Πως πάω στην Κίμωλο

Πως πάω στην Κίμωλο

Η Κίμωλος είναι ένα μοναδικό νησί του Αιγαίου, γνωστό για τα ηφαιστειογενή πετρώματα και την κιμωλία του. Συνδέεται με τον Πειραιά και τη Μήλο με πλοία, με το ταξίδι από τον Πειραιά να διαρκεί 4,5 έως 7,5 ώρες. Σε αντίθεση με άλλα νησιά, η Κίμωλος έχει ένα μόνο χωριό χτισμένο γύρω από ένα μεσαιωνικό κάστρο, με εποχιακούς οικισμούς που ζωντανεύουν το καλοκαίρι. Το νησί προσφέρει μια ποικιλία από μοναδικές παραλίες, από φυσικές πισίνες όπως το Ρέμα έως τις λευκές αμμουδιές της Πράσας με τα θερμά λουτρά. Η Κίμωλος είναι ένας τόπος πλούσιας ιστορίας, γραφικών τοπίων και παραδοσιακής κυκλαδίτικης γοητείας.

Κίμωλος : Το νησί γνωστό για την Κιμωλία του ή και όχι μόνο!

Τα ελληνικά νησιά είναι όλα μοναδικά σε ομορφιά και σε προσφορά εμπειριών, αυτό το έχουμε επιβεβαιώσει . Παρ΄όλα αυτά πρέπει να παραδεχτούμε πως δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν. Η Κίμωλος λοιπόν, είναι ένα μικρό κυκλαδονήσι δίπλα στην Μήλο, ηφαιστειογενές νησί, με μοναδική ποικιλία πετρωμάτων, μεταξύ των οποίων και η κιμωλία από όπου πήρε και το όνομά της.

Ακτοπλοϊκά για Κίμωλο

Η Κίμωλος βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο των Κυκλάδων. Συνδέεται με το λιμάνι του Πειραιά μέσω συμβατικών και ταχύπλοων πλοίων. Η απόσταση καλύπτεται, σε 4,5 έως 7,5 ώρες, ανάλογα με το δρομολόγιο. Στα 900 μέτρα είναι η Μήλος με αποτέλεσμα να συνδέονται με πολλά δρομολόγια, με αφετηρία την Ψάθη, το λιμάνι της Κιμώλου και κατάληξη τα Πολλώνια (Απολλωνία) της Μήλου.

Η χώρα της Κιμώλου

Συνήθως όλα τα νησιά έχουν την χώρα, η Κίμωλος έχει το χωριό! Από την αρχαιότητα ήταν «νήσος μονόπολις» δηλαδή είχε έναν και μοναδικό οικισμό. Η παράδοση κρατάει μέχρι σήμερα, το νησί έχει έναν οικισμό, που είναι ο μονάκριβός τους, το καμάρι τους, το στολίδι τους, και τους αρέσει να το λένε χωριό. Είναι κτισμένο στην σκιά του μεσαιωνικού κάστρου, στην ίδια θέση που οπωσδήποτε υπήρχε αρχαία ακρόπολη, στους πρόποδες του όρους Ξαπλοβούνι. Οι υπόλοιποι οικισμοί δεν είναι μόνιμοι, λειτουργούν μόνον το καλοκαίρι, αλλά είναι πραγματικά στολίδια. Με κάτασπρα σπίτια και αυλές γεμάτες αρώματα. Τα καλντερίμια μοσχοβολάνε από τις πασίγνωστες κιμωλιάτικες πίτες, την τυρένια, την λαδένια, την κολοκυθένια, που θα τις δοκιμάσετε με άσπρο κρασί και συνοδεύουν τέλεια τα ολόφρεσκα ψάρια.

Που να κολυμπήσετε

Η Κίμωλος έχει ιδιαιτερότητες στο έδαφός της καθώς είναι ένα νησί με μεταλλεύματα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργεί πολύ ιδιαίτερες εικόνες στις παραλίες της που είναι όλες μοναδικές στο νησί. Δίπλα στο Χωριό βρίσκεται το Ρέμα, μια φυσική πισίνα με εξαιρετικό σκηνικό τα βράχια και σπηλιές, λαξεμένες στο μαλακό βράχο όπου σύρουν τις βάρκες το χειμώνα. Απάνεμη, ιδανική για οικογένειες και ατελείωτες ώρες διασκέδασης. Τα Πράσα είναι μια εκπληκτική παραλία με λευκή, χοντρή, άμμο( μέσα, έξω) και γαλάζια νερά ενώ στην είσοδο της λειτουργούν και λουτρά με ιαματικό νερό αποτελώντας ακόμη έναν λόγο που την καθιστά από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού. Οι παραλίες Κλήμα , Μοναστήρια και Σούφι είναι στρωμένες με βότσαλο και όταν τις πιάνουν οι βοριάδες προσφέρουν την χαρά του windsurfing αν είστε αθλητικός τύπος. Η Αλυκή και η Μπονάτσα είναι παραλίες με άμμο ενώ την ανάσα κλέβει η θέα της παραλίας Καλαμίτσι , μια διπλή παραλία με βότσαλο και άμμο και συνεχόμενα χιλιόμετρα με αρμύρες. Και εκτός από τις καθόλου συνηθισμένες παραλίες η Κίμωλος έχει και κινηματογραφικά τοπία για μπάνιο. Μην παραλείψετε να γνωρίσετε την Σπηλιά της Γερακιάς, με τα τυρκουάζ νερά, αλλά και να κολυμπήσετε στο περίφημο Αγιόκλημα, με την θερμή πηγή να αναβλύζει στην ακρογιαλιά!

Αρχαία Κίμωλος.

Δεδομένου ότι η Κίμωλος είχε το προνόμιο να εξάγει την γνωστή Κιμωλία Γη, στην αρχαιότητα έφτασε μέχρι και να κόψει δικό της νόμισμα, έχοντας μεγάλη εμπορική δραστηριότητα. Υπήρξε σπουδαίο μυκηναϊκό κέντρο, στις περιοχές Μαυροσπηλιά και Ελληνικά βρέθηκαν εκπληκτικά έργα τέχνης αφού εκεί βρίσκεται βυθισμένη στα ρηχά η αρχαία πόλη του νησιού, ενώ στην παραλία θα δείτε πολλούς αρχαίους τάφους από τη Μυκηναϊκή μέχρι την Ελληνιστική περίοδο. Στην ίδια περιοχή τα Ασπράγκρεμνα σφραγίζουν μοναδικά το ηλιοβασίλεμα , ενώ οι πιο παρατηρητικοί θα ανακαλύψουν απολιθώματα θαλάσσιων οργανισμών.

Στον κάβο του Αγ. Γεωργίου μπορείτε να φωτογραφίσετε τις σπηλιές της Μεσογειακής φώκιας η οποία είναι ενδημική στο νησί ενώ λίγες εκατοντάδες μέτρα από κει βρίσκεται η μισοβυθισμένη σπηλιά στη Βρωμόλιμνο (κατακόμβη ή στοά ορυχείου).

Δεν γίνεται να πας στην Κίμωλο και να μην φωτογραφηθείς στο γνωστό Σκιάδι. Ένα μνημείο της φύσης που βρίσκεται στη μέση ενός γυμνού πλατώματος με υπέροχη θέα. Το «Σκιάδι» οφείλει τη δημιουργία του στα διαφορετικά πετρώματα που το αποτελούν και στους ισχυρούς ανέμους που φυσούν στην περιοχή του. Το πιο μαλακό πέτρωμα που βρίσκεται στη βάση προσβάλλεται και διαβρώνεται από τον άνεμο με αποτέλεσμα να «τρώγεται» και να στενεύει συνεχώς, ενώ η κορυφή να παραμένει σχεδόν άθικτη δημιουργώντας εικόνα μανιταριού.

Ένας από τους λόγους που κλέβει σε ομορφιά το χωριό του νησιού είναι το κάστρο της. Αρχιτεκτόνημα του 14ου ή 16ου αιώνα, με τετράγωνο σχήμα, που αποτελείται από δύο συγκροτήματα σπιτιών. Τα σπίτια είναι χτισμένα με τη σκληρή πέτρα της περιοχής (σιδερόπετρα). Το Έξω Κάστρο αποτελείται από μια σειρά σπιτιών, ο εξωτερικός τοίχος των οποίων αποτελούσε ταυτόχρονα και το τείχος του. Σε πολλά σπίτια υπάρχουν υπέρθυρα με οικόσημα και χρονολογίες.

Παράξενα τοπία , ποικιλόμορφες παραλίες, ηφαιστιογενή πετρώματα και εικόνες της φύσης που μοιάζουν να μην είναι από αυτόν τον πλανήτη. Τοπία που έρχονται σε αντίθεση με τα αποτυπώματα την ανθρώπινης παρουσίας από χιλιετίες πριν που μέχρι και σήμερα στοιχειοθετούν την πάροδο του χρόνου με αποκορύφωμα την εξαιρετική φιλοξενία. Η Κίμωλος αυτό το μικρό νησάκι μοιάζει να έχει φυλακίσει μέσα της όλο τον κυκλαδίτικο πολιτισμό και κάνει κάθε επισκέπτη της να αναρωτιέται πόση ομορφιά μπορεί να χωρέσει σε ένα κυκλαδονήσι!!

Μην ξεχάσεις να κλείσεις τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια για την Κίμωλο στο booktickets