Αθήνα

Αθήνα

Η Αθήνα αποτελεί την πρωτεύουσα και τη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας με μια πλούσια ιστορία. Από τα λιμάνια της Αθήνας μπορείς να ξεκινήσεις με πλοίο το ταξίδι σου για όλα τα νησιά του Αιγαίου. Στο booktickets μπορείς εύκολα και απλά να βρεις τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια που σε ενδιαφέρουν και να κλείσεις ακτοπλοϊκά εισιτήρια online στις φθηνότερες τιμές με όλες τις εκπτώσεις τόσο για επιβάτες όσο και για οχήματα!

ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΣΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Αθήνα: Ακτοπλοϊκά δρομολόγια και εισιτήρια πλοίων

Η Αθήνα διαθέτει τρία κύρια λιμάνια:

 • Το Λιμάνι του Πειραιά (Piraeus): Ο Πειραιάς είναι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό λιμάνι στην Αθήνα και ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια στη Μεσόγειο. Εξυπηρετεί την πλειοψηφία των ακτοπλοϊκών συνδέσεων από και προς τα ελληνικά νησιά και το εξωτερικό. Επιπλέον, είναι ένα σημαντικό λιμάνι για την εμπορική κίνηση και τις κρουαζιέρες.
 • Το Λιμάνι της Ραφήνας (Rafina): Το λιμάνι της Ραφήνας βρίσκεται βόρεια του Πειραιά και είναι ένα ακόμα σημαντικό λιμάνι για ακτοπλοϊκές συνδέσεις με τα ελληνικά νησιά, όπως η Άνδρος, η Τήνος, και η Μύκονος. Είναι ιδιαίτερα βολικό για τους ταξιδιώτες που θέλουν να φτάσουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
 • Το Λιμάνι του Λαυρίου (Lavrio): Το λιμάνι του Λαυρίου βρίσκεται νότια του Πειραιά και εξυπηρετεί κυρίως ακτοπλοϊκές συνδέσεις με τα νησιά του Νοτίου Ευβοϊκού και το νησί της Κέας. Είναι επίσης γνωστό για την ιστορική σημασία του και την παρουσία αρχαιολογικών αγαλμάτων και αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή.


Δρομολόγια και εισιτήρια πλοίων από το Λιμάνι του Πειραιά

Συνοπτικά, υπάρχουν ακτοπλοϊκές συνδέσεις από τον Πειραιά προς διάφορους προορισμούς στα ελληνικά νησιά:

 • Δρομολόγια πλοίων Πειραιάς - Κυκλάδες: Καθημερινά εκτελούνται πολλά δρομολόγια πλοίων που συνδέουν τον Πειραιά με τις Κυκλάδες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με αυξημένο αριθμό δρομολόγιων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Δημοφιλείς προορισμοί από το λιμάνι του Πειραιά είναι η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Νάξο, η Πάρος και η Μήλο.
 • Δρομολόγια πλοίων Πειραιάς - Δωδεκάνησα: Πραγματοποιούνται τακτικά δρομολόγια πλοίων από τον Πειραιά για τα Δωδεκάνησα κάθε εβδομάδα, με δημοφιλείς προορισμούς νησιά όπως η Κω και η Ρόδο.
 • Δρομολόγια πλοίων Πειραιάς - Κρήτη: Υπάρχουν ακτοπλοϊκές συνδέσεις από τον Πειραιά προς την Κρήτη και τα λιμάνια Ηράκλειο, Χανιά, Κίσσαμος και Σητεία καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με αυξημένα δρομολόγια το καλοκαίρι.
 • Δρομολόγια πλοίων Πειραιάς - Νησιά του Σαρωνικού: Υπάρχουν πλοία που αναχωρούν καθημερινά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους από τον Πειραιά προς τα νησιά του Σαρωνικού, με δημοφιλούς προορισμούς όπως η Αίγινα, ο Πόρος, η Ύδρα, οι Σπέτσες και το Αγκίστρι.
 • Δρομολόγια πλοίων Πειραιάς - Νησιά του Βορείου Αιγαίου: Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους υπάρχουν πλοία που αναχωρούν από τον Πειραιά προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με δημοφιλούς προορισμούς τα νησιά όπως η Ικαρία, η Χίος, η Λέσβος και η Σάμος.

Νέα δρομολόγια πλοίων προστίθενται κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου για την κάλυψη της αυξανόμενης επισκεψιμότητας στα ελληνικά νησιά.


Δρομολόγια και εισιτήρια πλοίων από το λιμάνι της Ραφήνας

Η Ραφήνα είναι το δεύτερο πιο σημαντικό λιμάνι της Αθήνας, μετά τον Πειραιά. Είναι ένα μικρό λιμάνι που δέχεται και συμβατικά και ταχύπλοα / καταμαράν πλοία, πηγαίνοντας ή επιστρέφοντας από αρκετά νησιά των Κυκλάδων.

Το λιμάνι συνδέεται με πολλά νησιά των Κυκλάδων, όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Πάρος, η Νάξος, η Άνδρος, η Τήνος και η Ίος.

Δημοφιλείς ακτοπλοϊκές συνδέσεις από το λιμάνι της Ραφήνας:

Υπάρχουν πλοία από τη Ραφήνα προς τα νησιά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά τα δρομολόγια είναι πιο συχνά στη διάρκεια της περιόδου αιχμής.

 • Δρομολόγια πλοίων Ραφήνα - Σαντορίνη: Αυτό το δρομολόγιο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή του λιμανιού. Παρόλα αυτά, έχετε υπόψη σας ότι τα πλοία που εξυπηρετούν αυτό το δρομολόγιο λειτουργούν εποχιακά από τον Μάη ως τον Οκτώβρη. Αυτή την περίοδο του έτους, συνήθως υπάρχει ένα καθημερινό ταχύπλοο πλοίο προς τη Σαντορίνη. Η διάρκεια του ταξιδιού από τη Ραφήνα στη Σαντορίνη είναι γύρω στις 6 ώρες. Η ακτοπλοϊκή εταιρεία που πραγματοποιεί το δρομολόγιο είναι η Golden Star Ferries.
 • Δρομολόγια πλοίων Ραφήνα - Μύκονος: Υπάρχουν πάρα πολλά πλοία σε καθημερινή βάση από τη Ραφήνα προς τη Μύκονο στη διάρκεια του καλοκαιριού. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν καθημερινά τουλάχιστον 6 δρομολόγια ανάμεσα στις δυο περιοχές. Το δρομολόγιο εξυπηρετείται και από ταχύπλοα και από συμβατικά πλοία. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 2-3 ώρες με ένα ταχύπλοο πλοίο και γύρω στις 4 ώρες με ένα συμβατικό πλοίο. Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες που εξυπηρετούν αυτό το δρομολόγιο είναι η Fast Ferries, η Seajets και η Golden Star Ferries.
 • Δρομολόγια πλοίων Ραφήνα - Άνδρος: Η Ραφήνα είναι το μόνο πέρασμα από την Αθήνα για την Άνδρο. Πιο συγκεκριμένα, τουλάχιστον 5 δρομολόγια είναι διαθέσιμα σε καθημερινή βάση το καλοκαίρι. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι γύρω στις 2 ώρες για τα συμβατικά πλοία, ενώ ένα ταχύπλοο πλοίο χρειάζεται γύρω στη μία ώρα για να φτάσει στο νησί. Η Fast Ferries και η Golden Star Ferries είναι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες που έχουν στο στόλο τους τα συμβατικά πλοία. Από την άλλη πλευρά, το ταχύπλοο σκάφος είναι μέρος του στόλου της Seajets.
 • Δρομολόγια πλοίων Ραφήνα - Τήνος: Το να φτάσετε στη Τήνο από τη Ραφήνα είναι απλό και γρήγορο. Τουλάχιστον 8 από τα πλοία συμβατικά και ταχύπλοα/καταμαράν που πηγαίνουν στη Τήνο αναχωρούν από τη Ραφήνα. Η Fast Ferries, η Golden Star Ferries, η Seajets και η Blue Star Ferries έχουν στους στόλους τους τα πλοία που πραγματοποιούν δρομολόγια για την Τήνο. Η διάρκεια του ταξιδιού μπορεί να είναι από 2 έως 4 ώρες.
 • Δρομολόγια πλοίων Ραφήνα - Πάρος: Στη διάρκεια της περιόδου αιχμής, τουλάχιστον 2 δρομολόγια είναι διαθέσιμα σε καθημερινή βάση από τη Ραφήνα για την Πάρο. Ένα συμβατικού τύπου και δύο ταχύπλοα πραγματοποιούν αυτό το δρομολόγιο, με τη διάρκεια του ταξιδιού να είναι λιγότερο από 4 ώρες για τα ταχύπλοα πλοία και 6.5 ώρες για τα συμβατικά. Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες που εκτελούν τα δρομολόγια για Πάρο είναι η Seajets, τη Fast Ferries και τη Golden Star Ferries.
 • Δρομολόγια πλοίων Ραφήνα - Νάξος: Τα πλοία από Ραφήνα προς Νάξο πραγματοποιούν εποχιακά δρομολόγια. Ένα ταχύπλοο πλοίο της ακτοπλοϊκής εταιρείας Fast Ferries εκτελεί δρομολόγια από και προς το νησί μία φορά την ημέρα και η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 3.5 ώρες.


Δρομολόγια και εισιτήρια πλοίων από το λιμάνι του Λαυρίου

 • Δρομολόγια πλοίων Λαύριο - Κύθνος: Τα δρομολόγια των πλοίων εκτελούνται από το Λαύριο εβδομαδιαίως όλο το χρόνο, αυξάνονται όμως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 1.5-2.5 ώρες, και οι εταιρείες που πραγματοποιούν αυτά τα δρομολόγια είναι οι Goutos Lines, Karystia Lines και Hellenic Seaways.
 • Δρομολόγια πλοίων Λαύριο - Κέα (Τζια): Τα πλοία αναχωρούν από το Λαύριο προς την Κέα με 1-3 δρομολόγια καθημερινά κατά τη διάρκεια του χρόνου, με αύξηση των δρομολογίων το καλοκαίρι. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 1 ώρα, και οι εταιρείες που πραγματοποιούν αυτά τα δρομολόγια είναι η Goutos Lines, η Karystia Lines και η Hellenic Seaways.
 • Δρομολόγια πλοίων Λαύριο - Κυκλάδες: Ένα συμβατικό πλοίο της εταιρείας Hellenic Seaways αναχωρεί από το Λαύριο για νησιά των Κυκλάδων, όπως Νάξο, Πάρο, Μήλο και άλλα νησιά, μία φορά την εβδομάδα καθ' όλο το έτος. Το ταξίδι διαρκεί ανάλογα με τον προορισμό, με την Πάρο να απαιτεί περίπου 7.5 ώρες, τη Νάξο περίπου 9 ώρες και τη Μήλο περίπου 15 ώρες.
 • Δρομολόγια πλοίων Λαύριο - Λήμνος - Άγιος Ευστράτιος - Καβάλα: Ένα συμβατικό πλοίο της Seajets πραγματοποιεί δρομολόγιο από τον Άγιος Ευστράτιος προς Λήμνο και Καβάλα τρεις φορές την εβδομάδα. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 8 ώρες για τον Άγιος Ευστράτιο και περίπου 9 ώρες για τη Λήμνο.

Αυτές είναι οι δημοφιλείς ακτοπλοϊκές συνδέσεις από το Λαύριο προς διάφορους προορισμούς, με αυξημένη συχνότητα των δρομολογίων κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.


Πύλες αναχωρήσεων λιμανιού Πειραιά

 • Ε1 - Δωδεκάνησα
 • Ε2 - Κρήτη, Χίος, Μυτιλήνη, Ικαρία, Σάμος
 • Ε3 - Κρήτη, Κύθηρα Είσοδος Οχημάτων
 • Ε4 - Κύθηρα, Μόνο Έξοδος Οχημάτων
 • Ε5 - Αφετηρία Λεωφορείων ΟΛΠ - Είσοδος Πεζών
 • Ε6 - Κυκλάδες, Ρέθυμνο - Πεζογέφυρα - Είσοδος Πεζών
 • Ε7 - Κυκλάδες, Ρέθυμνο
 • Ε8 - Αργοσαρωνικός
 • Ε9 - Κυκλάδες, Σάμος, Ικαρία
 • Ε10 - Κυκλάδες, Σάμος, Ικαρία - Μόνο Έξοδος Οχημάτων
 • Ε11 - Επιβατικός Σταθμός Εξωτερικού Α
 • Ε12 - Επιβατικός Σταθμός Εξωτερικού Β


Πως να κάνω κράτηση εισιτηρίων πλοίων από τα λιμάνια της Αθήνας:

Στο booktickets θα βρεις πληροφορίες για τα όλα τα δρομολόγια των πλοίων και τις τιμές των εισιτηρίων. Επίσης παρέχονται λεπτομέρειες σχετικά με τα ωράρια αναχώρησης των πλοίων και τη διάρκεια του ταξιδιού για να οργανώσεις εγκαίρως το ταξίδι σου. Επιπλέον, μπορείς να κλείσεις online φθηνά εισιτήρια πλοίων με όλες τις εκπτώσεις σε επιβάτες και οχήματα!

Οι Παραλίες της Αθήνας

Παρακάτω παραθέτουμε πληροφορίες για διάφορες παραλίες στην περιοχή της Αθήνας:

 • Εδέμ, Παλαιό Φάληρο: Πρόκειται για μια πολυσύχναστη παραλία με εύκολη πρόσβαση, ελεύθερη είσοδο και δυνατότητα μπάνιου μέχρι αργά. Είναι κατάλληλη για γρήγορες βουτιές σε ρηχά και εύκολα νερά και είναι δημοφιλής σε όλες τις ηλικίες. Επίσης, η παραθαλάσσια βόλτα κατά τη δύση του ήλιου είναι απαραίτητη.
 • Ακτή του Ήλιου, Άλιμος: Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη παραλία που συναντά κανείς κατεβαίνοντας από το κέντρο της Αθήνας. Έχει εύκολη πρόσβαση με τραμ, λεωφορείο ή αυτοκίνητο και προσφέρει υπηρεσίες όπως water sports, καντίνα και beach bar.
 • Άγιος Κοσμάς, Ελληνικό: Είναι μια οργανωμένη παραλία με ελεύθερη είσοδο και beach bar κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Έχει όμορφη αμμώδη παραλία και προσφέρει μια κοντινή απόδραση.
 • Αστέρας Γλυφάδας: Είναι μια οργανωμένη παραλία που προσφέρει πολλές επιλογές, όπως ξαπλώστρες, ομπρέλες, παιδικές χαρές και ποδηλατόδρομο, καθιστώντας την ιδανική για οικογένειες.
 • Μικρό Καβούρι: Αυτή η παραλία είναι οργανωμένη, αλλά προσφέρει ελεύθερη είσοδο και διάφορες επιλογές για μπάνιο και θαλάσσια σπορ.
 • Μεγάλο Καβούρι: Αυτή η παραλία συνεχίζει το Μικρό Καβούρι και είναι κατάλληλη για ζευγάρια και οικογένειες. Είναι επίσης γεμάτη δραστηριότητες για παιδιά και έχει αναψυκτήρια για να δροσιστείτε.
 • Αστέρας Βουλιαγμένης: Είναι μια παραλία πολυτέλειας με πολλές παροχές και events για διασκέδαση. Βρίσκεται στην Αστέρα Beach και προσφέρει εντυπωσιακό περιβάλλον με πεύκα και κρυστάλλινα νερά.
 • Λίμνη Βουλιαγμένης: Είναι ένα ειδυλλιακό τοπίο με μια φυσική πισίνα, ιαματικά νερά, δαιδαλώδεις υποβρύχιες σήραγγες και πλούσια βλάστηση. Προσφέρει πολλές παροχές, συμπεριλαμβανομένης παιδικής χαράς και Wi-Fi.
 • Ακτή Βουλιαγμένης: Είναι μια βραβευμένη με γαλάζια σημαία οργανωμένη παραλία με πολλές παροχές, όπως γήπεδα τένις, βόλεϊ και μπάσκετ, παιδική χαρά και αναψυκτήρια. Είναι ιδανική για όλη την οικογένεια.

Αυτές οι παραλίες στην περιοχή της Αθήνας προσφέρουν διάφορες επιλογές για κάθε γούστο και ανάγκη, από γρήγορες βουτιές μέχρι πολυτέλεια και οργανωμένες υποδομές.

Αξιοθέατα της Αθήνας

 • Πλατεία Συντάγματος και Βουλή: Η πλατεία Συντάγματος αποτελεί το κέντρο της Αθήνας. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία. Κοντά στην πλατεία βρίσκονται η Βουλή των Ελλήνων και το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε την αλλαγή της φρουράς που λαμβάνει χώρα κάθε μία ώρα.
 • Εθνικός Κήπος - Ζάππειο Μέγαρο: Ο Εθνικός Κήπος βρίσκεται δίπλα στη Βουλή των Ελλήνων. Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα μέσα από τον κήπο προς το νεοκλασικό Ζάππειο Μέγαρο και να φτάσετε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, γνωστό και ως Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Από τη Βουλή μέχρι το Στάδιο είναι μόνο 10 λεπτά με τα πόδια.
 • Παναθηναϊκό Στάδιο: Επίσης γνωστό ως Καλλιμάρμαρο Στάδιο, κατασκευάστηκε το 1890 και φιλοξένησε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες το 1896. Είναι κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο της Αθήνας και είναι εντυπωσιακά φωτισμένο το βράδυ.
 • Ναός του Ολυμπίου Διός: Ο Ναός του Ολυμπίου Διός, ή αλλιώς γνωστός ως Ολυμπιείο, είναι ένας σημαντικός αρχαίος ναός στο κέντρο της Αθήνας. Κατασκευάστηκε από τον 6ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 2ο αιώνα μ.Χ. και αποτελεί τον μεγαλύτερο ναό της Ελλάδας κατά την εποχή του.
 • Μουσείο Ακρόπολης: Το Μουσείο Ακρόπολης είναι αρχαιολογικό μουσείο που επικεντρώνεται στα ευρήματα της Ακρόπολης των Αθηνών. Στεγάζει αντικείμενα από την αρχαία περίοδο της Αθήνας και βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.
 • Ακρόπολη της Αθήνας και Παρθενώνας: Η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας αποτελούν τα πιο εμβληματικά αρχαιολογικά αξιοθέατα της Αθήνας. Ένας περίπατος στην περιοχή περιλαμβάνει υπέροχη θέα στην Ακρόπολη και τον Παρθενώνα.
 • Ωδείο Ηρώδου του Αττικού: Είναι ένα αρχαίο ωδείο της ρωμαϊκής περιόδου που χρησιμοποιείται σήμερα ως χώρος συναυλιών με χωρητικότητα 5000 θεατές.
 • Θησείο: Η περιοχή Θησείο βρίσκεται βορειοδυτικά της Ακρόπολης και προσφέρει όμορφη θέα στην Ακρόπολη καθώς και πολλές επιλογές για φαγητό και ποτό σε καφετέριες και εστιατόρια.
 • Μοναστηράκι - Πλάκα: Το Μοναστηράκι είναι μια πολυσύχναστη περιοχή με αξιοθέατα όπως τα ερείπια της Βιβλιοθήκης του Αδριανού, την Αρχαία Αγορά και τη Στοά του Αττάλου. Εκεί υπάρχει υπαίθρια αγορά με καταστήματα που προσφέρουν παραδοσιακά είδη.
 • Ερμού: Η οδός Ερμού είναι ο κύριος εμπορικός δρόμος στο ιστορικό τρίγωνο της πόλης και προσφέρει πλούσιες επιλογές για ψώνια και απολαυστική βόλτα.

Δραστηριότητες στην Αθήνας

 • Η ιστορική, αλλά πάντα ζωντανή πόλη της Αθήνας προσφέρει στους επισκέπτες μια πολύπλευρη εμπειρία. Μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος της παραλίας στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, όπου θα βρείτε μοντέρνα καφέ, εστιατόρια, πάρκα και παιδότοπους για τα παιδιά. Μην ξεχάσετε να κλείσετε ένα τραπέζι για ένα χαλαρό γεύμα δίπλα στη θάλασσα, με πολλές επιλογές εστιατορίων.
 • Σε κοντινή απόσταση, μπορείτε να επισκεφθείτε το "Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος", ένα αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό αξιοθέατο που αξίζει να εξερευνήσετε, ειδικά την άνοιξη. Το Great Lawn είναι ένα όμορφα διαμορφωμένο πάρκο με παιδικές χαρές, μια πολύκροτη θαλάσσια λίμνη και πολλές δωρεάν εκδηλώσεις όλο το χρόνο, όπως συναυλίες, θέατρο, κινηματογράφος, φεστιβάλ και αθλητικές δραστηριότητες.
 • Αν θέλετε να απολαύσετε την πόλη στο έπακρο, μπορείτε να επισκεφθείτε το κτήμα Τατόι, ένα θερινό ανάκτορο 10.000 στρεμμάτων που ανήκε παλιά στην ελληνική βασιλική οικογένεια. Επίσης, μπορείτε να περπατήσετε κάτω από την σκιερή πλάκα του λόφου Φιλοπάππου, απέναντι από την Ακρόπολη, ή στον λόφο της Πνύκας που προσφέρει μια εκπληκτική θέα της Ακρόπολης.
 • Επίσης, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα κατά μήκος της ρομαντικής Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι τον Ναό του Ολυμπίου Διός, ένα αρχαιολογικό μνημείο που μαρτυρά τον δόξαστο κλασικό παρελθόν της Αθήνας. Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι εύκολα προσβάσιμο με τα πόδια από οποιοδήποτε από τα πολυτελή ξενοδοχεία μας στην Αθήνα.
 • Κάθε Κυριακή, μπορείτε να απολαύσετε την εμπειρία του κυνηγιού παζαριών στην υπαίθρια αγορά στο Μοναστηράκι, της οδού Αθηνάς και του Ψυρρή, όπου μπορείτε να βρείτε από αντίκες μέχρι vintage και designer ρούχα. Αφήστε τα πόδια σας να ξεκουραστούν και απολαύστε ένα νόστιμο ελαφρύ γεύμα ή έναν δροσερό καφέ σε ένα από τα μοναδικά μουσειακά καφέ της πόλης.

Η Ιστορία της Αθήνας

Η ιστορία της Αθήνας είναι μια από τις πλουσιότερες και πιο σημαντικές ιστορίες στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Αυτή η αρχαία πόλη έχει έναν πολύ μακρύ χρονικό ορίζοντα που αντανακλά τη συνεχή και εξαιρετικά σημαντική της παρουσία στον πολιτισμό και την ιστορία.

Η ιστορία της Αθήνας μπορεί να συνοψιστεί ως εξής:

 • Αρχαία Αθήνα (3.000 π.Χ. - 338 π.Χ.): Η Αθήνα αναπτύχθηκε από τη Νεολιθική εποχή και κατά τη διάρκεια της αρχαίας εποχής έγινε ένα ισχυρό κέντρο του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Στον 8ο αιώνα π.Χ., αναγέννησε το ενδιαφέρον της, κυρίως λόγω της κεντρικής της θέσης και της ασφαλούς θέσης της Ακρόπολης.
 • Μεταρρυθμίσεις του Σόλωνα (594 π.Χ.): Ο Σόλων πραγματοποίησε πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που μείωσαν την οικονομική εξάρτηση από τους ευπατρίδες, ενώ οργάνωσε τους πολίτες σε τάξεις ανάλογα με τον πλούτο και τις στρατιωτικές ικανότητες τους.
 • Περίοδος των τυράννων (6ος αιώνας π.Χ.): Οι τύραννοι, όπως ο Πεισίστρατος, κυριάρχησαν στην Αθήνα για μια περίοδο, ενώ παράλληλα προσέδωσαν ανάπτυξη και ευημερία στην πόλη.
 • Δημοκρατία (5ο αιώνα π.Χ.): Η Αθήνα θεωρείται η "μητέρα της δημοκρατίας" καθώς εξελίχθηκε σε δημοκρατικό πολίτευμα υπό την ηγεσία του Κλεισθένη. Εισήγαγε νέες φυλές και μια συνέλευση της Βουλής που λειτούργησε ως νομοθετικό όργανο και ανώτατο δικαστήριο.
 • Ελληνοπερσικοί Πόλεμοι (499-449 π.Χ.): Η Αθήνα ήταν μια από τις κύριες πόλεις της Ελλάδας που αντιμετώπισε την επίθεση της Περσικής Αυτοκρατορίας. Οι νίκες των Αθηναίων στις μάχες του Μαραθώνα και του Σαλαμίνα συνέβαλαν σημαντικά στην αναγνώριση της πόλης.
 • Η ακμή της Αθήνας: Μετά το τέλος των περσικών πολέμων, η Αθήνα γίνεται πνευματικό κέντρο λογοτεχνίας, φιλοσοφίας, θεάτρου, ποίησης και τεχνών. Σημαντικοί πνευματικοί προσωπικότητες, όπως Αισχύλος, Αριστοφάνης, Ευριπίδης, Σοφοκλής, Αριστοτέλης, Πλάτων, και άλλοι ζούσαν στην πόλη.
 • Εποχή του Περικλή (5ος αιώνας π.Χ.): Ο Περικλής ηγήθηκε της Αθήνας κατά τη διάρκεια του 5ου αιώνα π.Χ. και υπήρξε υπέρμαχος των τεχνών και των επιστημών. Τον αιώνα αυτό, κατασκευάστηκαν πολλά από τα πιο διάσημα αρχαιολογικά αξιοθέατα της πόλης, όπως το Παρθενώνας.
 • Πελοποννησιακός Πόλεμος (431-404 π.Χ.): Μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης έγινε πόλεμος, γνωστό ως Πελοποννησιακός Πόλεμος, που είχε σημαντικές επιπτώσεις στην πόλη. Η απώλεια του πολεμικού αγώνα οδήγησε στην πτώση της αθηναϊκής δύναμης.
 • Μακεδονική Κυριαρχία (338-322 π.Χ.): Η Αθήνα κατακτήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο της Μακεδονίας.
 • Οι Περσικοί πόλεμοι: Το 499 π.Χ., η Αθήνα στέλνει στρατεύματα στη Μικρά Ασία για βοήθεια στις ελληνικές πόλεις των Ιώνων κατά της Περσικής αυτοκρατορίας.
 • Ρωμαϊκή κυριαρχία: Κατά την περίοδο 88 - 85 π.Χ., η Αθήνα βρίσκεται υπό την κατοχή του Ρωμαίου διοικητή Σύλλα. Η Αθήνα παραμένει πνευματικό κέντρο κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής κυριαρχίας, με υποστήριξη από ρωμαϊκούς αυτοκράτορες και συνέχιση της εκπαίδευσης και της φιλοσοφίας.
 • Κυριαρχία των Βυζαντινών (529 μ.Χ.): Σημαντικό κέντρο βυζαντινής τέχνης και πολιτισμού. Κατακτήσεις και Καταστροφές. Κατακτήθηκε από Βενετούς, Οθωμανούς, και επηρεάστηκε από την Ελληνική Επανάσταση.
 • Επιλογή ως Πρωτεύουσα της Ελλάδας (1832): Ο Όθων ανακηρύχθηκε βασιλιάς και μετέφερε την πρωτεύουσα στην Αθήνα.
 • Ξένη Κατοχή (Β' Παγκόσμιος Πόλεμος): Καταλήφθηκε από τους Γερμανούς και υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η Αθήνα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες στην ιστορία της, αλλά παραμένει ένα σημαντικό πολιτιστικό, πολιτικό και οικονομικό κέντρο στη σύγχρονη Ελλάδα.

Εισιτήρια πλοίων και ακτοπλοϊκά δρομολόγια από / προς τα λιμάνια της Αθήνας