Ηρακλειά

Ηρακλειά

Η Ηρακλειά, είναι ένα μικρό νησί που βρίσκεται στο δυτικό άκρο των Μικρών Κυκλάδων και έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς "εναλλακτικούς" προορισμούς στην Ελλάδα. Είναι τόσο μικρό που μπορείτε να το περιηγηθείτε ολόκληρο με τα πόδια σε λιγότερο από τρεις ώρες.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΣΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Η Ιστορία της Ηρακλειάς

Η Ηράκλεια, ένα από τα νησιά των Κυκλάδων, έχει μια πλούσια ιστορία που αντικατοπτρίζει την εξέλιξη του τόπου μέσα από τους αιώνες. Σύμφωνα με μύθο, ο θεός Ποσειδώνας δημιούργησε τα νησιά των Κυκλάδων, μεταμορφώντας τις νύμφες Κυκλάδες σε νησίδες. Την πρώιμη περίοδο της Πρωτοκυκλαδικής εποχής, υπήρχαν δύο μικροί οικισμοί στην Ηράκλεια, ασχολούμενοι με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής περιόδου, το Κάστρο κοντά στο Λιβάδι ήταν μια οχυρή θέση με εντυπωσιακούς πύργους και ναούς, μαρτυρώντας διαφορετικές περιόδους κατοίκησης.

Κατά την Οθωμανική περίοδο, η Ηράκλεια αποτέλεσε κρησφύγετο πειρατών που λυμαίνονταν το Αιγαίο. Στα μέσα του 19ου αιώνα, το μεγαλύτερο μέρος του νησιού μετατράπηκε σε εκτάσεις που ανήκαν στο μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας της Αμοργού. Το 1826, οι κάτοικοι της Αιγιάλης Αμοργού άρχισαν να εκχερσώνουν το νησί. Το 1831, το Μοναστήρι επέτρεψε σε άλλους Αιγιαλίτες να έλθουν στην Ηράκλεια και υπέγραψε συμβόλαια για την κατοχή και εκμετάλλευση της γης. Μετά την ελευθερία από την Οθωμανική κυριαρχία, το νησί έγινε μέρος της νεοσύστατης ελληνικής κρατικής οντότητας. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, υπέστη ιταλική και γερμανική κατοχή πριν απελευθερωθεί το 1944.

Οι Παραλίες της Ηρακλειάς

Η Ηρακλειά, ένα από τα νησιά των Κυκλάδων, περιλαμβάνει εντυπωσιακούς ορεινούς σχηματισμούς και πανέμορφες παραλίες που απολαμβάνουν προστασία από τους ισχυρούς ανέμους λόγω της γειτνίασης με τα νησιά της Νάξου και της Ίου.

 • Tο λιμάνι του Αγίου Γεωργίου: Eίναι γνωστό για τα μεγάλα αρμυρίκια που παρέχουν σκιά και τη δυνατότητα για αυτοσχέδιες κούνιες. Η πρόσβαση είναι εύκολη από τον οικισμό του Αγίου Γεωργίου, όπου συναντάμε το περισσότερο τουριστικά καταλύματα.
 • O όρμος της Αλιμιάς: Δύο όμορφες παραλίες με αμμουδερή βυθό, υπέροχα νερά και μία από αυτές διαθέτει φυσική σκιά από έναν βράχο πίσω της. Επίσης, εκεί θα συναντήσετε το κουφάρι του γερμανικού υδροπλάνου που βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
 • Η παραλία του Αμμούδι: Είναι μια μικρή, εντυπωσιακή ακτογραμμή που περιβάλλεται από ψηλούς γκρεμούς και διαθέτει ψιλό βότσαλο στην ακτή. Η πρόσβαση γίνεται μόνο από τη θάλασσα.
 • Η Βορεινή Σπηλιά: Είναι μια παραλία στο βόρειο μέρος του νησιού κοντά στον Άγιο Γεώργιο και παίρνει το όνομά της από δύο μικρές σπηλιές που βρίσκονται κοντά.
 • Ο Καρβουνόλακος: Είναι μια μικρή και απομονωμένη παραλία στις νότιες ακτές του νησιού με εντυπωσιακούς γκρεμούς και χαρακτηριστικά καφεπράσινα νερά. Πρόσβαση σε αυτήν την παραλία υπάρχει μόνο από τη θάλασσα.

Συνολικά, η Ηρακλειά προσφέρει μια ποικιλία όμορφων παραλιών για να απολαύσετε τον καλοκαιρινό σας προορισμό.

Αξιοθέατα της Ηρακλειάς

Μεταξύ των αξιοθέατων που μπορεί κανείς να ανακαλύψει στην Ηρακλειά συμπεριλαμβάνονται:

 • Η κορυφή του Πάπα: Με υψόμετρο 420 μέτρα, βρίσκεται στο νότιο τμήμα της νήσου κοντά στον οικισμό της Παναγιάς.
 • Το κάστρο του Λιβαδιού: Γύρω από το οποίο έχουν ανακαλυφθεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα από τη νεολιθική εποχή.
 • Ο οικισμός του Άγιου Αθανασίου: Ο οποίος σήμερα έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί, αλλά διαθέτει ενδιαφέρουσα κυκλαδική αρχιτεκτονική.
 • Το Σπήλαιο του Αγίου Γιάννη: Το οποίο διακοσμείται με πλούσιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο στις Κυκλάδες, με έκταση 2000 τετραγωνικών μέτρων, και κοντά σε αυτό βρίσκεται ένα μικρότερο σπήλαιο που ονομάζεται Σπήλαιο του Κύκλωπα. Και τα δύο σπήλαια βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού.
 • Ο όρμος Μέριχας: Βρίσκεται στη Νοτιοανατολική πλευρά της νήσου και διακρίνεται για τις απότομες και βραχώδεις ακτές του, ύψους 100 μέτρων. Αποτελεί ασφαλή όρμο για διάφορους κατευθύνσεις ανέμων.

Επιπλέον, στην Ηρακλειά μπορείτε να επισκεφθείτε αρκετά εξωκλήσια, όπως το Ταξιάρχης, Προφήτης Ηλίας, Αγία Παρασκευή, Αγίου Μάμα, Αγίου Αθανασίου και Αγίου Ιωάννη.

Δραστηριότητες στην Ηρακλειά

 • Πεζοπορία: Η Ηρακλειά αναδεικνύεται ως ένα νησί με πολλά όρη και βουνοκορφές, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη φύση και να απολαύσουν εκπληκτικές ομορφιές τόσο της ίδιας της Ηρακλειάς όσο και των γύρω νησιών. Επιπλέον, οι λάτρεις της πεζοπορίας θα βρουν οργανωμένα μονοπάτια που προσφέρουν μια πραγματική περιπέτεια, ενσωματώνοντας την εμπειρία της περιπλάνησης στην φύση. Η πεζοπορία εδώ αποκτά ξεχωριστή διάσταση καθώς η Ηρακλειά είναι μέρος του δικτύου Φύση (Natura) 2000, προσφέροντας θέα σε εκπληκτικά τοπία από τα ορεινά μονοπάτια της.
 • Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη: Η επίσκεψη στο Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη είναι μια μοναδική εμπειρία. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια στις Κυκλάδες, με εντυπωσιακό σταλακτιτικό στολισμό. Το σπήλαιο βρίσκεται σε μια εξαιρετική τοποθεσία με θέα προς τη θάλασσα και είναι προσβάσιμο με πεζοπορία περίπου μισή ώρα από τον οικισμό Παναγία. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα του Αγίου Ιωάννη ανακαλύφθηκε όταν ένας βοσκός προστάτεψε τον εαυτό του από μια καταιγίδα στην περιοχή και όταν επέστρεψε στο χωριό, είχε τη μορφή του Αγίου Ιωάννη αποτυπωμένη στην πλάτη του πουκαμίσου του. Έκτοτε, η μνήμη του Αγίου τιμάται με την τελετή των εσπερινών στη μεγάλη αίθουσα του σπηλαίου κάθε 28 Αυγούστου, παραμονή της εορτής του Αγίου.
 • Παλιό Υδροπλάνο: Στον όρμο Αλιμιά, στη νοτιοδυτική άκρη της Ηρακλειάς, βρίσκεται το "κουφάρι" ενός γερμανικού υδροπλάνου, βυθισμένο σε βάθος 9 μέτρων και ορατό από την επιφάνεια της θάλασσας. Πολλοί επισκέπτες κάνουν καταδύσεις για να το εξερευνήσουν και να το φωτογραφίσουν από κοντά.
 • Κάστρο στο Λιβάδι: Στον οικισμό του Λιβαδιού υπάρχουν ερείπια από ένα κάστρο που χρονολογείται στην ελληνιστική περίοδο (323 π.Χ. - 316 π.Χ.). Επιπλέον, ανακαλύπτονται ερείπια από τον ναό του Δία και τον ναό της Θεάς της Τύχης. Μπορείτε να περιπλανηθείτε ανάμεσα στα ερείπια σε ένα υπέροχο ταξίδι στο χρόνο και να απολαύσετε την υπέροχη θέα.
 • Όρμος Μέριχας: Ο όρμος Μέριχας είναι περικυκλωμένος από υψηλούς βράχους που υπερβαίνουν τα 100 μέτρα σε ύψος και αποτελεί φυσικό περιβάλλον για αγριοπερίστερα και γύπες. Είναι ιδανικός τόπος για παρατηρητές πουλιών για να παρακολουθήσουν τη συμπεριφορά τους.
 • Οικισμός Άγιος Αθανάσιος: Πρόκειται για έναν παλιό εγκαταλειμμένο οικισμό με ενδιαφέρουσα ρυμοτομία και σπίτια που ακολουθούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Κυκλάδων.

Εισιτήρια πλοίων και ακτοπλοϊκά δρομολόγια από / προς Ηρακλειά

Δρομολόγια πλοίων Πειραιάς - Ηρακλειά

Οι ακτοπλοϊκές διαδρομές από τον Πειραιά προς την Ηρακλειά πραγματοποιούνται από μια ακτοπλοϊκή εταιρεία, η οποία έχει περίπου τρεις αναχωρήσεις την εβδομάδα. Αυτές οι διαδρομές συνδέουν την Αθήνα με το νησί των Κυκλάδων, την Ηρακλειά. Ο συνολικός χρόνος ταξιδιού διαρκεί περίπου 7,5 ώρες. Προς το παρόν, αυτά τα δρομολόγια παρέχονται αποκλειστικά από την εταιρεία Blue Star Ferries. Το κόστος των εισιτηρίων για την Ηρακλειά ξεκινούν από 42€. Η ακτοπλοϊκή διαδρομή πραγματοποιείται με στάσεις στα νησιά Σύρος - Πάρος - Νάξος - Ηρακλειά. Τα πλοία προς τον προορισμό Ηρακλειά και τις Μικρές Κυκλάδες συνήθως εκκινούν από τις πύλες Ε6, Ε7, Ε8 ή Ε9 στο λιμάνι του Πειραιά.

Ακτοπλοϊκά δρομολόγια και εισιτήρια για Ηρακλειά με άλλα νησιά:

 • Δρομολόγια Πλοίων από Ηρακλειά προς Πειραιάς
 • Δρομολόγια Πλοίων από Ηρακλειά προς Νάξος
 • Δρομολόγια Πλοίων από Κουφονήσια προς Ηρακλειά
 • Δρομολόγια Πλοίων από Ηρακλειά προς Πάρος
 • Δρομολόγια Πλοίων από Ηρακλειά προς Σχοινούσα
 • Δρομολόγια Πλοίων από Αμοργός (Κατάπολα) προς Ηρακλειά
 • Δρομολόγια Πλοίων από Πάρος προς Ηρακλειά
 • Δρομολόγια Πλοίων από Ραφήνα προς Ηρακλειά
 • Δρομολόγια Πλοίων από Αμοργός (Αιγιάλη) προς Ηρακλειά
 • Δρομολόγια Πλοίων από Ηρακλειά προς Αμοργός (Κατάπολα)
 • Δρομολόγια Πλοίων από Ηρακλειά προς Κουφονήσια

Πως να κλείσω εισιτήρια πλοίων για την Ηρακλειά;

Στην πλατφόρμα του booktickets θα βρεις όλα τα δρομολόγια πλοίων για την Ηρακλειά, τις ώρες αναχώρησης και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Σύγκρινε τις τιμές και κλείσε online εύκολα και απλά με λίγα κλικ φθηνά ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την Ηρακλειά με όλες τις εκπτώσεις σε επιβάτες και οχήματα.