Κύμη

Κύμη

Η Κύμη είναι μια πανέμορφη κωμόπολη και λιμάνι του νομού Εύβοιας. Βρίσκεται στη ανατολική πλευρά της Εύβοιας και έχει ιστορία αιώνων ως ναυτική πόλη. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε ένα λόφο που βλέπει στη θάλασσα και προσφέρει πανοραμική θέα στο Αιγαίο.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΣΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Η Ιστορία της Κύμης

Μέχρι τώρα, οι ανασκαφές στα όρια του Δήμου Κύμης έχουν ανακαλύψει αρχαιολογικά ευρήματα από υστεροελλαδική και γεωμετρική περίοδο οικισμού. Τον 6ο αιώνα π.Χ., η Κύμη αναφέρεται ως πόλη από τον γεωγράφο Στέφανο τον Βυζάντιο, ενώ κατά την περίοδο της δυτικής κυριαρχίας στην Εύβοια (1204-1470), ήταν γνωστή και ως λιμάνι. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, η Κύμη αναπτύχθηκε οικονομικά, ειδικά στην παραγωγή και το εμπόριο κρασιού. Κατά την επανάσταση του 1821, υπέστη μεγάλες καταστροφές, αλλά από τη δεκαετία του 1830 μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, γνώρισε μια περίοδο οικονομικής άνθησης. Την ίδια περίοδο, επίσης, ανέβηκε και η ναυτική της ισχύς, με τον αριθμό των ιστιοφόρων πλοίων που ανήκαν στο νηολόγιο της να φτάνει τα 140 το 1870. Σήμερα, η Κύμη επιδιώκει να αναβαθμίσει την ταυτότητά της προβάλλοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει στους τομείς των μεταφορών, του τουρισμού, της γεωργίας και της επεξεργασίας τροφίμων.

Οι Παραλίες της Κύμης

 • Καλάμι: Μια από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες στον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου είναι το Καλάμι. Τα πράσινα νερά που ανάμεσα σε βράχους και πλούσια βλάστηση δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο στην παραλία του Καλάμι.
 • Κορασίδα: Η παραλία Κορασίδα είναι ευρέως γνωστή για την ομορφιά της. Με βότσαλα και κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, συνδυάζει ιδανικά το βουνό και τη θάλασσα. Επιπλέον, η περιοχή φημίζεται για την ιαματική πηγή της, η οποία θεωρείται ωφέλιμη για στομαχικές και νεφρικές παθήσεις.
 • Κάλαμος: Ο Κάλαμος είναι μια αγαπημένη παραλία με λευκή άμμο τόσο στην παραλία όσο και στη θάλασσα. Τα νερά του είναι κρυστάλλινα και υπέροχα, και υπάρχουν δύο παραλίες που βρίσκονται δίπλα η μία στην άλλη. Οι ντόπιοι τις αποκαλούν "καλή" και "κακιά". Ο Κάλαμος προσφέρει μια υπέροχη εμπειρία μπάνιου στην περιοχή.
 • Χερόμυλος Πετριών: Ο Χερόμυλος είναι μια παραλία με μοναδική ομορφιά, που βρίσκεται κοντά στην κοινότητα των Πετριών. Η παραλία έχει ψιλό βότσαλο στο μεγαλύτερο μέρος της και χοντρή άμμο στη νότια πλευρά. Τα νερά είναι γαλαζοπράσινα, με ρηχά τμήματα που βαθαίνουν απότομα.
 • Κακολίμανο: Το Κακολίμανο είναι μια απομονωμένη παραλία με λεπτό βότσαλο, που βαθαίνει γρήγορα. Δεν είναι οργανωμένη, αλλά προσφέρει μια ήσυχη ατμόσφαιρα για χαλάρωση και απομόνωση.
 • Κλιμάκι: Το Κλιμάκι είναι μια μικρή παραλία σε έναν κολπίσκο και βρίσκεται λίγα λεπτά μακριά από το χωριό των Αγίων Αποστόλων. Έχει εκπληκτικά διάφανα νερά, άμμο κυρίως στον βυθό και σταθερό βάθος περίπου τριών μέτρων.
 • Μουρτερή - Αγιος Μερκούριος: Η παραλία Μουρτερή είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο διάσημες παραλίες στην Εύβοια, κοντά στην Κύμη. Έχει άμμο και μικρό βοτσαλάκι, αλλά είναι εκτεθειμένη στους ανέμους. Τα κύματα συχνά φτάνουν τα τρία έως τέσσερα μέτρα ύψος.
 • Σουτσίνι: Το Σουτσίνι είναι μια παραλία που εξυπηρετεί όλα τα γούστα. Βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα μετά το λιμάνι της Κύμης. Στο ένα τμήμα της παραλίας, θα βρείτε κυρίως οικογένειες, ενώ η άκρη της παραλίας είναι πιο κατάλληλη για νεότερα άτομα, συνήθως ζευγάρια, που αναζητούν πιο ήσυχες και χαλαρές στιγμές.

Αξιοθέατα της Κύμης

Υπάρχουν πολλά αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφθείτε στον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου.

 • Ο Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου: Βρίσκεται στο χωριό Οξύλιθος και έχει μεγάλο πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Ο ναός χτίστηκε και αγιογραφήθηκε στα τέλη του 13ου αιώνα και θεωρείται αριστούργημα της βυζαντινής τέχνης. Είναι γνωστός και ως "Παναγία Πετριώτισσα", καθώς η εικόνα της Παναγίας προέρχεται από το χωριό Πετριές. Ο ναός είναι σταυροειδής και κτίστηκε με αλάξευτες πέτρες. Ο νάρθηκας και το ξυλόστεγο προστέθηκαν αργότερα. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν όμορφες τοιχογραφίες που απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή του Χριστού και της Παναγίας. Κατά την παραμονή της γιορτής της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο, οι κάτοικοι του χωριού στήνουν μεγάλα καζάνια και προετοιμάζουν φαγητό, το οποίο ευλογείται από τον Μητροπολίτη Καρυστίας και μοιράζεται στους πιστούς.
 • Το σπίτι του Γεωργίου Παπανικολάου: Στην Κύμη γεννήθηκε ένας διάσημος επιστήμονας παγκόσμιας φήμης, ο Γεώργιος Παπανικολάου, ο οποίος έδωσε ελπίδα ζωής σε εκατομμύρια γυναίκες. Ο Παπανικολάου ανακάλυψε το γνωστό "ΤΕΣΤ ΠΑΠ", το οποίο αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το 2014, το σπίτι του Γεωργίου Παπανικολάου αγοράστηκε από τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου και ανακαινίστηκε, αποτελώντας έναν τόπο μνήμης και τιμής για τον επιστήμονα και το έργο του.
 • Λαογραφικό Μουσείο Κύμης: Το Λαογραφικό Μουσείο Κύμης ιδρύθηκε το 1981 από τον Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κύμης και βρίσκεται σε ένα τριώροφο νεοκλασικό κτίριο. Στο μουσείο μπορείτε να θαυμάσετε πολλά αξιόλογα εκθέματα. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν οι φορεσιές, οι στρατιωτικές στολές από τους Βαλκανικούς πολέμους και τα άμφια του Αγίου Νεκταρίου. Θα εντυπωσιαστείτε με την αναπαράσταση ενός παραδοσιακού παλιού σπιτιού της Κύμης που βρίσκεται στον όροφο του κτιρίου. Επιπλέον, εκτίθενται κεντήματα, έντυπα και φωτογραφίες από την Κύμη και τη ζωή του Γεωργίου Παπανικολάου. Στον κήπο του μουσείου, υπάρχει ένα υπαίθριο κυκλικό θέατρο με περίπου 250 θέσεις, όπου πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.
 • Ριζόκαστρο: Το Ριζόκαστρο είναι ένα μεσαιωνικό κάστρο, που βρίσκεται πάνω από το Μηλάκι Αλιβερίου, και λέγεται ότι ενώνεται με αυτό με υπόγεια σήραγγα μήκους 1,5 χλμ. Είναι ένα σχεδόν τετράγωνο κάστρο, που σε λίγα σημεία σώζονται τα τείχη του. Στο εσωτερικό του θα βρείτε μια δεξαμενή και μια στοά. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης, ο Νικόλαος Κριεζώτης χρησιμοποίησε το κάστρο ως φυλακή.
 • Ο ναός της Παναγίας Λιαουτσάνισσας: Βρίσκεται στην ομώνυμη συνοικία της Κύμης και απέχει ένα χιλιόμετρο από το κέντρο της πόλης. Αυτός ο ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και χτίστηκε το 1849. Το 1965 αναγνωρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο. Ένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του είναι το φιλοτεχνημένο από τον μαρμαρογλύπτη Ιωάννη Χαλεπά τέμπλο και ο άμβωνας. Ο Χαλεπάς ήταν γιος του γνωστού Γιαννούλη Χαλεπά. Σύμφωνα με τον μύθο, στην παραλία "Μαύρα Λιθάρια", η θάλασσα παρέσυρε προς την ξηρά μετά από ένα ναυάγιο αρκετά ξύλα. Οι κάτοικοι παρατήρησαν ότι κάθε βράδυ ένα φως εμφανιζόταν στη θάλασσα, αλλά εξαφανιζόταν όταν πλησίαζαν κοντά του.

Εισιτήρια πλοίων και ακτοπλοϊκά δρομολόγια από / προς Κύμη

Η μετάβαση από Κύμη, Εύβοια προς Σκύρο και η επιστροφή είναι εύκολες κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου. Η Skyros Maritime Company εκτελεί το δρομολόγιο από Κύμη, Εύβοια προς Σκύρο. Το δρομολόγιο πραγματοποιείται μόνο κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου. Τα εισιτήρια είναι διαθέσιμα για επιβάτες και οχήματα, όπως αυτοκίνητα και μηχανές. Η διάρκεια του ταξιδιού από Κύμη, Εύβοια προς Σκύρο είναι περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά. Αυτή τη στιγμή, το δρομολόγιο πραγματοποιείται απευθείας χωρίς στάσεις σε άλλα νησιά.