Κρήτη

Κρήτη

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και αποτελεί μια ασυνήθιστα όμορφη περιοχή, η οποία συνδυάζει σπάνια φυσική ομορφιά, μεσογειακό πολιτισμό και μεγάλη ιστορία. Λόγω της σημαντικής γεωγραφικής της θέσης, έχει λειτουργήσει ως σταυροδρόμι για διάφορους λαούς και πολιτισμούς, καθώς και ως στόχος κατακτητών.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΣΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Η Ιστορία της Κρήτης

 • Μινωική Περίοδος: Η Μινωική περίοδο εκτείνεται από το 2600 π.Χ. έως το 1100 π.Χ. και μπορεί να χωριστεί σε τρεις περιόδους: την Πρωτομινωική περίοδο από το 2600 π.Χ. έως το 2000 π.Χ., τη Μεσομινωική περίοδο από το 2000 π.Χ. έως το 1580 π.Χ. και την Υστερομινωική περίοδο από το 1580 π.Χ. έως το 1100 π.Χ. Το όνομα του πρώτου ευρωπαϊκού πολιτισμού προέρχεται από τον Μίνωα, το μυθικό βασιλιά της Κρήτης.
 • Βυζάντιο (330-1204 / 10 μ.Χ.): Η Κρήτη ήταν μια αυτόνομη επαρχία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και η Γόρτυνα το διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο του. Κατά την περίοδο αυτή η πειρατεία μειώθηκε και το εμπόριο άνθισε, καθιστώντας δυνατή την ανοικοδόμηση ναών. Ο Χριστιανισμός έφτασε νωρίς με την επίσκεψη του Αποστόλου Παύλου το 63 μ.Χ. Ο μαθητής του Τίτος, κατάφερε να τον διαδώσει σε όλο το νησί.
 • Ενετοκρατία (1204-1669 μ.Χ.): Όταν οι Σταυροφόροι κατέκτησαν την Κωνσταντινούπολη το 1204, η Κρήτη πουλήθηκε στους Ενετούς. Οι Γενουάτες προσπάθησαν να κρατήσουν την Κρήτη κάτω από την εποπτεία τους, αλλά στο τέλος η Βενετία κέρδισε. Πολλά νέα κτίρια χτίστηκαν στο Ηράκλειο την περίοδο αυτή: το παλάτι των Δόγηδων, η βασιλική του Αγίου Μάρκου και τη Λότζια. Όταν η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Τούρκων το 1453, πολλοί Έλληνες ευγενείς ήρθαν στην Κρήτη. Το Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης έγινε κέντρο πολιτισμού, θεολογίας, φιλοσοφίας, μουσικής και λογοτεχνίας.
 • Τουρκοκρατία (1669-1898): Η τουρκική κυριαρχία του νησιού ήταν ίσως η χειρότερη περίοδος της ύπαρξής του. Περίπου 60.000 άνδρες κατέλαβαν τα Χανιά το 1645, το Ρέθυμνο το 1646 και ολόκληρο το νησί εκτός του Χάνδακα (Ηράκλειο), μέχρι το τέλος του 1648. Στις 27 Σεπτεμβρίου 1669 πόλη τελικά έπεσε στα χέρια των Τούρκων μετά την πολιορκία που είχε κοστίσει 117.000 τουρκικές ζωές και 30.000 Κρητών και Βενετών. Το 1897, οι ελληνικές δυνάμεις και εθελοντές έφτασαν μέχρι την Κρήτη και άρχισαν να ελευθερώνουν το νησί με την πρόθεση να το ενοποιήσουν με την υπόλοιπη Ελλάδα.
 • Αυτόνομη Κρήτη - Σύγχρονη περίοδος: Οι μάχες σταμάτησαν το 1898, μετά τη σφαγή που συνέβη στο Ηράκλειο. Οι Μεγάλες Δυνάμεις - Βρετανία, Γαλλία και Ρωσία - αναγνώρισαν την αυτόνομη «Κρητική Πολιτεία» υπό την ανάθεση του Πρίγκιπα Γεωργίου στην Ελλάδα. Η Κρητική επανάσταση στο Θέρισο το 1913 οδήγησε στην ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
 • 1941-1945 μ.Χ.: Οι Κρητικοί φημίζονται για την αντίσταση τους ενάντια στους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το Μάιο του 1941 χιλιάδες Γερμανοί αλεξιπτωτιστές έπεσαν στο νησί και συνάντησαν σφοδρή αντίσταση.

Οι Παραλίες της Κρήτης

 • Το Φραγκοκάστελο: Είναι ένας όμορφος προορισμός στην Κρήτη, που βρίσκεται στον δήμο Σφακίων, στα νοτιοδυτικά του νησιού. Αυτή η παραλία είναι μοναδική, με το κάστρο να αποτελεί ένα εντυπωσιακό φόντο. Τα νερά είναι πολύ ρηχά, καθιστώντας την ιδανική για οικογένειες και παιδιά.
 • Οι Γλυκά Νερά: Βρίσκονται στα Σφακιά και μπορείτε να τις προσεγγίσετε είτε με καΐκι από το Λουτρό είτε μέσω του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Το τοπίο κατά την κατάβαση είναι εντυπωσιακό, με απότομους βράχους που υψώνονται πάνω από την ακτή. Τα νερά είναι κρυστάλλινα, και το ταβερνάκι που βρίσκεται πάνω σε έναν βράχο μέσα στη θάλασσα είναι αξιοσημείωτο.
 • Η παραλία Δώματα: Βρίσκεται 7 χιλιόμετρα ανατολικά της Σούγιας και είναι μια απομονωμένη παραλία με εντυπωσιακό τοπίο και μοναδικούς γκρεμούς που δημιουργούνται από τον κυματισμό της θάλασσας. Στην Κεδρόδασος, στα νοτιοδυτικά παράλια της Κρήτης, θα βρείτε μια παραλία με τροπικό χαρακτήρα, με δέντρα αρκεύθους και άμμο που θυμίζει τις τροπικές παραλίες.
 • Το Ελαφονήσι: Η παραλία είναι δίπλα στην Κεδρόδασος και διαθέτει γαλαζοπράσινα νερά, ροζ άμμο και εντυπωσιακό τοπίο. Αυτή η παραλία έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα και χαρακτηρίζεται ως επίγειος παράδεισος.

Άλλες όμορφες παραλίες στην Κρήτη περιλαμβάνουν το Μπάλο με την Γραμβούσα και το κάστρο των Βενετών, τη Φαλάσαρνα με την λευκή και κόκκινη άμμο, την παραλία Αγιάννη στη Γαύδο με τα γαλαζοπράσινα νερά και τον ξεχωριστό αφρικανικό χαρακτήρα, τους Αμμόλοφους Αγίου Παύλου με τους εντυπωσιακούς αμμόλοφους, και τη Σούδα στον Πλακιά με τον αέρα που πολλές φορές πνέει στην παραλία. Τέλος, η παραλία Τρυπητή στα Αστερούσια εντυπωσιάζει με τα πεντακάθαρα νερά και το ψιλό βότσαλο.

Αξιοθέατα της Κρήτης

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μια λίστα με τα πιο ενδιαφέροντα μέρη που μπορείτε να επισκεφτείτε στην Κρήτη:

 • Τα Ενετικά τείχη του Ηρακλείου: Τα αρχαία τείχη που περιβάλλουν το παλιό λιμάνι του Ηρακλείου προσφέρουν εκπληκτική θέα και φιλοξενούν το μοναδικό Λιοντάρι του Αγίου Μάρκου.
 • Παλιά Πόλη Χανίων: Οι γραφικοί δρόμοι και οι παλιές τουρκικές και βενετσιάνικες κατοικίες στα Χανιά δημιουργούν μια μαγική ατμόσφαιρα.
 • Τα μινωικά ερείπια στα Μάλια: Ανακαλύψτε τα αρχαία ερείπια και τον πλούτο της μινωικής ιστορίας στα Μάλια.
 • Φαράγγι της Σαμαριάς: Περπατήστε μέσα από το θρυλικό φαράγγι της Σαμαριάς και απολαύστε την εντυπωσιακή φύση του.
 • Λουτρό: Ανεβείτε σε ένα παραθαλάσσιο χωριό που διατηρεί την παραδοσιακή ατμόσφαιρα.
 • Μονή Αρκαδίου: Επισκεφθείτε το μοναστήρι του Αρκαδίου και ανακαλύψτε την ιστορία της Κρήτης.
 • Παναγία της Κεράς: Μια μικρή βυζαντινή εκκλησία με εντυπωσιακές τοιχογραφίες και εκπληκτική θέα στον κόλπο του Μιραμπέλλου.
 • Σπιναλόγκα: Επισκεφθείτε το ακατοίκητο νησί της Σπιναλόγκας με τη μοναδική του ομορφιά.
 • Μάταλα: Απολαύστε την διάσημη παραλία των Ματάλων με τις κρυστάλλινες νερά και τις παραδοσιακές ταβέρνες.
 • Κνωσός: Εξερευνήστε τα εντυπωσιακά αρχαία ανάκτορα της Κνωσού και τη μυστηριώδη μινωική ιστορία της.

Αυτά τα μέρη αποτελούν μόνο μια μικρή γεύση από τον πλούτο της Κρητικής φύσης και ιστορίας που μπορείτε να ανακαλύψετε σε αυτό το όμορφο νησί.