Αστακός

Αστακός

Ο Αστακός είναι μια γραφική τοποθεσία που συνδυάζει το βουνό, τη θάλασσα και την πεδιάδα με μοναδικό τρόπο. Έχει ένα παράκτιο λιμάνι που συνδέει καθημερινά τη Στερεά Ελλάδα με τα νησιά του Ιονίου πελάγους την Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΣΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Η Ιστορία του Αστακού

Ο Αστακός προέκυψε μετά την Επανάσταση του 1821 από τους κατοίκους προερχόμενους κυρίως από το παλαιό Δραγαμέστι και γειτονικά χωριά, αλλά επίσης και από πληθυσμό που προήλθε από την Ήπειρο και τα Επτάνησα. Αυτή η συνάντηση διαφορετικών πολιτισμών οδήγησε στη δημιουργία μιας ζωντανής και πολυπολιτισμικής κοινότητας, με ξεχωριστά χαρακτηριστικά στον τρόπο ζωής, τις εκδηλώσεις, τις παραδόσεις και τα έθιμα. Επειδή δημιουργήθηκε από ανθρώπους με διαφορετικό πολιτισμικό και γλωσσικό υπόβαθρο, παρουσίασε μια πλούσια πολιτιστική ποικιλία και γλωσσική ποικιλότητα.

Οι Παραλίες του Αστακού

  • Η κεντρική παραλία του Αστακού, στην αρχή του παραλιακού δρόμου, καθώς και η παραλία στα Γούλια (περίπου 1 χιλιόμετρο από το κέντρο του Αστακού, στην συνοικία Χοβολιό), αποτελεί μια από τις πιο εξαιρετικές παραλίες του Αστακού.
  • Συνεχίζοντας κατά μήκος της παραλίας, στην πίσω πλευρά των Γουλίων και περνώντας κάποια βραχάκια, θα ανακαλύψεις μια μικρή, αμμώδη παραλία (η μοναδική στον Αστακό), ιδανική για χαλάρωση.
  • Αν θες να φτάσεις εκεί με το αυτοκίνητο, πρέπει να διανύσεις περίπου 10 χιλιόμετρα κατευθύνοντας προς το γειτονικό χωριό του Μύτικα. Στη συνέχεια, θα βρεθείς στις ακροθαλασσιές της Βελάς, πρώτα, και στη συνέχεια, της Αγριλιάς, για μια πιο οικεία επαφή με το Ιόνιο. Εκεί θα βρεις σειρά από μικρές αμμουδιές που επαναλαμβάνονται κατά μήκος του δρόμου, και θα τις αναγνωρίσεις εύκολα από τον συνωστισμό των παρκαρισμένων αυτοκινήτων.

Αξιοθέατα στον Αστακό

  • Κάτω από το κάστρο του Αστακού, στους πρόποδες του λόφου, βρίσκεται η "Σπηλιά του Κύκλωπα", μια τεράστια σπηλιά σε ένα απόκρημνο και δυσπρόσιτο σημείο, όπου λέγεται ότι ο ξακουστός Κύκλωπας Πολύφημος κατοικούσε με το κοπάδι του και τύφλωσε ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του.
  • Σε ένα ύψωμα βόρεια του σημερινού χωριού Αστακού και μεταξύ του Αστακού και του χωριού Καραϊσκάκης, βρίσκονται τα ερείπια των αρχαίων οχυρώσεων του αρχαίου Αστακού και της μεσαιωνικής Δραγαμεστού ή Δραγαμέστου. Η συνολική έκταση της τοποθεσίας είναι περίπου 108 στρέμματα. Το αρχαίο τείχος κατασκευάστηκε πάνω σε φυσικό υπόστρωμα. Οι οχυρώσεις ενισχύονταν από 15 πύργους. Μέσα στον περίβολο των τειχών του βυζαντινού (βόρειου) τομέα σώζονται τα ερείπια τριών ναών. Επιπλέον, βρίσκουμε θεμέλια κτιρίων, το σκοπό των οποίων δεν είναι γνωστός. Ακριβώς στο κέντρο του νότιου τμήματος της αρχαίας πόλης, υπάρχει ένας μικρός ναός της Αγίας Κυριακής.

Εισιτήρια πλοίων και ακτοπλοϊκά δρομολόγια από / προς Αστακό

Ακτοπλοϊκά δρομολόγια και εισιτήρια από τον Αστακό

Τα δρομολόγια μεταξύ Αστακού - Κεφαλονιάς - Ιθάκης εξυπηρετούνται από τα πλοία "Ionion Pelagos" και "Ithaki Diamond" της εταιρίας «Ionion P. Lines». Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο αριθμός των καθημερινών δρομολογίων αυξάνεται σημαντικά, προσφέροντας τη δυνατότητα στους επιβάτες ακόμα και μονοήμερης εκδρομής προς τα νησιά, σε πολύ χαμηλές τιμές. Επίσης το ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας προσφέρει συχνά δρομολόγια από το ΚΤΕΛ Κηφισού, την Πάτρα και το Αγρίνιο.

Το λιμάνι του Αστακού προσφέρει καθημερινά ακτοπλοϊκές συνδέσεις με νησιά του Ιονίου, με ένα δρομολόγιο την ημέρα. Η ναυτική εταιρία Ionion P. Lines λειτουργεί τη γραμμή αυτή όλο τον χρόνο, συνδέοντας τη Στερεά Ελλάδα με την Κεφαλονιά και την Ιθάκη μέσω των συνδέσεων Αστακός - Σάμη και Αστακός - Πισαετός. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πραγματοποιούνται επιπρόσθετα δρομολόγια Αστακός - Βαθύ.

Μετάβαση στο λιμάνι του Αστακού

Ο Αστακός απέχει λιγότερο από 2.5 ώρες από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, 1.15 ώρες από το αεροδρόμιο του Ακτίου, 1.15 ώρες από την Πάτρα και 3.5 ώρες από την Αθήνα.

Δρομολόγια πλοίων και εισιτήρια από Αστακό

  • Δρομολόγια πλοίων από Αστακό για Ιθάκη (Πισαετό): Τα δρομολόγια των πλοίων από Αστακό για Ιθάκη εκτελούνται καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου. Η διάρκεια του δρομολογίου είναι περίπου 3,5 ώρες. Το κόστος του εισιτηρίου είναι 10€.
  • Δρομολόγια πλοίων από Αστακό για Κεφαλονιά (Σάμη): Τα δρομολόγια των πλοίων από Αστακό για Σάμη Κεφαλονιάς εκτελούνται καθημερινά όλο τον χρόνο. Η διάρκεια του δρομολογίου είναι περίπου 2,5 ώρες. Το κόστος του εισιτηρίου είναι 12€.

Πως να κλείσω εισιτήρια πλοίων από Αστακό

Αφού επιλέξετε την κατάλληλη ακτοπλοϊκή διαδρομή από Αστακό για τα νησιά του Ιονίου πελάγους, μπορείτε να κλείσετε το ακτοπλοϊκό σας εισιτήριο εύκολα και γρήγορα μέσω του booktickets. Ολοκληρώστε την κράτηση σας και εξασφαλίζοντας εγκαίρως τη θέση σας στο πλοίο.