Ψέριμος

Ψέριμος

Η Ψέριμος αποτελείται από έναν μικρό παραθαλάσσιο οικισμό με λιγότερους από 100 κατοίκους. Είναι προορισμός για λίγους, οι οποίοι αναζητούν την απόλυτη ηρεμία. Αποτελεί επίσης τον τέλειο τόπο για μονοήμερες εξορμήσεις παραθεριστών από τα γειτονικά μεγαλύτερα νησιά. Η Ψέριμος προσφέρει μια ήσυχη και απλή εμπειρία διακοπών.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΣΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Η Ιστορία της Ψερίμου

Η Ψέριμος, μαζί με τα γύρω νησάκια, αποτελούσε ένα σύμπλεγμα νησιών που αναφερόταν ως «νήσοι της Καλύδνας» στα έργα του Όμηρου. Σύμφωνα με τον Πλίνιο, την ονόμαζε "Pserema," και αυτό το όνομα διατηρήθηκε μέσα στους αιώνες. Από την αρχαιότητα, η Ψέριμος αποτελούσε έναν από τους δήμους της Ομοπολιτείας Κω και Καλύμνου. Ένα ψήφισμα του πρώτου μισού του 3ου αιώνα π.Χ. αναφέρει αυτό το γεγονός. Σε επιγραφή από τον 3ο αιώνα, το όνομα "Ψήριμος" αναγραφόταν μαζί με τον κατάλογο των αρχόντων της Κω, καταδεικνύοντας την εξάρτηση του νησιού από την Κω.

Στη συνέχεια, την Ψέριμο υποτάχθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία στις αρχές του 16ου αιώνα, ακολουθώντας τη μοίρα των υπολοίπων νησιών της Δωδεκανήσου. Το 1912 πέρασε στα χέρια των Ιταλών, και το 1948 ενσωματώθηκε στο Ελληνικό κράτος.

Οι Παραλίες της Ψερίμου

Αν επιθυμείτε να εξερευνήσετε τις όμορφες ακρογιαλιές της Ψερίμου, μπορείτε να περπατήσετε από 10 λεπτά έως 1 ώρα και να φτάσετε σε μια από τις όμορφες παραλίες του νησιού. Οι περισσότερες από αυτές είναι αμμουδιές και ιδανικές για απομόνωση, εκτός από την υψηλή τουριστική σεζόν όταν μπορεί να είναι πιο πολυσύχναστες.

  • Με περπάτημα, μπορείτε να φτάσετε στις παραλίες Τρεβάθια, Ρούσσα, Βαθύ και Τάφος, όπου κάποτε κατασκευάζονταν κεραμικά.
  • Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε τις παραλίες Μαραθούντα, Κορακιά και Γλίστρα, οι οποίες είναι μικρές και μαγευτικές, συνδυάζοντας άμμο και βραχάκια.
  • Επίσης, η παραλία της Παναγίας της Γραφιώτισσας είναι πολύ όμορφη, με άμμο και χαλίκια και καθαρά νερά. Μπορείτε να φτάσετε εκεί με πεζοπορία περίπου 40 λεπτών από το λιμάνι του νησιού. Το όνομά της προέρχεται από το εκκλησάκι της Παναγίας της Γραφιώτισσας που βρίσκεται κοντά στην ακτή και στην περιοχή υπάρχουν ίχνη από παλαιοχριστιανικές βασιλικές που χρονολογούνται στον 5ο αιώνα μ.Χ.
  • Τέλος, το Βαθύ είναι μια καθαρή παραλία με άμμο και χαλίκι, κοντά στο λιμάνι της Ψερίμου. Μπορείτε να φτάσετε εκεί μέσω ενός καλά οριοθετημένου μονοπατιού που ξεκινά πίσω από την ταβέρνα "Η Ψέριμος." Να λάβετε υπόψη ότι η παραλία του Βαθέος δεν είναι οργανωμένη, οπότε θα πρέπει να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα εφόδια.

Εισιτήρια πλοίων και ακτοπλοϊκά δρομολόγια από / προς Ψέριμο

Δεν υπάρχει απευθείας δρομολόγιο από τον Πειραιά για την Ψέριμο. Η τελευταία στάση του πλοίου από τον Πειραιά είναι το νησί της Καλύμνου. Στην συνέχεια υπάρχει μικρό πλοίο που μπορείτε να μεταβείτε στην Ψέριμο από την Κάλυμνο.

  • Δρομολόγια πλοίων Πειραιάς - Κάλυμνο: Υπάρχουν συνήθως 5 δρομολόγια πλοίων από τον Πειραιά προς την Κάλυμνο κάθε εβδομάδα. Το δρομολόγιο Πειραιά προς Κάλυμνο εκτελείται από την Blue Star Ferries. Το ακτοπλοϊκό ταξίδι από τον Πειραιά προς την Κάλυμνο διαρκεί περίπου 11 ώρες. Το κόστος ενός εισιτηρίου ξεκινά από 75€.
  • Δρομολόγια πλοίων Κάλυμνο - Ψέριμο: Για να φτάσετε στη Ψέριμο από την Κάλυμνο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μικρό φέρι που αναχωρεί καθημερινά στις 09.30 το πρωί και επιστρέφει στις 17.00. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 50 λεπτά.
  • Δρομολόγια πλοίων Κω - Ψέριμο: Επίσης, από την Κω, υπάρχουν καλοκαιρινά δρομολόγια από το Μαστιχάρι. Τα πλοία αναχωρούν από το λιμάνι στο Μαστιχάρι, στα βορειοδυτικά της Κω, και φτάνουν στο Ψέριμο σε 35 λεπτά.


Πως να κλείσω εισιτήρια πλοίων για την Ψέριμο;

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια γρήγορα και οικονομικά για την Ψέριμο στο booktickets! Εδώ θα βρεις όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για τις τιμές και τα δρομολόγια των πλοίων για να οργανώσεις το ταξίδι σου!