Πως πάω στην Αμοργό

Πως πάω στην Αμοργό

Η Αμοργός, το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων, συνδυάζει εντυπωσιακά το βουνό με τη θάλασσα, προσφέροντας μια μαγευτική γραφικότητα και άγρια ομορφιά. Από την απομόνωση των παραλιών με τα κρυστάλλινα νερά έως την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Χώρας, η Αμοργός κερδίζει τις εντυπώσεις των επισκεπτών της με τη μοναδική της ομορφιά και την αυθεντικότητά της.

Αμοργός : Το σταυροδρόμι των ανέμων

Η Αμοργός είναι το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων και με το μακρόστενο σχήμα της μοιάζει να προστατεύει τις ανατολικές Μικρές Κυκλάδες. Νησί με άγρια ομορφιά που προκαλεί δέος στα μάτια του επισκέπτη από την πρώτη στιγμή που θα φτάσει σε αυτό. Όποιος επισκεφτεί την Αμοργό θα καταλάβει αμέσως γιατί η ταινία Απέραντο Γαλάζιο γυρίστηκε εκεί καθώς το ιδιαίτερα μεγάλο υψόμετρο του βραχώδους νησιού κάνει τη θέα της θάλασσας του Αιγαίου αφοπλιστική.

Ακτοπλοϊκά για Αμοργό

Η Αμοργός συνδέεται με τον Πειραιά και άλλα λιμάνια του Αιγαίου. Τα συμβατικά πλοία, κάνουν το δρομολόγιο «Πειραιάς – Αμοργός» σε 9,5 ώρες περίπου ενώ τα high speed σε 6,5 περίπου. Σύνδεση γίνεται και από το λιμάνι της Ραφήνας. Οι συνδέσεις γίνονται και από τα δύο λιμάνια του νησιού (Αιγιάλη ,Κατάπολα).

Το νησί της Αμοργού

Η Χώρα της Αμοργού βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του νησιού και αποτελεί την πρωτεύουσα της. Η θέση της δεν είναι τυχαία, επιλεγμένη για να μην φαίνεται από τη θάλασσα και τους πειρατές. Επίνειό της είναι τα Κατάπολα από τα οποία απέχει περίπου 5 χιλιόμετρα. Από την πρώτη στιγμή θα σας κερδίσει με την αρχοντιά της, την σπάνια αρχιτεκτονική της και τις πολλές εκκλησίες. Οι ανεμόμυλοι στην περιοχή του Τρούλλου σε προκαλούν να σταματήσεις στην άκρη του δρόμου και να τους φωτογραφήσεις. Πλακόστρωτα δρομάκια, λευκά σπίτια και αυλές που μοσχομυρίζουν. Στον κεντρικό δρόμο με τα παλαιά καλντερίμια βρίσκονται και τα περισσότερα μαγαζιά της Χώρας. Ταβέρνες , ουζερί, καταστήματα με δώρα όλα σε παραδοσιακά κτίσματα και στολισμένα με μεράκι, προσθέτουν μία ακόμα πινελιά στην ομορφιά της Χώρας. Η Αιγιάλη είναι το δεύτερο λιμάνι της Αμοργού. Κατά μήκος της πανέμορφης παραλίας της θα βρείτε πολλά beach bar και ταβέρνες, ενώ εδώ συγκεντρώνονται οι περισσότεροι νέοι, καθώς στην Αιγιάλη βρίσκεται το κάμπινγκ του νησιού. Σκαρφαλωμένα στο βουνό πίσω από την Αιγιάλη βρίσκονται τρία πανέμορφα χωριά: τα Θολάρια, η Λαγκάδα και ο Ποταμός. Σε όλα θα βρείτε προσεγμένα εστιατόρια και μπαρ. Επισκεφτείτε τα την ώρα της δύσης του ηλίου και η θέα θα σας ανταμείψει! Στα 300 μέτρα από τη θάλασσα, στο βουνό του Προφήτη Ηλία, δεσπόζει κατάλευκο ένα μικρό θαύμα της ανθρώπινης φύσης: η Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας. Ορατή μόνο από τη θάλασσα, αποτελεί ένα μοναδικό δημιούργημα της ανθρώπινης θέλησης κόντρα στα φυσικά στοιχεία. Χτισμένη τον 10αι. είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Παραλίες της Αμοργού

Τα καταγάλανα νερά της Αμοργού , τα βράχια που δημιουργούν μικρές κρυψώνες και η απεραντοσύνη του Αιγαίου, συνθέτουν ένα ξεχωριστό σύνολο. Λίγες από αυτές είναι οργανωμένες παραλίες, ενώ οι περισσότερες είναι προσβάσιμες είτε με τα πόδια είτε με καραβάκι. Η Αγία Άννα, είναι η παραλία της ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο» και η πιο δημοφιλής του νησιού με δύο πανέμορφους όρμους. Η παραλία έχει μικρό βότσαλο, βράχια και σπηλιές, τα νερά είναι κρυστάλλινα και ενδείκνυνται για παρατήρηση με μάσκα. Νότια του νησιού ακολουθώντας το δρόμο για Αρκεσίνη, βρίσκεται μια από τις ωραιότερες παραλίες της Αμοργού με διάφανα νερά και ψιλό βότσαλο. Όταν φτάσεις στο χωριό Καμάρι σε απόσταση 2χλμ. κατευθύνεσαι προς την παραλία του Μούρου. Η παραλία της Αιγιάλης είναι η μεγαλύτερη αμμώδης παραλία του νησιού. Ιδανική για τους δραστήριους επισκέπτες καθώς θα βρείτε πολλά beach bar και ταβέρνες. Στο τέλος της παραλίας ξεκινά το μονοπάτι που οδηγεί στην απομονωμένη παραλία του Λεβροσού. Τέλος ο Όρμος της Καλοταρίτισσας βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του νησιού. Πρόκειται για μια οργανωμένη αμμώδη παραλία με beach bar και καταγάλανα νερά. Από εκεί επίσης ξεκινούν τα καραβάκια που πηγαίνουν στην πανέμορφη παραλία της Γραμβούσσας, με τη λευκή άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά.

Η Αμοργός αναμφίβολα είναι ένα νησί αντιθέσεων. Από τη μία τα βουνά και από την άλλη απότομες πλαγιές που καταλήγουν σε παραμυθένιες παραλίες με κρυστάλλινα νερά. Οι απότομες εναλλαγές του τοπίου συνεπαίρνουν τον επισκέπτη γεννώντας μέσα του πλήθος ευχάριστων και έντονων συναισθημάτων. Το νησί με το έντονο κυκλαδίτικο χρώμα και τον αλώβητο, από το πέρασμα των χρόνων, παραδοσιακό χαρακτήρα του θα σας εντυπωσιάσει κυρίως επειδή εδώ το παλιό συναντά το νέο και αρμονικά συμπορεύονται χωρίς το ένα να αλλοιώνει το άλλο!

Μην ξεχάσεις να κλείσεις τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια για την Αμοργό στο booktickets