Χάλκη

Χάλκη

Η Χάλκη είναι ένα μικρό νησί των Δωδεκανήσων και βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Ρόδο. Η Χάλκη προσφέρει μια ανεπανάληπτη εμπειρία σε όσους αναζητούν ηρεμία, αυθεντική ομορφιά του Αιγαίου και χαλάρωση. Οι υπέροχες ακτές της και τα μοναδικά χρώματα της προσφέρουν έναν αξιομνημόνευτο τόπο για όσους επιθυμούν αξέχαστες διακοπές.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΣΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Η Ιστορία της Χάλκης

Η Χάλκη κατοικείται από την προϊστορική εποχή. Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Τιτάνες ήταν οι πρώτοι κάτοικοι. Οι Πελασγοί έζησαν στο νησί για πολλά χρόνια, αφήνοντας πίσω τους πολλά χτίσματα. Τον 7ο αιώνα το νησί κυριεύουν οι Άραβες μέχρι το 825 οπότε και απελευθερώνεται. Οι Βενετοί και Γενοβέζοι καταφτάνουν το 1204. Κατά το 14ο αιώνα οι Ιππότες της Ρόδου παραχώρησαν τη Χάλκη ως φέουδο στην οικογένεια Assanti από την Ίσκια. Το 1523 τη Χάλκη την κυριεύουν οι Τούρκοι. Παίρνει μέρος στην επανάσταση του 1821. Από τα μέσα του 19ου αιώνα η τουρκοκρατούμενη Χάλκη φτάνει στο απόγειο της ακμής της. Μαζί με τη Σύμη, την Κάλυμνο, το Καστελόριζο και την Κάσο αναπτύσσουν το εμπόριο και τη σπογγαλιεία.

Στα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας και κατά την ιταλοκρατία τα πατροπαράδοτα προνόμια καταργούνται, πλήττεται το εμπόριο κι η σπογγαλιεία κι αρχίζει η αιμορραγία της μετανάστευσης. Κυριεύεται από τους Ιταλούς το 1912, όπως κι όλα τα Δωδεκάνησα, περιέρχεται υπό ιταλική κυριαρχία, στρατιωτική αρχικά και πολιτική μετά το 1923. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου η Χάλκη δοξάστηκε χάρη στους αγώνες και το αίμα άξιων τέκνων της, όπως ο υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος και ο λοχαγός Διογένης Φανουράκης.

Οι Παραλίες της Χάλκης

Σε κάποιες παραλίες του νησιού μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια, σε άλλες να πάρετε το καΐκι από το Νημποριό.

  • Ο Πόνταμος: Είναι η πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού με κατάλευκη αμμουδιά.
  • Η Κάνια: Είναι μια γραφική παραλία με βότσαλο, όπως και το Γιάλι, η Φτενάγια και η Αρέτα που φημίζονται για τα γαλαζοπράσινα νερά.
  • Η Τραχειά: η παραλία που βρέχεται από δύο θάλασσες και προσεγγίζεται μόνο με καΐκι.

Αξιοθέατα της Χάλκης

  • Η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου: Η Εκκλησία Βρίσκεται στο χωριό Νιμποριός και είναι μια εντυπωσιακή εκκλησία που ξεχωρίζει λόγω του επιβλητικού λευκού καμπαναριού και του ασπρόμαυρου βοτσαλωτού μωσαϊκού στην αυλή της. Επιπλέον, μέσα στην εκκλησία θα βρείτε ένα μικρό εκκλησιαστικό μουσείο με ενδιαφέροντα εκθέματα.
  • Η Μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ Πανορμίτη: Η Μονή Βρίσκεται στον λόφο Άγιο Όνουφριο, περίπου 5 χιλιόμετρα δυτικά του Εμπορειού. Η μονή είναι περιτριγυρισμένη από πολλά δέντρα, προσφέροντας μια ευχάριστη ατμόσφαιρα. Στο πάτωμα της εκκλησίας και της αυλής της μονής, θα εντυπωσιαστείτε από ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραδοσιακής τέχνης του Δωδεκανήσου: τα μωσαϊκά. Στο εσωτερικό της εκκλησίας θα δείτε εικόνες και αφιερώματα που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα. Λίγο πιο μακριά, υπάρχει ένα βυζαντινό εκκλησάκι με εντυπωσιακά τοιχογραφίες από τον 13ο & 14ο αιώνα. Η πανοραμική θέα από αυτό το σημείο θα σας μαγέψει, καθώς θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε τη θέα των πολλών μικρών νησιών που στολίζουν τη θάλασσα γύρω από τη Χάλκη.
  • Μεσαιωνικό Κάστρο: Το εντυπωσιακό Μεσαιωνικό Κάστρο, που θέλει οπωσδήποτε μια επίσκεψη, απλώνεται με θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Εκτός από την εκπληκτική θέα, μπορείτε να επισκεφθείτε το εγκαταλελειμμένο μεσαιωνικό χωριό που βρίσκεται εκεί.
  • Ο Πύργος του Ρολογιού: Ο εντυπωσιακός Πύργος του Ρολογιού είναι ένα όμορφο κτίριο που δεσπόζει στο λιμάνι της Χάλκης και αποτελεί το έμβλημα του νησιού. Με την επιβλητική του παρουσία δίπλα στο δημαρχείο, προσφέρει μια εξαιρετική θέα.