Πως πάω στην Άνδρο

Πως πάω στην Άνδρο

Η Άνδρος, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, διακρίνεται για τα καταπράσινα τοπία και την πλούσια ναυτική ιστορία της. Μόλις 2 ώρες από τη Ραφήνα, προσφέρει μοναδική αρχιτεκτονική, σημαντικά μουσεία, και πανέμορφες παραλίες όπως η Χρυσή Άμμος και ο Άγιος Πέτρος. Συνδυάζει κυκλαδίτικη γοητεία με αυθεντική φύση, καθιστώντας την ιδανικό προορισμό για εξερεύνηση και χαλάρωση.

Άνδρος: Όταν ένα νησί είναι τόσο πράσινο που αμφιβάλλεις αν είναι νησί!

Οι Κυκλάδες είναι από τους πιο hot προορισμούς για καλοκαιρινές διακοπές και όχι άδικα αφού η πρόσβαση σε αυτές είναι εύκολη. Νησιωτικό σύμπλεγμα κοντά στην Αθήνα και φυσικά το κάθε ένα από αυτά τα νησιά ακολουθεί μεν τα κλασσικά κοινά χαρακτηριστικά αλλά διαφοροποιείται και σε κάτι συγκεκριμένο. Η Άνδρος λοιπόν ξεχωρίζει για το καταπράσινο τοπίο της και τους ορεινούς όγκους της που σε κάνουν να αμφιβάλλεις αν βρίσκεσαι σε νησί.

Ακτοπλοϊκά για Άνδρο.

Η Άνδρος είναι ένα από τα πιο κοντινά νησιά στην Αθήνα, μόλις 2 ώρες με το πλοίο από το λιμάνι της Ραφήνας. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και απέχει 37 ναυτικά μίλια από την Αττική. Μπορείτε να προσεγγίσετε το νησί με πλοίο από την Αθήνα από το λιμάνι της Ραφήνας ή του Λαυρίου.

Εξερευνώντας την Άνδρο

Το νησί έχει τεράστια ιστορία στην Ναυτιλία η οποία χάνεται βαθιά μέσα στον χρόνο έχει χαρακτηριστεί το νησί των εφοπλιστών αφού είναι η γενέτειρα πολλών μεγάλων ναυτικών οικογενειών μέχρι και σήμερα. Στην αρχιτεκτονική της περιοχής βρίσκει κανείς ξεκάθαρη τη ναυτική ιστορία του νησιού και τον πλούτο των παλαιών γενεών. Συνδυάζει την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική παράδοση με νεοκλασικές επιρροές, τα μεσαιωνικά, νεοκλασικά και νησιώτικα σπίτια της, τα απλωτά σκαλιά, η ευρύχωρη πλατεία με τα δέντρα, οι επιβλητικές εκκλησίες και τα μουσεία συνθέτουν ένα συναρπαστικό σύνολο. Τη μαγευτική εικόνα συμπληρώνει το μικρό νησάκι με το φράγκικο (Μέσα ή Κάτω) κάστρο που συνδέεται με τη στεριά με μια μονότοξη πέτρινη γέφυρα του 13ου αι.

Στην αντίθετη μεριά του νησιού, βρίσκει κανείς το Γαύριο και το Μπατσί. Στο Γαύριο βρίσκεται το λιμάνι, το οποίο συνδέεται απευθείας με τη Ραφήνα. Το μαγευτικό Μπατσί, λίγο νοτιότερα, είναι ένα κοσμοπολίτικο χωριό πάνω στη θάλασσα. Ένας πραγματικός θησαυρός γεμάτος ταβέρνες, μπαράκια και όμορφες κοντινές παραλίες. Το Κόρθι με τα ορεινά χωριά και τα γραφικά παλιά μονοπάτια του, με τα Διποτάματα και το γιαλό του (Όρμος Κορθίου) είναι σίγουρα ένα μέρος του νησιού που πρέπει να δείτε!

Αξιοθέατα της Άνδρου

Η Άνδρος θα μπορούσε ν’ αποτελέσει προορισμό πολιτιστικού τουρισμού απλά και μόνο για τα μουσεία της. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή στη Χώρα φιλοξενεί κάθε χρόνο μοναδικές εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής. Το Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων, στο χωριό Πιτροφός, δίνει την ευκαιρία στο επισκέπτη να δει από κοντά ένα τυπικό δείγμα μιας ελαιοπαραγωγικής μονάδας προβιομηχανικής τεχνολογίας και να γνωρίσει τη λειτουργία μιας παραδοσιακής μορφής οικοτεχνίας. Αξίζει να επισκεφτείτε σημεία όπως η Παλαιόπολη όπου δίνουν μια ιδέα για την σημαντική θέση του νησιού κατά τους προϊστορικούς και γεωμετρικούς χρόνους. Η αρχαία πόλη της Άνδρου βρίσκεται 16 χλμ. Δ της Χώρας. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν εντοπιστεί ακόμη ο προϊστορικός οικισμός της Πλάκας, ο γεωμετρικός οικισμός της Ζαγοράς και οχυρωμένος οικισμός της νεολιθικής εποχής (4500-3300 π.Χ.), στον οποίο αποκαλύφθηκαν βραχογραφίες, που απεικονίζουν διάφορα ζώα, πλοία και γραμμικά σχήματα. Τέλος σημαντική θέση στην ιστορία του νησιού έχει το άγαλμα του Αφανή Ναύτη, αφιερωμένο στους ναυτικούς που χάθηκαν στη θάλασσα, το οποίο μπορεί κανείς να θαυμάσει επισκεπτόμενος την πλατεία της Χώρας.

Παραλίες της Άνδρου.

Η Άνδρος φημίζεται για τις αμμώδεις παραλίες της, άλλες εύκολα προσβάσιμες και άλλες καλά φυλαγμένες από δύσβατους δρόμους ή ακόμα και προσβάσιμες μόνο με βάρκα. Ανάμεσα σε Γαύριο και Μπατσί, βρίσκει κανείς την παραλία Χρυσή Άμμο, μια αρκετά δημοφιλής παραλία για τα καταγάλανα νερά της και την εύκολη πρόσβαση. Η παραλία του Αγίου Πέτρου, με τα δροσερά κρυστάλλινα νερά της, αν και οργανωμένη στο μεγαλύτερο κομμάτι της διαθέτει και ανοργάνωτα σημεία. Όσο για την παραλία Κυπρί, αυτή είναι ιδανική για τους λάτρεις των watersports! Περιπετειώδης παραλία με εξωτική ομορφιά, ο Ζόρκος θα σας μαγέψει με τα κρυστάλλινα νερά του. Από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, το Βιτάλι, προσφέρει ένα ειδυλλιακό τοπίο στους επισκέπτες. Ο Φελλός έχει όλα όσα χρειάζονται όσοι αγαπούν τις μη οργανωμένες παραλίες: καταγάλανα νερά, φυσική σκιά και μεγάλη αμμουδερή παραλία. Ιδανική για όσους έχουν παιδιά! Από τις πιο φημισμένες παραλίες, της Γριάς το Πήδημα με τον χαρακτηριστικό πελώριο βράχο που υψώνεται στην ακτή της. Τέλος, τα Πίσω Γυάλια είναι μια όμορφη οργανωμένη παραλία, κοντά στη χώρα, προσβάσιμη μετά από αρκετά σκαλοπάτια, τα πεντακάθαρα νερά της οποίας αξίζουν τον κόπο.

Λιθόστρωτα σηματοδοτημένα μονοπάτια διατρέχουν το νησί μέσα από λιβάδια που μοσχοβολούν θυμάρι, κρόκο και φασκόμηλο. Η Άνδρος είναι αναμφίβολα ένα νησί με φυσικό πλούτο που εκτός από τις εμπειρίες που προσφέρει σαν ένα τυπικό κυκλαδονήσι με διασκέδαση καλό φαγητό και μοναδικές παραλίες , έχει να προσφέρει και μια ευκαιρία βαθύτερης γνωριμίας και σύνδεσης με την φύση που αξίζει έστω μια φορά στην ζωή σας να ζήσετε!

Μην ξεχάσεις να κλείσεις τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια για την Άνδρο στο booktickets