Ρέθυμνο

Ρέθυμνο

Το Ρέθυμνο, που βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Κρήτης, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του νησιού μετά το Ηράκλειο και τα Χανιά. Αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό για τουρίστες, προσφέροντας ήρεμες διακοπές. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια της πόλης, να επισκεφθούν τα ιστορικά μνημεία της περιοχής, να απολαύσουν τα φυσικά αξιοθέατα του τόπου και να απολαύσουν τον ήλιο, τη θάλασσα και την φιλοξενία των κατοίκων της Κρήτης.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΣΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Η Ιστορία του Ρεθύμνου

Οι ανασκαφές που έγιναν στον νομό Ρεθύμνου αποκαλύπτουν ότι ο άνθρωπος εμφανίστηκε για πρώτη φορά εκεί κατά την ύστερη νεολιθική περίοδο. Κατά τη μινωική περίοδο η ανθρώπινη δραστηριότητα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την περιοχή του νομού. Από τον 5ο μέχρι τον 7ο αιώνα μ.Χ., η περιοχή βρέθηκε υπό την επιρροή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας χωρίς σημαντικές αναταραχές. Ωστόσο, από τη δεύτερη μισή του 7ου αιώνα, οι συνεχείς αραβικές επιδρομές προκάλεσαν αναταραχές στην Κρήτη, και το 827 ή 828 οι Άραβες κατέλαβαν την περιοχή.

Το 1204 σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας περιόδου για την Κρήτη, και ειδικότερα για την περιοχή του Ρεθύμνου. Μετά την κατάρρευση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, οι Βενετοί ανέλαβαν τον έλεγχο της περιοχής και δημιούργησαν μια νέα πολιτική και κοινωνική τάξη. Η βενετική κυριαρχία στην Κρήτη διήρκεσε μέχρι το 1669, όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν το νησί.

Η απελευθέρωση έρχεται με την επανάσταση του 1821, κατά την οποία οι Κρητικοί πολεμούν με γενναιότητα. Οι αγώνες τους φτάνουν στο αποκορύφωμα με το Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου. Το 1897, η Κρήτη ανακτά την αυτονομία της, και το Ρέθυμνο, αν και αρχικά με επιφυλάξεις, ξεκινά δυναμικά να προωθεί την ανάπτυξή του.

Τελικά, το 1913 η Κρήτη ενώνεται με την υπόλοιπη Ελλάδα. Τον Μάιο του 1941, η μνημειώδης αντίσταση των κατοίκων οδηγεί στην εκτέλεση εκατοντάδων ανθρώπων και στην καταστροφή ολόκληρων χωριών. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος προκαλεί σοβαρές καταστροφές στην πόλη του Ρεθύμνου. Παρ' όλα αυτά, οι κάτοικοι του Ρεθύμνου καταφέρνουν να αναστήσουν την πόλη τους και να αναδείξουν ξανά τον πολιτισμό τους κατά τα επόμενα χρόνια.

Οι Παραλίες του Ρεθύμνου

 • Σχοινάρια: Η παραλία Σχοινάρια βρίσκεται περίπου 33 χιλιόμετρα νότια του Ρεθύμνου, 3,5 χιλιόμετρα από το χωριό Λευκόγεια, κι ανήκουν στην ευρύτερη περιοχή του Πλακιά του νομού Ρεθύμνου.
 • Σούδα: Η παραλία της Σούδας βρίσκεται 41 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου, ακριβώς μέσα στον κόλπο του Πλακιά, και 3 χιλιόμετρα δυτικά του χωριού στο νομό Ρεθύμνου.
 • Φωτεινάρι: Περίπου 37 χιλιόμετρα νότια από το Ρέθυμνο, ανάμεσα στον Πλακιά και στην παραλία της Σούδας, συναντάται η παραλία του νομού Ρεθύμνου, Φωτεινάρι.
 • Tριόπετρα: Η Τριόπετρα απέχει περίπου 52 χιλιόμετρα νότια από την πόλη του Ρεθύμνου, και 13 χιλιόμετρα από το χωριό Ακούμια του νομού Ρεθύμνου.
 • Σκίνος: Σε απόσταση 36 χιλιομέτρων νότια από το Ρέθυμνο, δίπλα από την παραλία Πλακιά, βρίσκεται η παραλία του Σκίνου, που ανήκει στο νομό Ρεθύμνου.
 • Πρέβελη: Η Πρέβελη είναι μία από τις διασημότερες παραλίες του νομού Ρεθύμνου που βρίσκεται στα νότια παράλια του νησιού, περίπου 40 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο και πολύ κοντά στον Πλακιά.
 • Πρασονήσι: Aνατολικά του παραθαλάσσιου οικισμού του Αγίου Παύλου στο νομό Ρεθύμνου, κι απέναντι από το ομώνυμο πράσινο νησάκι, συναντάται η παραλία Πρασονήσι.
 • Πολύριζος: Η παραλία Πολύριζος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 46 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο, και σχεδόν 2 χιλιομέτρων από το χωριό Ροδάκινο του νομού Ρεθύμνου.
 • Ποδαρέ: Η παραλία Ποδαρέ βρίσκεται σχεδόν 50 χιλιόμετρα νότια του Ρεθύμνου και μόλις 2 χιλιόμετρα από το χωριό Κεραμέ του νομού Ρεθύμνου.
 • Πλατανιάς: Η παραλία του Πλατανιά βρίσκεται στο νομό Ρεθύμνου, κι απέχει περίπου 6 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ρέθυμνο.

Αξιοθέατα του Ρεθύμνου

 • Η παλιά πόλη του Ρεθύμνου: Εδώ μπορεί κανείς να απολαύσει τα γνωστά αξιοθέατα όπως το εντυπωσιακό βενετσιάνικο φρούριο της Φορτέτσας, την ενετική λέσχη Λόντζια, την κρήνη Ριμόντι με το οικόσημο του Βενετού κυβερνήτη Ριμόντι, την πύλη Guora που αποτελεί την κεντρική είσοδο του χερσαίου τείχους των Ενετών, τον εντυπωσιακό ναό του Αγίου Φραγκίσκου, την εκκλησία της Κυρίας των Αγγέλων και το ενετικό λιμάνι.
 • Η νέα πόλη του Ρεθύμνου: Εδώ διασώζονται αρκετά τουρκικά κτίσματα και τζαμιά από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Επίσης, οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν το Αρχαιολογικό, Λαογραφικό και Εκκλησιαστικό Μουσείο του Ρεθύμνου και την Πινακοθήκη.
 • Το Αμάρι: Υπάρχουν αξιοσημείωτα αξιοθέατα όπως η εκκλησία της Αγίας Άννας με τις τοιχογραφίες του 1225, η μονή Ασωμάτων που ιδρύθηκε πριν από τον 13ο αιώνα, το βυζαντινό παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής και ερείπια ενός μικρού πύργου.
 • Τα Ανώγεια: Ένα ορεινό παραδοσιακό χωριό που βρίσκεται το εντυπωσιακό σπήλαιο Ιδαίον Άντρον με την επιβλητική είσοδο του, το οποίο έχει μεγάλη αρχαιολογική σπουδαιότητα. Έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους τόπους λατρείας της Μινωικής περιόδου. Επίσης, στα Ανώγεια βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη με τις τοιχογραφίες του 12ου αιώνα.

Εξίσου σημαντικά είναι το Σπήλαιο Σφεντόνι στα Ζωνιανά και το Σπήλαιο Μελιδονίου στον Γεροπόταμο. Άλλες περιοχές του νομού με αξιοθέατα και αρχαιολογικούς χώρους είναι οι Αξός, Αρκάδι, Κοξαρέ και Χρομοναστήρι.

Δραστηριότητες στο Ρέθυμνο

 • Εκδρομή στο "Φράγμα Ποταμών": Για να απολαύσετε την σπάνια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια ημερήσια εκδρομή στο σύγχρονο έργο του Φράγματος Ποταμών, που βρίσκεται στην κοιλάδα του Αμαρίου, λίγο έξω από το Ρέθυμνο.
 • Ποδηλατάδα: Το Ρέθυμνο προσφέρει αφθονία χώρου για οργανωμένες και ανεπίσημες ποδηλατάδες, με το μεγαλύτερο δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην αστική περιοχή.
 • Ανακάλυψη ενός άγνωστου αρχαιολογικού θησαυρού: Εναλλακτικός τουρισμός στο Ρέθυμνο με μια εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ελεύθερνας, ένας τόπος φυσικής ομορφιάς και ιστορίας. Η πόλη ιδρύθηκε από τους Δωριείς περίπου τον 9ο αιώνα π.Χ. και βρισκόταν στο σημείο όπου συναντιόντουσαν οι δρόμοι που ενώναν την αρχαία Κυδωνία, την Κνωσσό και το ιερό του Ψηλορείτη.
 • Κατεβαίνοντας το Φαράγγι Πατσού (ή Φαράγγι Αγίου Αντωνίου): Η διαδρομή ξεκινά λίγο έξω από το χωριό Πατσός. Το μήκος του φαραγγιού είναι μόλις 5 χιλιόμετρα, αλλά αξίζει να το διασχίσετε για να ανακαλύψετε τον ασύγκριτο φυσικό πλούτο της περιοχής. Άγρια λουλούδια, τρεχούμενα νερά, μικρές λίμνες, καταρράκτες, επιβλητικά δέντρα και πλούσια πανίδα δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο.
 • Στην αγκαλιά του Νότου: Είναι ώρα για κολύμπι! Πώς να περιγράψει κανείς την εξωτική ομορφιά της νότιας περιοχής του νομού; Από την τροπική παραλία της Πρέβελης έως τους αμμόλοφους του Αγίου Παύλου, που απλώνονται πάνω από κρυστάλλινα νερά, το τοπίο μοιάζει με αφρικανική όαση ή μια καλοκαιρινή επιδρομή.

Εισιτήρια πλοίων και ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Ακτοπλοϊκές συνδέσεις από το Ρέθυμνο προς την Σαντορίνη και την Νάξο:

 • Δρομολόγια πλοίων Ρέθυμνο - Σαντορίνη: Το Ρέθυμνο συνδέεται απευθείας με πλοίο με τη Σαντορίνη. Οι θαλάσσιες συνδέσεις από το Ρέθυμνο προς τη Σαντορίνη είναι διαθέσιμες κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Για να εξασφαλίσετε την ταχύτερη δυνατή μετακίνηση, αυτή η διαδρομή εξυπηρετείται αποκλειστικά από ταχύπλοα πλοία. Η διαδρομή από το Ρέθυμνο προς τη Σαντορίνη εξυπηρετείται από μία ακτοπλοϊκή εταιρεία, η οποία πραγματοποιεί περίπου δύο αναχωρήσεις την εβδομάδα. Αυτές οι δρομολογήσεις συνδέουν το νησί της Κρήτης με τις Κυκλάδες, και ο χρόνος ταξιδιού διαρκεί περίπου 2 ώρες και 20 λεπτά. Η διάρκεια του ταξιδιού εξαρτάται από το πλοίο και κυμαίνεται συνήθως από 2 έως 2,5 ώρες. Αυτή τη στιγμή, η μόνη εταιρεία που προσφέρει αυτά τα δρομολόγια είναι η Seajets.
 • Δρομολόγια πλοίων Ρέθυμνο - Νάξο: Η σύνδεση μεταξύ Ρεθύμνου και Νάξου μέσω θαλάσσης επιτυγχάνεται από τη γραμμή που συνδέει το νησί της Κρήτης με τις Κυκλάδες. Την παρούσα στιγμή, υπάρχει μόνο μία ακτοπλοϊκή εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες σε αυτήν την διαδρομή, και αυτή είναι η SeaJets. Οι δρομολογήσεις πραγματοποιούνται μέχρι και δύο φορές την εβδομάδα, με μία εκτιμώμενη διάρκεια ταξιδιού περίπου 4 ώρες και 10 λεπτά.

Στο booktickets μπορείς εύκολα και απλά να βρεις τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια που σε ενδιαφέρουν και να κλείσεις ακτοπλοϊκά εισιτήρια online στις φθηνότερες τιμές με όλες τις εκπτώσεις τόσο για επιβάτες όσο και για οχήματα!