Νεάπολη

Νεάπολη

Η Νεάπολη Βοιών ή επίσης γνωστή ως Βάτικα, αποτελεί μια παραθαλάσσια κωμόπολη που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Βρίσκεται στην ίδια τοποθεσία με την αρχαία πόλη των Βοιών. Ένα από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της είναι η αμμουδερή παραλία της και το μικρό, γραφικό λιμανάκι της.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΣΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Η Ιστορία της Νεάπολης Λακωνίας

Τα Βάτικα υπέστησαν δραματικές γεωλογικές μεταβολές εκατομμύρια χρόνια πριν, από πλήρη κάλυψη από τη θάλασσα. Κατά την παλαιολιθική και μεσολιθική περίοδο, τα Βάτικα φαίνεται ότι κατοικήθηκαν, με ένδειξη την πλούσια κεραμική της νεολιθικής εποχής και τα ευρήματα όπως πέτρινα τσεκούρια και αξίνες.

Την περίοδο των Αχαιών, οι κάτοικοι ανέπτυξαν εμπορική δραστηριότητα και επικοινώνησαν με άλλες περιοχές, όπως τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Στη Μυκηναϊκή περίοδο, τρεις πόλεις ευδοκίμησαν στην περιοχή, αποτελώντας τη "Λακωνική Τρίπολη." Η περιοχή αναδείχθηκε ως σημαντικό εμπορικό λιμάνι και κέντρο, ενώ την εποχή του Ρωμαίου στρατηγού Τίτου Φλαμίνιου ανακηρύχθηκαν σαν ελεύθερες πόλεις. Στην διάρκεια των μέσων χρόνων, οι Βοιαί παρέμειναν ένα σημαντικό κέντρο καλλιέργειας, αλιείας και ναυτιλίας. Κατά την Τουρκοκρατία, οι κάτοικοι αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία τους, με αρκετούς να ξεχωρίζουν για την ανδρεία τους. Στα μέσα του 19ου αιώνα, η περιοχή συγχωνεύτηκε σε έναν ενιαίο δήμο, με την πρωτεύουσα να ονομάζεται Νεάπολη.

Οι Παραλίες της Νεάπολης

 • Οι παραλίες των Λιμνών και του Πλατανιστού: Απλώνονται στην ανατολική πλευρά του Μαραθιά και νότια της Παντάνασσας, προσφέροντας μια σειρά από εξαιρετικές παραλίες με κρυστάλλινα γαλανά νερά.
 • Η παραλία του Αγίου Παύλου: Βρίσκεται κοντά στα Βελανίδια, πήρε το όνομά της από το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Παύλου που βρίσκεται κοντά σε αυτήν. Προσφέρει μια ιδανική παραλία με προστασία από τα κύματα και τους ανέμους.
 • Η παραλία της Νεάπολης: Η παραλία εκτείνεται κατά μήκος της προκυμαίας της και βραβεύεται κάθε χρόνο με τη γαλάζια σημαία για την ποιότητα των υπηρεσιών της.
 • Οι Άσπες: Αποτελούν μια εκπληκτική παραλία ανάμεσα στους οικισμούς του Κόρακα και του Προφήτη Ηλία, με μαύρη άμμο και εντυπωσιακά μπλε νερά.
 • Το Ρισμαρί: Βρίσκεται σε έναν μικρό κόλπο κοντά στους ψαράδικους οικισμούς του Κόρακα και του Προφήτη Ηλία, και απέναντι από την παραλία των Άσπες.
 • Το Μάγγανο: Βρίσκεται ανάμεσα στις παραλίες της Νερατζιώνας και της Πούντας - Παυλοπετρίου, προσφέρει πανέμορφα γαλαζοπράσινα νερά και χρυσή άμμο.

Αξιοθέατα της Νεάπολης

Ανακαλύψτε την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής της Νεάπολης Βοιών μέσα από αρκετά ενδιαφέροντα μέρη:

 • Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης Βοιών: Επισκεφθείτε το μουσείο και μάθετε για την ιστορία της αρχαίας πόλης των Βοιών, την περιοχή του Παυλοπέτρι, και τις γεωγραφικές αλλαγές στην Ελαφόνησο.
 • Σπήλαιο Καστανιάς: Σε απόσταση 20 λεπτών από τη Νεάπολη, το σπήλαιο Καστανιάς είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα της περιοχής. Εκπληκτική ποικιλία σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες περιμένει τους επισκέπτες, με ξενάγηση διάρκειας 40 λεπτών.
 • Ναυτικό Μουσείο Νεάπολης: Επισκεφθείτε το Ναυτικό Μουσείο Νεάπολης καθημερινά από τις 10:00 έως τις 18:00 με εισιτήριο 2 ευρώ.

Αυτές οι τοποθεσίες προσφέρουν μια συναρπαστική ευκαιρία για να εξερευνήσετε την φυσική πλούσια κληρονομιά της περιοχής της Νεάπολης Βοιών.

Δραστηριότητες στην Νεάπολη

Τα Βάτικα προσφέρουν μια ποικιλία δραστηριοτήτων για τους επισκέπτες τους. Εκτός από τις παραλίες και τα μνημεία, μπορείτε να απολαύσετε τη φύση μέσω ενός δικτύου πεζοπορικών διαδρομών, να κάνετε καταδύσεις στο ναυάγιο του Ismail Hakki, να αναρριχηθείτε στο αναρριχητικό πάρκο Καβομαλιά και να απολαύσετε πολλές άλλες δραστηριότητες. Επιπλέον, γύρω από τα Βάτικα υπάρχουν τα Κύθηρα, η παραλία του Σίμου και η Μονεμβάσια για μοναδικές εκδρομές!

Πως να ταξιδέψω από / προς Νεάπολη;

Από την πόλη της Νεάπολης πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια προς τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και την Ελαφόνησο από την ακτοπλοϊκή εταιρία Triton Ferries.

 • Δρομολόγια πλοίων Νεάπολη - Κύθηρα: Η χρονική διάρκεια του δρομολογίου είναι περίπου 1,5 ώρα, ενώ προς το Αντικύθηρα περίπου 4 ώρες.
 • Δρομολόγια πλοίων Νεάπολη - Ελαφόνησο: Επίσης, υπάρχει διαθέσιμο καράβι που εκτελεί δρομολόγια από τη Νεάπολη στην Ελαφόνησο. Η χρονική διάρκεια του ταξιδιού κυμαίνεται από 10 έως 20 λεπτά. Το καράβι αναχωρεί από την Πούντα η οποία βρίσκεται 12 χιλιόμετρα δυτικά της Νεάπολης.

Πως να κλείσω εισιτήρια πλοίων για την Νεάπολη;

Στο booktickets θα βρεις πληροφορίες για τα όλα τα δρομολόγια των πλοίων και τις τιμές των εισιτηρίων από την Νεάπολη. Επίσης παρέχονται λεπτομέρειες σχετικά με τα ωράρια αναχώρησης των πλοίων και τη διάρκεια του ταξιδιού για να οργανώσεις εγκαίρως το ταξίδι σου.