίο. Πρόκειται για την παραλία που στην ουσία είναι η φυσική συνέχεια του Λιβαδιού, όπου βρίσκεται το λιμάνι της Σερίφου. Έχει χρυσή λεπτή άμμος, σκιά από αλμυρίκια και ξαπλώστρες και ομπρέλες.
 • Λιβαδάκια: Μία αμμουδερή παραλία νότια του Λιβαδιού, με άφθονη σκιά από αλμυρίκια. Αμμουδιά καλύπτει όλη την παραλία αλλά και τον βυθό της θάλασσας ενώ το βάθος αυξάνει ομοιόμορφα. Σε όλο το μήκος της παραλίας υπάρχουν αλμυρίκια που προσφέρουν πλούσια σκιά. Επίσης λειτουργούν εστιατόρια και καφέ.
 • Καλό Αμπέλι: Πρόκειται για μία πανέμορφη παραλία στη νότια πλευρά της Σερίφου με γαλαζοπράσινα νερά, η οποία περιβάλλεται από λαξευμένους από τον καιρό βράχους. Πρόκειται για έναν μικρό κόλπο με διάφανα και τυρκουάζ νερά. Στην παραλία δεν υπάρχουν δέντρα οπότε θα πρέπει να έχετε προνοήσει για σκιά και νερό.
 • Βαγιά: Ακολουθώντας τον δρόμο από το Λιβάδι προς τον όρμο του Κουταλά, είναι η πρώτη παραλία που συναντάτε πριν το Γάνεμα και τον Κουταλά. Χρυσαφένια χοντρή αμμουδιά καλύπτει όλη την παραλία αλλά δεν υπάρχουν δέντρα για φυσική σκιά.
 • Γάνεμα: Στη νότια πλευρά της Σερίφου, στον όρμο του Κουταλά λίγο μετά τη Βαγιά θα συναντήσετε το Γάνεμα, μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Σερίφου. Παραλία για όλα τα γούστα, αφού η μισή καλύπτεται από αμμουδιά ενώ η άλλη μισή από λευκό βότσαλο. Σε μεγάλο μέρος της παραλίας υπάρχουν αλμυρίκια που προσφέρουν απλόχερα τη σκιά τους.
 • Κουταλάς: Η τρίτη παραλία του όρμου του Κουταλά, μετά την Βαγιά και το Γάνεμα. Το τοπίο είναι πραγματικά πανέμορφο, καθώς εδώ μπορείτε να δείτε εγκαταστάσεις από τα μεταλλεία που λειτουργούσαν στην περιοχή. Πίσω από την παραλία υπάρχουν παλιά κτίσματα που εξυπηρετούσαν ανάγκες των μεταλλωρύχων. Όπως και στο Γάνεμα έτσι κι εδώ η μία πλευρά ξεκινάει με βότσαλα και σταδιακά καταλήγει σε αμμουδιά.
 • Μαλλιάδικο: Πρόκειται για έναν καλά προστατευμένο από τους αέρηδες κόλπο στον οποίο οδηγεί ένας χωματόδρομος. Η παραλία καλύπτεται από χοντρή άμμο και λεπτά βότσαλα ενώ έχει και λίγα δέντρα για σκιά.

Αξιοθέατα της Σερίφου

 • Εξερευνώντας τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια της Χώρας, θα εντυπωσιαστείτε από την όμορφη παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής. Ακολουθώντας τα σοκάκια, θα φθάσετε στην κορυφή της Χώρας όπου βρίσκονται τα ερείπια του ενετικού κάστρου που χτίστηκε το 1434. Στο υψηλότερο σημείο του βράχου, θα συναντήσετε την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου. Από εδώ, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την εκπληκτική θέα προς το Αιγαίο πέλαγος και τα γειτονικά νησιά όπως η Σίφνος, η Κύθνος, η Μήλος και η Κίμωλος.
 • Λίγο πιο κάτω βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γιάννη του Θεολόγου, που χτίστηκε στο κοίλωμα ενός βράχου πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αθηνάς. Σύμφωνα με τον μύθο, στις κατακόμβες του ναού κρύβεται το κεφάλι της Μέδουσας που αποκεφάλισε ο Περσέας στη μυθολογία της Σερίφου. Κατεβαίνοντας από το Κάστρο και περπατώντας μέσα από τα σοκάκια της Χώρας, θα συναντήσετε πολλές εκκλησίες, όπως ο Άγιος Γεώργιος με την ανάγλυφη φιγούρα ενός καραβιού στην πρόσοψή του, η εκκλησία του Σταυρού με την αρχαία πηγή, η Παναγία η Ξεκουράστρα, ο Άγιος Ελευθέριος όπου σηκώθηκε η σημαία της επανάστασης στις 22 Μαΐου του 1821, και άλλες.
 • Στην Κάτω Χώρα, θα βρείτε το Λαογραφικό Μουσείο της Σερίφου, όπου μπορείτε να απολαύσετε εκθέματα από την παραδοσιακή ζωή της Σερίφου. Πίσω από το Λαογραφικό Μουσείο, θα βρείτε ένα μικρό θέατρο με χωρητικότητα 300 ατόμων, όπου πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επίσης, στην Κάτω Χώρα βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο με ευρήματα από την κλασική, ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο. Στην περιοχή που ονομάζεται Βάρδα στην Κάτω Χώρα, θα βρείτε την εκκλησία της Ευαγγελίστριας, που χτίστηκε το 1907 και ήταν κάποτε το κέντρο της Χώρας. Μια ξεχωριστή πλατεία στην Χώρα είναι η πλατεία των Μύλων, όπου σήμερα επιζούν μόνο τρεις αναπαλαιωμένοι ανεμόμυλοι, ενώ μπορείτε επίσης να δείτε τα ερείπια των υπόλοιπων.

Εισιτήρια πλοίων και ακτοπλοϊκά δρομολόγια από / προς Σέριφο

Τα δρομολόγια των πλοίων που συνδέουν την Αθήνα με τις Κυκλάδες εξυπηρετούν το δρομολόγιο Πειραιάς - Σέριφος. Η πιο γρήγορη διαδρομή πραγματοποιείται από την εταιρεία Seajets και διαρκεί 2 ώρες και 10 λεπτά.

Μερικά δημοφιλή δρομολόγια πλοίων για την Σέριφο παρατίθενται παρακάτω:

 • Δρομολόγια πλοίων Πειραιάς - Σέριφο: Τα δρομολόγια από τον Πειραιά προς τη Σέριφο είναι διαθέσιμα συνήθως όλο το χρόνο, αλλά τον χειμώνα υπάρχουν λιγότερες αναχωρήσεις. Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται κυρίως με συμβατικά αλλά και με ταχύπλοα. Η χρονική διάρκεια του ταξιδιού κυμαίνεται από 2 ώρες ως 4,5 ώρες. Οι αναχωρήσεις από τον Πειραιά προς τη Σέριφο πραγματοποιούνται από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες Seajets, Aegean Sea Lines και Zante Ferries. Οι τιμές των εισιτηρίων επιβατών κυμαίνονται από 37,5€ ως 60€, ενώ για αυτοκίνητα οι τιμές ξεκινούν από 60€.
 • Δρομολόγια πλοίων Σαντορίνη - Σέριφο: Το δρομολόγιο Σαντορίνη - Σέριφο εκτελείται 3-4 φορές την εβδομάδα από τις εταιρείες Seajets και Zante Ferries. Το κόστος εισιτηρίου επιβάτη κοστίζει 18€ με το συμβατικό πλοίο της Zante Ferries και ο χρόνος ταξιδιού είναι περίπου 8 ώρες κάνοντας το πλοίο ενδιάμεσες στάσεις στα νησιά Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Κίμωλος, Μήλος, Σίφνος. Η Seajets εκτελεί το δρομολόγιο αυτό σε 3,5 ώρες με ταχύπλοο πλοίο τύπου καταμαράν με κόστος εισιτηρίου 93,7€ και ενδιάμεσους σταθμούς τα νησιά Φολέγανδρος, Μήλος, Σίφνος.
 • Δρομολόγια πλοίων Πάρος - Σέριφο: Η Seajets εκτελεί απευθείας το δρομολόγιο Πάρος - Σέριφος με συμβατικό πλοίο με κόστος εισιτηρίου 8,3€ και εισιτήριο αυτοκινήτου 24€.
 • Δρομολόγια πλοίων Μήλος - Σέριφο: Το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο από Μήλο - Σέριφο πραγματοποιείται από τις εταιρείες Seajets και Aegean Sea Lines με ενδιάμεσο σταθμό την Σίφνο. Η διάρκεια ταξιδιού κυμαίνεται από 1 ώρα ως 2,5 ώρες ανάλογα το τύπο του πλοίου. Το εισιτήριο κοστίζει από 12€ ως 30€.


Επίσης ακτοπλοϊκή σύνδεση έχει η Σέριφος με τα λιμάνια Σίκινο, Φολέγανδρο, Ίο, Κίμωλο, Σίφνο και Κύθνο.

Για να δείτε τις πιο πρόσφατες τιμές, τις αναχωρήσεις και τα δρομολόγια των πλοίων προς την Σέριφο από όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, μπορείτε να κάνετε κλικ στο "ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΑΚΤΟΠΟΪΚΑ ΣΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ" και να χρησιμοποιήσετε τη φόρμα κρατήσεων του booktickets για να κλείσετε εύκολα και απλά online τα ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια για Σέριφο.

Αλόννησος
Χίος
Κεφαλονιά