Κύθηρα

Κύθηρα

Τα Κύθηρα αποτελούν το νοτιότερο σημείο των Επτανήσων και βρίσκονται στην είσοδο του Λακωνικού κόλπου. Διατηρούν μια έντονη νησιώτικη χαρακτηριστική εμφάνιση, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική να επικρατεί σε πολλούς από τους οικισμούς τους.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΣΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Η Ιστορία των Κυθήρων

Η θάλασσα των Κυθήρων σύμφωνα με τον μύθο του Ησιόδου θεωρείται η γενέτειρα της θεάς Αφροδίτης. Τα Κύθηρα ανήκαν στο Βυζάντιο από τον 6ο αιώνα, με έντονο θρησκευτικό στοιχείο. Το νησί ερημώθηκε για κάποιο διάστημα, αλλά αργότερα εποικίστηκε ξανά. Οι Βενετοί επικράτησαν στην περιοχή και αργότερα το νησί έγινε μέρος του Ενετικού κράτους. Στη συνέχεια, πέρασε στα χέρια των Άγγλων και το 1864 ενσωματώθηκε στην ελεύθερη Ελλάδα. Παρά τις δυσκολίες και τις καταστροφές, οι κάτοικοι των Κυθήρων διατήρησαν την ορθόδοξη πίστη και συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση κατά των Γερμανών κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το νησί ελευθερώθηκε πρώτο από τη γερμανική κατοχή το 1944, αλλά αντιμετώπισε εκρηκτική ερήμωση μετά τον πόλεμο, καθώς πολλοί νέοι εγκατέλειψαν το νησί.

Οι Παραλίες των Κυθήρων

Οι παραλίες των Κυθήρων είναι ποικίλες και προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία. Με ψιλό βότσαλο, αμμουδιές, γαλαζοπράσινα νερά και γραφικές θαλασσοσπηλιές, αυτές οι παραλίες βραβεύονται για την αυθεντικότητα και την φυσική ομορφιά τους.

 • Φυρή Άμμος Κάλαμου: Μια από τις μεγαλύτερες παραλίες στα Κύθηρα, με ψιλό πορφυρό βοτσαλάκι. Η πρόσβαση είναι δύσκολη αλλά ανταμείβει με την φυσική ομορφιά της.
 • Διακόφτι: Μια χαρακτηριστική αμμουδιά με ρηχά γαλαζοπράσινα νερά και λευκή άμμο. Ιδανική για οικογένειες, με οργανωμένο και μη οργανωμένο κομμάτι.
 • Καλαδί: Μια παραλία που αξίζει να επισκεφτείτε, με εντυπωσιακό σκηνικό και γαλάζια νερά. Η πρόσβαση γίνεται με ένα μονοπάτι που περιλαμβάνει 124 σκαλοπάτια.
 • Μελιδόνι: Ένας γραφικός κολπίσκος με ψιλή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά. Η πρόσβαση γίνεται με χωματόδρομο.
 • Χαλκός: Μια δημοφιλής παραλία στο νότιο τμήμα των Κυθήρων, με βότσαλο και βαθιά γαλαζοπράσινα νερά.
 • Σπαραγγαρίο: Μια μαγευτική παραλία με γαλάζια νερά, προσβάσιμη κολυμπώντας από το Καψαλι ή με τα πόδια.
 • Κομπονάδα: Έχει βαθιά καταπράσινα νερά και μεγάλα βότσαλα. Η πρόσβαση είναι εύκολη μέχρι το τέλος της διαδρομής.

Αξιοθέατα των Κυθήρων

Ας δούμε μερικά αξιοθέατα των Κυθήρων:

 • Κάστρο Χώρας: Το Κάστρο της Χώρας είναι μια αρχαία οχυρωμένη πόλη που δεσπόζει πάνω από τον οικισμό της Χώρας. Χρησιμοποιήθηκε ως έδρα του Ενετού διοικητή των Κυθήρων και έχει βυζαντινούς ναούς και άλλα ιστορικά κτίσματα στο εσωτερικό του. Στο Μέγαρό του στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο των Κυθήρων.
 • Κάστρο Κάτω Χώρας Μυλοποτάμου: Αυτό το φρούριο περιλαμβάνει την κύρια γειτονιά της Κάτω Χώρας Μυλοποτάμου, με αρκετές οικίες σε καλή κατάσταση και βυζαντινές εκκλησίες. Στην είσοδο του φρουρίου βρίσκεται ο θυρεός με το Λέοντα του Αγίου Μάρκου, το έμβλημα της Βενετίας. Επίσης, υπάρχει το Κάστρο Αβλέμονα για την προστασία του λιμανιού.
 • Σπήλαια των Κυθήρων: Τα σπήλαια Αγίας Σοφίας Καλάμου, Χουστή και Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου είναι σημαντικά για τους λάτρεις των σπηλαίων. Το σπήλαιο Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου θεωρείται το πιο σημαντικό και διαθέτει υπέροχους σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Στην είσοδο του βρίσκεται ο ναός της Αγίας Σοφίας με αγιογραφίες του 18ου αιώνα.
 • Το Σχολείο της Μηλαπιδέας: Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των σχολείων που έκτισαν οι Άγγλοι κατά τη διάρκεια της αγγλικής κυριαρχίας στο νησί. Το κτήριο αυτό βρίσκεται σε περίοπτη θέση πάνω από το Λιβάδι και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση.
 • Ανεμόμυλοι και Νερόμυλοι των Κυθήρων: Οι ανεμόμυλοι και οι νερόμυλοι στα Κύθηρα αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της αγροτικής παραγωγής του νησιού. Οι ανεμόμυλοι χτίστηκαν τον 19ο αιώνα και χρησιμοποιούνταν για το άλεσμα του σίτου. Οι νερόμυλοι, από την άλλη πλευρά, αριθμούν 23 σε όλο το νησί, αλλά μόνο τρεις από αυτούς διατηρούνται σε καλή κατάσταση.

Δραστηριότητες στα Κύθηρα

Εάν θέλετε να εξερευνήσετε τα Κύθηρα και να απολαύσετε διάφορες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, καταδύσεις και θαλάσσια σπορ, έχετε πολλές επιλογές:

 • Πεζοπορία: Παρά την απουσία σηματοδοτημένων μονοπατιών, τα Κύθηρα προσφέρουν όμορφες διαδρομές για πεζοπορία. Μπορείτε να ακολουθήσετε μονοπάτια που περνούν από καταπράσινες ρεματιές, βράχους που οδηγούν σε παραλίες και πολλά άλλα. Ένα προτεινόμενο μονοπάτι είναι αυτό προς το χωριό Μυλοπόταμος, που διασχίζει ενδιαφέρουσες τοποθεσίες όπως ποτάμια, βράχους και παλιά γεφύρια.
 • Καταδύσεις: Τα Κύθηρα προσφέρουν εξαιρετικές ευκαιρίες για καταδύσεις. Μπορείτε να κάνετε κατάδυση σε κρυστάλλινα νερά με σύγχρονο εξοπλισμό. Υπάρχει ένα καταφύγιο πολύ κοντά στη θάλασσα όπου μπορείτε να εξοπλιστείτε και να απολαύσετε την κατάδυση.
 • Ψάρεμα: Το ψάρεμα είναι δημοφιλής δραστηριότητα στα Κύθηρα. Μπορείτε να ψαρέψετε από βάρκα, να χρησιμοποιήσετε παραγάδια και να ψαρέψτε στον Αβλέμονα, γύρω από τη Χύτρα, τον Χαλκό και άλλες περιοχές. Επίσης, αν ασχολείστε με το ψάρεμα με καλάμι, υπάρχουν καλές επιλογές για αυτό το είδος ψαρέματος.

Επιπλέον, μπορείτε να απολαύσετε το θαλάσσιο σκι και άλλα θαλάσσια σπορ, εκμεταλλευόμενοι τη θαλάσσια τοπογραφία της περιοχής. Όποια δραστηριότητα και αν επιλέξετε, τα Κύθηρα προσφέρουν μια υπέροχη εμπειρία για τους λάτρεις της φύσης και της θάλασσας.

Πως να ταξιδέψω από / προς Κύθηρα;

Μερικά δημοφιλή δρομολόγια πλοίων για τα Κύθηρα είναι τα παρακάτω:

 • Δρομολόγια πλοίων Πειραιάς - Κύθηρα: Η ακτοπλοϊκή γραμμή τον Πειραιά προς τα Κύθηρα εκτελείται μόνο από την ακτοπλοϊκή εταιρεία SeaJets. Οι διασυνδέσεις λειτουργούν μέχρι και δύο φορές την εβδομάδα, και η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 6 ώρες και 30 λεπτά. Το κόστος του εισιτηρίου ξεκινά από 22€.
 • Δρομολόγια πλοίων Νεάπολη - Κύθηρα - Αντικύθηρα: Το δρομολόγιο από τη Νεάπολη προς τους Αντικύθηρα εξυπηρετείται από την εταιρεία Triton Ferries και το πλοίου Porfirousa. Αυτό το δρομολόγιο λειτουργεί καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και προσφέρει εισιτήρια για επιβάτες και οχήματα. Η διάρκεια του ταξιδιού από τη Νεάπολη προς τους Αντικύθηρα είναι περίπου 4 ώρες και 8 λεπτά.
 • Δρομολόγια πλοίων Κρήτη - Κύθηρα: Το δρομολόγιο από την Κίσσαμο, Κρήτη προς τα Κύθηρα εκτελείται από την εταιρεία SeaJets. Η Κίσσαμος είναι μια παραθαλάσσια πόλη που βρίσκεται 36 χιλιόμετρα ανατολικά των Χανίων. Αυτό το δρομολόγιο πραγματοποιείται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η διάρκεια του ταξιδιού από την Κίσσαμο, Κρήτη προς τα Κύθηρα είναι περίπου 3 ώρες και 48 λεπτά.

Πως να κλείσω εισιτήρια για τα Κύθηρα;

Στο booktickets μπορείς εύκολα και απλά να βρεις τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια προς τα Κύθηρα και να κλείσεις ακτοπλοϊκά εισιτήρια online στις φθηνότερες τιμές με όλες τις εκπτώσεις τόσο για επιβάτες όσο και για οχήματα!