Σητεία

Η Σητεία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Κρήτης και αριθμεί περίπου 10.000 κατοίκους. Χαρακτηρίζεται από την αρχιτεκτονική της που δημιουργεί ένα αμφιθεατρικό περιβάλλον στον λόφο "Μπόντα" προς τον βόρειο κόλπο με το ίδιο όνομα. Η Σητεία ανήκει στις τελευταίες περιοχές της Ελλάδας που εισήχθησαν στον τουριστικό χάρτη με αργά ρυθμούς, διατηρώντας αναλλοίωτη την ομορφιά της.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΣΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Η Ιστορία της Σητείας

Η Σητεία έχει κατοικηθεί από την εποχή του χαλκού και γνώρισε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη τον 2ο αιώνα π.Χ. Κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής περιόδου, η Σητεία είχε δικό της νόμισμα και συνέχισε να αναπτύσσεται.

Κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας, η Σητεία ευδοκίμησε από την αρχή της Ενετικής κατάκτησης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, χτίστηκαν πολλά κάστρα και φρούρια στην πόλη, με το φρούριο Καζάρμα να είναι το μόνο που σώζεται σήμερα. Το 1508, ένας φοβερός σεισμός πλήττει την πόλη, ενώ τριάντα χρόνια αργότερα υποστέλλεται από πειρατές. Το 1538, ο πειρατής Μπαρμπαρόσα επιτέθηκε και προκάλεσε ανεπανόρθωτες καταστροφές στην πόλη. Το 1648, κατά την πολιορκία των Τούρκων, η Σητεία άρχισε να εγκαταλείπεται, αλλά η φρουρά αντιστάθηκε μέχρι το 1651. Κατόπιν, προκλήθηκε η καταστροφή των τειχών και των κυριότερων κτιρίων για να αποτραπεί η παράδοσή τους στους Τούρκους.

Το 1870, ο Χουσεϊν Αβνή Πασάς αγόρασε την παλιά Σητεία και μετέφερε την πρωτεύουσα της επαρχίας του εκεί, ονομάζοντάς την Αβνιέ. Κατά τη διάρκεια της κατοχής το 1941 από Ιταλούς και Γερμανούς, οι κάτοικοι της Σητείας οργάνωσαν αντίσταση κατά των κατακτητών. Οι μοναχοί στη Μονή Τοπλού συμμετείχαν επίσης στην αντίσταση, παρά τον κίνδυνο καταστροφής από τους Ναζί.

Οι Παραλίες της Σητείας

Η επαρχία Σητείας στην Κρήτη προσφέρει μια ποικιλία από όμορφες παραλίες, καθεμία με τα δικά της χαρακτηριστικά και γοητεία. Αναφέρονται ορισμένες από τις πιο σημαντικές:

 • Παραλία Σητείας: Μια μεγάλη οργανωμένη παραλία που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Σητείας, προσφέροντας όλες τις ανέσεις για τους επισκέπτες. Είναι κατάλληλη για θαλάσσια παιχνίδια και είναι πολυσύχναστη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
 • Μοχλός: Σε αυτήν την παραλία στον όμορφο ψαροχωριό Μόχλος, μπορείτε να απολαύσετε την καθαρή θάλασσα και να εξερευνήσετε τα αρχαία ερείπια του μινωικού οικισμού στο απέναντι νησάκι.
 • Αγία Φωτιά: Αυτή η παραλία βρίσκεται μπροστά στον ομώνυμο οικισμό και προσφέρει καταπραϋντικά νερά και επιλογές για διαμονή και φαγητό.
 • Παπαδιόκαμπος: Στον Παπαδιόκαμπο, η ερημία είναι πλήρης, και αυτή η παραλία είναι ιδανική για όσους αναζητούν τη μοναξιά και την ηρεμία.
 • Μακρύς Γιαλός: Αυτή η παραλία είναι κατάλληλη για οικογένειες και προσφέρει πολυτελή καταλύματα και διασκέδαση.
 • Κουτσουράς: Ο Κουτσουράς είναι ένας νεόκτιστος οικισμός που προσφέρει μια υπέροχη παραλία με καθαρά νερά και βότσαλο.
 • Μονή Κάψα: Αυτή η παραλία είναι απομονωμένη και ήσυχη, ιδανική για όσους αναζητούν ηρεμία και απομόνωση. Συνιστάται να αποφύγετε τον γυμνισμό λόγω της γειτνίασης της Μονής Κάψα.

Κάθε μια από αυτές τις παραλίες έχει το δικό της μοναδικό χαρακτήρα και προσφέρει διάφορες εμπειρίες στους επισκέπτες. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για να εξερευνήσετε την πανέμορφη περιοχή της Σητείας στην Κρήτη.

Αξιοθέατα της Σητείας στην Κρήτη

 • Το Αρχαιολογικό Μουσείο: Το μουσείο περιλαμβάνει μια εντυπωσιακή συλλογή αρχαιοτήτων από διάφορες περιόδους, με τη μεγαλύτερη και πλουσιότερη συλλογή να προέρχεται από τον ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου. Τα ευρήματα καλύπτουν ένα εύρος περίπου 4.000 χρόνων, από την Ύστερη Νεολιθική έως την Ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο. Ένα από τα πιο διάσημα αντικείμενα του μουσείου είναι το χρυσελεφάντινο αγαλματίδιο από τη μινωική πόλη του Παλαικάστρου.
 • Το Μουσείο της Μονής Τοπλού: Φιλοξενεί ενδιαφέρουσες συλλογές από κρητικές εικόνες και χαρακτικά, συμπεριλαμβανομένων της Παναγίας της Αμίαντος, της Κοίμησης της Θεοτόκου, της Παναγίας της Αμόλυντος και του Χριστού Παντοκράτωρ, όλες από τον 15ο αιώνα.
 • Η αρχαία Ίτανος: Βρίσκεται στην περιοχή της Ερημούπολης, κοντά στο Βάι, και είναι μια αρχαία πόλη που πρωτοαναφέρεται στον Όμηρο. Η Ιστορία της ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους, και υπήρξε σημαντικός σταθμός στο εμπόριο και τις εμπορικές σχέσεις με την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή. Σήμερα σώζονται ερείπια από το μεγάλο φυλάκιο-πύργο στη δυτική ακρόπολη, την μεγάλη παλαιοχριστιανική εκκλησία στην ανατολική ακρόπολη, την ελληνιστική συνοικία, και δύο παλαιοχριστιανικοί ναοί.
 • Καζάρμα: Είναι ένα εντυπωσιακό βενετσιάνικο φρούριο που κατασκευάστηκε κατά τον 13ο αιώνα και χρησιμοποιείται σήμερα ως χώρος εκδηλώσεων.
 • Τρυπητό: Στον Τρυπητό αποκαλύφθηκε η ελληνιστική πόλη του Τρυπητού, η οποία θεωρείται ότι είναι η αρχαία πόλη της Σητείας, γνωστή και ως Ητεία. Οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει διάφορα ερείπια, κατοικίες, νεκροταφεία, και νομίσματα από διάφορες εποχές.
 • Μόχλος: Στον Μόχλο, στο νησάκι του Αγίου Νικολάου, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Μόχλου, ένας σημαντικός μινωικός οικισμός με λιμάνι, όπου ανασκαφές έχουν αποκαλύψει διάφορες φάσεις από την εποχή του Χαλκού.

Δραστηριότητες στην Σητεία

Η Σητεία είναι μια περιοχή που ξεχωρίζει για τις αντιθέσεις της, ανάμεσα στο ημιορεινό και το παράκτιο περιβάλλον, ανάμεσα στη μεσογειακή βλάστηση και το άγριο βραχώδες τοπίο.

 • Πεζοπορία: Η πεζοπορία αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να εξερευνήσετε αυτές τις διαφορετικές πλευρές της περιοχής. Το Γεωπάρκο Σητείας έχει δημιουργήσει πολλούς γεωδιαδρόμους που περιλαμβάνουν πεζοπορία, ποδηλασία και οδήγηση, συνδέοντας γεωλογικά μνημεία, οικοτόπους, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικές θέσεις και οικισμούς. Αυτοί οι δρόμοι προσφέρουν τη δυνατότητα να εξερευνήσετε τη γεωλογία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής. Οι πεζοπορικές διαδρομές περιλαμβάνουν διεθνή μονοπάτια όπως το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, τοπικά οργανωμένες διαδρομές και μονοπάτια που συνδέουν παλιούς οικισμούς. Υπάρχουν πάνω από 11 οργανωμένες πεζοπορικές διαδρομές που διασχίζουν την περιοχή, με διάφορα επίπεδα δυσκολίας και διαρκεία. Αυτό σας επιτρέπει να επιλέξετε την πεζοπορία που ταιριάζει καλύτερα στις προτιμήσεις και τις δυνάμεις σας. Οι περισσότερες από αυτές είναι εύκολα προσβάσιμες, καλύπτουν αποστάσεις από 3 έως 7 χιλιόμετρα και η διάρκειά τους κυμαίνεται από 1 έως 2,5 ώρες.
 • Γεωτουρισμός: Είναι ένας σημαντικός τομέας στη Σητεία, με το Γεωπάρκο να καλύπτει πληθώρα γεωτόπων όπως σχηματισμούς πετρωμάτων, απολιθώματα, σπήλαια, φαράγγια, γεωμορφές και άλλα. Οι γεώτοποι στην περιοχή ενισχύουν την κατανόηση της γεωλογικής ιστορίας και εξέλιξης της περιοχής. Οι διαδρομές που έχουν σχεδιαστεί σας επιτρέπουν να εξερευνήσετε αυτούς τους γεωτόπους, με χάρτες και πινακίδες σήμανσης που καθοδηγούν τους επισκέπτες κατά μήκος των διαδρομών.
 • Θαλάσσια σπορ: Στη Σητεία υπάρχουν επίσης ευκαιρίες για θαλάσσια σπορ όπως η ιστιοσανίδα και το SUP, ειδικά στον κόλπο του Κουρεμένου. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε ισχυρούς ανέμους που είναι ευνοϊκοί για την ιστιοσανίδα. Επίσης, υπάρχουν σχολές ιστιοσανίδας που προσφέρουν εκπαίδευση και εξοπλισμό για αυτό το θαλάσσιο σπορ.
 • Αναρρίχηση: Αν είστε λάτρης της αναρρίχησης, το φαράγγι των Νεκρών στην Κάτω Ζάκρο προσφέρει αναρριχητικές διαδρομές με μόνιμη ασφάλιση σε απόκρημνα ασβεστολιθικά πρανή. Τέλος, υπάρχουν ποδηλατικές διαδρομές στην περιοχή που επιτρέπουν στους ποδηλάτες να απολαύσουν το τοπίο, περνώντας από διάφορα αξιοθέατα και φυσικές ομορφιές.

Εισιτήρια πλοίων και ακτοπλοϊκά δρομολόγια από / προς Σητεία Κρήτης

Ακτοπλοϊκά δρομολόγια και εισιτήρια πλοίων για Σητεία

Η Σητεία διαθέτει θαλάσσιες συνδέσεις με τα εξής λιμάνια: Πειραιάς, Κάρπαθος, Κάσος, Ηράκλειο, Μήλο, Σαντορίνη, Ρόδο, και Χάλκη. Τα πιο δημοφιλή δρομολόγια για Σητεία είναι τα παρακάτω:

 • Δρομολόγια πλοίων Κάσος - Σητεία, Κρήτης: Η διάρκεια του δρομολογίου είναι περίπου 2 ώρες και εκτελείται δύο φορές την εβδομάδα από την ακτοπλοϊκή εταιρεία Blue Star Ferries με το πλοίο "Chios". Το κόστος ενός απλού εισιτηρίου πλοίου είναι 11€.
 • Δρομολόγια πλοίων Πειραιάς - Σητεία, Κρήτης: Το δρομολόγιο εκτελείται δύο φορές την εβδομάδα. Ο χρόνος του ταξιδιού κυμαίνεται από 12 ως 14 ώρες με ενδιάμεσες στάσεις στην Σαντορίνη, Ανάφη και Ηράκλειο. Το κόστος ένα απλού εισιτηρίου είναι 45,5€ και το δρομολόγια πραγματοποιείται από την ακτοπλοϊκή εταιρεία Blue Star Ferries.
 • Δρομολόγια πλοίων Κάρπαθος - Σητεία, Κρήτης: Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 4 ώρες. Το δρομολόγιο από Κάρπαθο για την Σητεία στην Κρήτη εξυπηρετείται από την Blue Star Ferries και πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα. Αυτό το δρομολόγιο λειτουργεί καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και η τιμή ενός απλού εισιτηρίου ξεκινά από 17,5€. Τα πλοία εξυπηρετούν και επιβάτες και οχήματα.


Πως να κλείσω εισιτήρια πλοίων για την Σητεία Κρήτης;

Αφού επιλέξετε την κατάλληλη ακτοπλοϊκή διαδρομή, μπορείτε να κλείσετε το ακτοπλοϊκό σας εισιτήριο για Σητεία εύκολα και γρήγορα μέσω του booktickets. Ολοκληρώστε την κράτηση σας και εξασφαλίζοντας εγκαίρως τη θέση σας στο πλοίο.

Αλόννησος
Χίος
Κεφαλονιά