Κνωσός

Κνωσός

Η Κνωσός, το σημαντικότερο κέντρο του Μινωικού Πολιτισμού, βρίσκεται στο ύψωμα της Κεφάλας, περιτριγυρισμένη από ελαιώνες, αμπελώνες και κυπαρίσσια. Βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ηρακλείου. Ο ποταμός Καίρατος (ή αλλιώς γνωστός ως Κατσαμπάς) ρέει δίπλα από αυτήν. Σύμφωνα με τον μυθικό λόγο, η Κνωσός υπήρξε η έδρα του βασιλιά Μίνωα και η πρωτεύουσα του μινωικού κράτους.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΣΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Η Iστορία της Κνωσού

Το μεγαλεπήβολο μνημείο του μινωικού ανακτόρου αποτελεί τον κυριότερο τουριστικό προορισμό στην Κνωσό, μια σημαντική πόλη της αρχαιότητας που είχε συνεχή ζωή από τη νεολιθική εποχή έως τον 5ο αιώνα π.Χ. Αυτός ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στον λόφο της Κεφάλας. Σύμφωνα με τον μυθικό παραδοσιακό λόγο, ήταν η έδρα του σοφού βασιλιά Μίνωα. Ο μύθος του Λαβύρινθου με τον Μινώταυρο και του Δαίδαλου με τον Ίκαρο συνδέονται στενά με τον ανάκτορο της Κνωσού.

Οι πρώτες ανασκαφές στην περιοχή ξεκίνησαν το 1878 από τον Ηρακλειώτη Μίνωα Καλοκαιρινό. Αργότερα, ο Άγγλος Sir Arthur Evans πραγματοποίησε ανασκαφές από το 1900 έως το 1913 και από το 1922 έως το 1930, αποκαλύπτοντας ολόκληρο το ανάκτορο.

Τα αρχαιότερα αποτυπώματα κατοίκησης στην περιοχή του ανακτόρου χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή (7000-3000 π.Χ.). Η κατοίκηση συνεχίστηκε στην προ-ανακτορική περίοδο (3000-1900 π.Χ.), και στο τέλος αυτής της περιόδου ο χώρος ισοπεδώνεται για την κατασκευή ενός μεγάλου ανακτόρου. Το πρώτο ανάκτορο καταστράφηκε, πιθανότατα από έναν σεισμό, περίπου το 1700 π.Χ. Ένα δεύτερο, ακόμη πιο επιβλητικό ανάκτορο, χτίστηκε πάνω στα ερείπια του προηγούμενου. Μετά από μια μερική καταστροφή περίπου το 1450 π.Χ., οι Μυκηναίοι εγκαταστάθηκαν στην Κνωσό. Το ανάκτορο καταστράφηκε οριστικά περίπου το 1350 π.Χ. από μια μεγάλη πυρκαγιά. Ο χώρος αυτός κατοικήθηκε ξανά από την ύστερη μυκηναϊκή περίοδο έως τη ρωμαϊκή εποχή.

Πως να ταξιδέψω από / προς Κνωσσό;

Δρομολόγια πλοίων από τον Πειραιά για Ηράκλειο έχει όλον τον χρόνο. Η διάρκεια του ακτοπλοϊκού ταξιδιού από την Αθήνα προς τον Ηράκλειο είναι 8,5 - 9,5 ώρες, με κόστος που ξεκινά από 36 € για μια κανονική θέση.

Παρακάτω είναι μερικές οδικές συνδέσεις με την Κνωσό:

  • Διαδρομή οδικώς από Ηράκλειο προς την Κνωσό: απόσταση 6χλμ (15λ)
  • Διαδρομή οδικώς από τα Χανιά προς το Ηράκλειο: απόσταση 128 χλμ. (1ώρα & 50λεπτά)
  • Διαδρομή οδικώς από το Ρέθυμνο προς το Ηράκλειο: απόσταση 82 χλμ. (1ώρα)